huis renoveren premies
Informatie

Je huis renoveren? Zo vraag je premies aan

Je kunt de krant niet openslaan of je leest een artikel over energie. Ofwel gaat het over de steeds stijgende prijzen van gas en elektriciteit, ofwel over de energienorm waaraan onze huizen moeten voldoen tegen 2050. De Vlaamse regering moedigt eigenaars van oudere, energievretende woningen aan om hun huis energiezuinig te renoveren. Die ambitie is het “Renovatiepact 2050“. Ik onderlijn het woord ‘ambitie‘, want het is géén verplichting. Wat houdt het Renovatiepact in?

  • Alle oudere appartementen en huizen in Vlaanderen tegen 2050 even energiezuinig maken als een nieuwbouwwoning, zodat het ons klimaat ten goede komt (Europese klimaat- en energiedoelstellingen)
  • Intrede van de Woningpas: dit is een digitale paspoort waarin alle informatie over jouw woning wordt verzameld: indeling, ligging, energieniveau, isolatie, beglazing, installaties, bodem, vergunningen, historiek.. (= uitbreiding van het huidige EPB / EPC: de energieprestatie van je woning)
  • vereenvoudiging van aanvraagprocedure voor renovatiepremies voor woningen in het Vlaams Gewest

Digitaal loket voor aanvragen verbouwpremies

Over dat laatste puntje wil ik het even hebben. Vroeger moest je je subsidies bij meerdere instanties aanvragen (de Vlaamse overheid, de federale overheid, de netwerkbeheerder Fluvius…) Dat is verleden tijd, of toch grotendeels…

Vanaf 1 juli 2022 vraag je dit aan bij één digitaal loket: Mijn Verbouwpremie.be. Opgelet: wegens technische redenen kan je pas vanaf 1 oktober 2022 jouw premies online aanvragen op die website. Tot dan werkt het tijdelijk niet. (het is op zijn Belgisch geregeld 😉)

Belangrijk is dat je woning minstens 15 jaar oud is. Vóór 1 oktober 2022 kan je alvast een simulatie doen. Je moet een aantal gegevens invullen (o.a. je totaal belastbaar jaarinkomen en of je kinderen ten laste hebt, of je eigenaar bent van de woning of niet) en dan krijg je de lijst te zien van de premies waar je recht op hebt. Vul in welke renovatiewerken je gedaan hebt en de premie wordt berekend.

Ook al heeft de Vlaamse overheid nu een website gebouwd waar je online jouw premies kan aanvragen voor het verbouwen van je huis, toch kijk je best ook steeds eens naar die andere interessante websites:
Premiezoeker.be en Energiesparen.be.
Misschien vind je hier nog andere (federale) premies waar je recht op hebt.

Huis renoveren? Ken je de renteloze Verbouwlening?

Net omdat zoveel huizen in Vlaanderen energieverslinders zijn en dringend opgeknapt zouden moeten worden, wil de Vlaamse overheid eigenaars financieel ondersteunen in de vorm van een renteloze verbouwlening. Als je voldoet aan de voorwaarden kan je dit vanaf 1 september 2022 aanvragen voor een bedrag van maximum 60.000€. Lees hier even de voorwaarden om te zien of jij in aanmerking komt.

Wij hebben vorige maand een deel van de ramen en deuren laten vervangen, om ons energieverbruik te verlagen. Hiervoor hebben we recht op een kleine premie voor het hoogrendementsglas. Het loont om te kijken waar je recht op hebt en die premie op te strijken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *