uitgaven voor boodschappen verminderen
Besparen,  Boodschappen,  Consuminderen

Uitgaven voor boodschappen verminderen

Eind december 2020, stelde ik op mijn Instagram account voor om in januari je kassabons van supermarkt, slager, bakker, etc (kortom boodschappen) bij te houden. Ik vroeg om ze gewoon in een envelop bij mekaar te bewaren tot begin februari. Eerder deze week vroeg ik om de bedragen van de bewaarde bonnen op te tellen en om daarbij te gaan zitten 😉 (de reden lijkt me duidelijk)
Ik ben er nl. van overtuigd dat de meeste mensen hun uitgaven voor boodschappen gevoelig kunnen verminderen.

uitgaven voor boodschappen verminderen

Ik weet hoe het gaat als je voldoende budget hebt: je vult je winkelkar met alles waar je zin in hebt. Zonder nadenken belandt het ene product na het andere in je winkelkar, vaak uit gewoonte. Je laat je ook leiden door reclame, aanbiedingen en nieuwigheden. En als je aan de kassa komt, schrik je eventjes dat het bedrag zo hoog is. Maar eens je weer buiten bent, ben je dat alweer vergeten. Want ja, eigenlijk moet je je geen zorgen maken over je uitgaven. Been there, done that.

Gelukkig heb ik ingezien dat het toch wel jammer is om zoveel geld achter te laten in de supermarkt. Geld dat ik liever een andere bestemming zou willen geven. Dus ik draaide de knop om en besloot dat 400 € wel voldoende moest zijn voor ons maandelijks boodschappenbudget. (voor 3 personen)

Zijn we sindsdien iets tekort gekomen? Nee. Hebben we minder lekker gegeten? Nee. Minder gezond gegeten? Nee. Was het moeilijk om die mind switch te maken? Ook niet. Uitgaven voor boodschappen verminderen is écht niet moeilijk !

Het vergt misschien wat discipline, maar dat kunnen we allemaal aan de dag leggen, als je voor ogen houdt hoeveel geld je maandelijks kan besparen. Waar ik vroeger EASILY 650 € uitgaf, eindig ik tegenwoordig steeds rond de 400 €. Een besparing van 250 € per maand. Als je dat doortrekt naar een jaar, dan gaat het over 3.000 € ! Daar schrik je wel even van, he? Geld dat je anders zonder nadenken gewoon achter zou laten bij de supermarkt.

Wil je weten hoe ik het heb aangepakt om mijn uitgaven voor boodschappen te verminderen?

Ik probeer mijn bezoeken aan de supermarkt/winkel te beperken tot 1 x (maximum 2x) per week. Verder maak ik altijd een weekmenu. Dat weekmenu is gebaseerd op wat ik nog op voorraad heb (zowel in koelkast, vriezer en voorraadkast) én wat er in promotie is. Daarrond verzin ik dan het weekmenu. Op de website van 15gram vind ik vaak interessante gerechten. En ik ga altijd op pad met een boodschappenlijstje. Het is te zeggen: ik gebruik de app van de Colruyt op mijn iPhone. Ik ben ook niet heilig, dus ik koop wel eens een product buiten dat lijstje, maar geen 10 producten.

De tijd van overvloed in onze keukenkasten is voorbij. Ik zorg ervoor dat er een pak koeken in huis is (of 2), maar geen 7 soorten. Want hoe meer er in huis is, hoe meer er wordt opgegeten. 😉

Wat lichaamsverzorging en huishoudproducten betreft: ik heb leren minimaliseren. In de supermarkt vind je gigantisch veel verschillende producten, maar ik kies er bewust voor om het aantal producten te beperken. Geen overvolle kasten, maar overzicht. Dat geeft rust in mijn hoofd. Het is eenvoudiger en goedkoper.

Ik verdeel de maand in 4 weken, dus 400 € per maand is 100 € per week. Als ik tegen het midden van de maand rond de 200 € zit, dan ben ik goed bezig. Kwestie van mezelf wat te motiveren 🙂

Probeer het eens ! Wedden dat je door bewuste keuzes te maken in de supermarkt, jouw uitgaven voor boodschappen gevoelig kunt verminderen?

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *