10 tips om uitgaven te verlagen
Plannen & Uitgeven

Maandelijkse uitgaven verlagen: 10 tips

Onze maandelijkse uitgaven… Het is een life struggle voor velen onder ons. Aan de ene kant willen we allemaal lage maandelijkse uitgaven, maar aan de andere kant willen we onszelf zo weinig mogelijk ontzeggen. Niet gemakkelijk? Voor de meeste uitgaven sta jij zelf aan het roer: jij kan bepalen hoeveel je uitgeeft voor een bepaalde uitgavenpost. Het gaat dus vaak over keuzes maken. Maar dat hoeven geen minder goede keuzes te zijn! We leven in een wereld met eindeloze keuzemogelijkheden zijn. Ook helpt het als je leert om tevreden te zijn met wat je al hebt. Hieronder vind je 10 tips om je uitgaven te verlagen.

  1. Maak voordat je gaat winkelen een weekmenu en baseer je hierbij op de aanbiedingen. Zijn de kippenworstjes in reclame? Is er een verlaagde prijs op de wortelen? Maaltijd = kippenworstjes met gestoofde wortelen en aardappelen
  2. Eet minder vlees/vis: Ga voor vegetarisch! Niet elke dag, maar het je kan vlees of vis gerust enkele dagen per week weglaten. De laatste jaren heb ik stelselmatig de porties vlees/vis verkleind. Waar we vroeger 150g vlees/vis per persoon aten, is dat nu nog 125g. Goed voor de portemonnee en het milieu !
  3. Ga je boodschappen doen? Hou. je. aan. je. boodschappenlijstje. Echt. Erg cliché, maar oh zo belangrijk! Hoeveel keer kom je de supermarkt buiten met tig artikelen die niet op je lijstje stonden?
  4. Denk bewust na over je boodschappen en gewoontes: is het écht nodig dat je elke dag frisdrank drinkt? Kan je vb enkele glazen frisdrank vervangen door water? Hierdoor bespaar je op frisdrank. Loop niet meteen naar de supermarkt als een voedingsmiddel op is. Het is best OK om te wachten tot je volgende week opnieuw naar de supermarkt gaat. Doorbreek je gewoontes en bespaar op je maandelijkse uitgaven.
  5. Kies zoveel mogelijk voor huismerken in plaats van merkproducten. De tijd dat huismerken minderwaardig zijn t.o.v. A-merken ligt al een hele tijd achter ons. Natuurlijk kan je een voorkeur hebben voor bepaalde merkproducten en die kan je uiteraard gewoon blijven kopen. Maar probeer met een open mind te kijken naar alternatieven in de huismerken. Uit onderzoek blijkt dat huismerken gemiddeld bijna de helft goedkoper zijn dan merkproducten.
  6. Noteer alle abonnementen die je hebt (vb. de krant, tijdschriften, telecommunicatie, extra TV-kanalen, streamingdiensten, sportschool, onderhoudscontracten, opslagruimte in de cloud, maaltijdboxen…): Schijf ze onder mekaar op en nummer ze. Hoeveel heb je er? Schrik je? Wees kritisch met jezelf. Maak je voldoende gebruik van deze producten of diensten? Heb je écht al die data nodig van je telecommunicatie-abonnement? Ik zie het als geld-lekken in je financiën, vooral omdat het vaak uitgaven zijn waar je niet vaak bij stilstaat. Gebruik je het niet? Stopzetten die handel ! 😉
  7. Doe de V-test (België): Wil je weten of je het meest interessante energiecontract hebt afgesloten? Op de website van de onafhankelijke autoriteit van de Vlaamse Energiemarkt (VREG) kan je een vergelijking maken. Je hebt dan wel je jaarlijkse energiefactuur nodig. Hierop staat je jaarverbruik – nadat je de gegevens hebt ingevuld, krijg je een overzicht van alle aanbieders met de prijs die gebaseerd is op jouw verbruik – super handig ! Het loont de moeite om te veranderen van leverancier ! Het is misschien wat administratief werk, maar als je er jaarlijks een mooi voordeel mee kan doen, zou jij dat dan zomaar links laten liggen?
  8. Loterij / kansspelen: de kans om als winnaar uit de bus te komen is…… mini-minimaal. Het handvol winnaars wordt telkens goed in de verf gezet, maar over de miljoenen verliezers wordt in alle talen gezwegen. David Vyncke, professor aan de Universiteit Gent, berekende dat je voor EuroMillions met één combinatie van 2 euro een kans hebt van 1 op 76 miljoen.. zeg nu zelf…
  9. Verzekeringen: Heb je je verzekeringen al eens beoordeeld? Heb je al eens vergeleken of je niet teveel betaalt? Bekijk zeker ook de franchise: het stuk dat je zelf moet ophoesten bij een schadegeval. Een hogere franchise betekent een lagere kostprijs van de verzekering. Als je het geld van de franchise ter beschikking hebt, zou ik voor de goedkopere verzekering gaan. Ga ook na of je geen dubbele verzekeringen hebt. Dat zou pas weggesmeten geld zijn.
  10. Sta eens stil bij je bankkosten: hoeveel kosten rekent je bank aan voor de dienstverlening? Worden uittreksels nog steeds per post naar je huisadres gestuurd? Hiervoor worden meestal (stevige) kosten aangerekend. Pas dit aan in je instellingen, zodat je enkel nog uittreksels digitaal kan downloaden. Hoeveel kost je kredietkaart? Heb je die nodig? Betaal je maandelijks voor je zichtrekening (betaalrekening)? Zijn er goedkopere alternatieven? Hoeveel betaal je als je geld afhaalt? Op Spaargids.be kan je rekeningen met mekaar vergelijken.

Wat denk je? Ga je aan de slag met bovenstaande tips? Blokkeer een paar uurtjes in je agenda. Wedden dat het je wat oplevert? Jij hebt de keuze, welke koers ga je varen? Waar kan je besparen en hoeveel? It’s up to you !

10 tips om je uitgaven te verlagen. Deze slimme bespaartips op je vaste lasten en je boodschappen zorgen ervoor dat je veel geld gaat besparen. Zoek je manieren om geld te besparen? Pas dan deze 10 tips toe.

2 reacties

  • Kristel

    Zomaar nog wat tips, sommige vallen onder je tips:)
    Vlak voor sluitingstijd naar de markt. Kopen wat in het seizoen is.
    Zuinig omgaan met gas, water, elektra.
    Zelf eten, bijv vega burgers, maken ipv kopen.
    Zelf spullen maken, zoals schoonmaakspullen.
    Spullen lenen of repareren i.p.v. nieuw kopen.

    • Els

      Beste Kristel, bedankt voor je reactie! Jouw tips zijn een mooie aanvulling 🙂
      Heb je mijn post van mijn zuinige ouders al gelezen? Daar vind je ook nog andere tips. Veel leesplezier

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *