melk verschillend maar hetzelfde
Boodschappen

Melk, verschillend maar hetzelfde

In de supermarkt zie je een halve gang met melkverpakkingen. Volle melk, halfvolle melk, magere melk, maar ook kartonnen verpakkingen, plastieken flessen, soms glazen flessen. Wist je dat al die melk met verschillende prijs vaak ook hetzelfde product is? Melk, verschillend maar hetzelfde dus.

Je leest het goed ! Wat melk betreft, is er vaak zo goed als geen verschil tussen de verschillende merken. De productspecificaties van melk zijn meestal gestandardiseerd (vb. eiwitgehalte in halfvolle melk) en wettelijk bepaald.

Melk van meerdere melkveebedrijven wordt opgehaald en komt terecht in de melkfabriek. Daar komt de melk samen in melktanken. Uit eenzelfde melktank worden verschillende verpakkingen (merken) afgevuld. Men verandert gewoon de verpakking op de productielijn.

Kwaliteitsnorm

In België hebben melkveehouders een IKM certificaat (integrale kwaliteitszorg melk) nodig om melk te mogen leveren aan de melkfabrieken. Dus goedkope of dure melk voldoet aan dezelfde eisen.
Echter, AA-melk wordt om de twee dagen bij de boer opgehaald in plaats van om de 3 dagen. Die melk wordt ook op een andere manier behandeld en er gelden strengere normen bij de ophaling ervan.

Boeren die leveren aan de melkfabriek weten meestal niet voor welk merk hun product gebruikt wordt. Is het nu een dure of goedkope melkverpakking, de boer krijgt er geen cent extra voor.

Melk verschillend maar hetzelfde

Beleving en vertrouwen

In dit artikel van Business Insider zegt de commercieel directeur van supermarktketen Jumbo dat consumenten een bepaalde beleving en vertrouwen koppelen aan melk. Sommige consumenten willen nu eenmaal alleen merkproducten, ook al is de melk die erin zit identiek aan het goedkoopste product.

Verbruik jij veel melk per maand en is je budget beperkt? Kies je dan voor het dure melk (met de mooie afbeelding van een koe in een groene wei) of ga je voor het budgetmerk?

In de supermarkt koop ik altijd het budgetmerk “Everyday” van Colruyt: houdbare halfvolle melk à 0.55 euro/liter (huidige prijs) ofwel ga ik rechtstreeks bij de boer volle melk kopen. Die kost dan 1 euro/liter, maar dat is verse volle melk.

Melk verschillend maar hetzelfde

Fairebel: eerlijk alternatief

Wil je toch je steentje bijdragen aan een duurzamere aanpak en de melkveehouder een steuntje in de rug geven? Dan bestaat er Fairebel melk. De melk die hiervoor gebruikt wordt, komt van een coöperatieve die een eerlijke prijs geeft aan de coöperant. (Even voor de duidelijkheid: dit is geen sponsoring. Ik deel dit met jou omdat ik dit een mooi initiatief vind)

Enkele prijzen vergelijken..

Hieronder enkele voorbeelden van actuele prijzen voor houdbare halfvolle melk 1L:

  • Budgetmerk “Everyday” brik : 0.55 euro/liter (bij Colruyt)
  • Budgetmerk “365” brik: 0.66 euro/liter (bij Delhaize)
  • “Campina” PET : 1.05 euro/liter (bij Colruyt)
  • “Campina” PET: 1.08 euro/liter (bij Delhaize)
  • “Fairebel” brik: 1.1 euro/liter (bij Colruyt en Delhaize)
  • Huismerk “Delhaize” brik: 1.39 euro/liter (bij Delhaize)
  • Huismerk “Jumbo” brik: 0.98 euro/liter (bij Jumbo NL)

Ik krijg vaak te horen van mensen dat ze merkproducten kopen omdat ze daar meer vertrouwen in hebben dan de budgetmerken. Weet dat de producten van de budgetmerken vaak uit dezelfde fabriek komen als de merkproducten. Supermarktketens stellen strenge lastenboeken op met eisen waaraan de fabrikant moet voldoen om hun eigen huismerk te mogen produceren.
Moraal van dit verhaal: Melk wordt aangeboden aan verschillende prijzen, maar meestal gaat het over hetzelfde product.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *