werken met een weekmenu
Boodschappen,  Recepten

Werken met een weekmenu

Als je je uitgaven voor boodschappen wil verminderen, raad ik je aan om max. 2 x per week naar de winkel te gaan én om vooraf een weekmenu op te stellen. Met een vooraf opgesteld weekmenu weet je perfect wat je allemaal nodig hebt om de week te overbruggen. “Werken met een weekmenu, hoe begin ik daar nu nu aan?”

Werkwijze

Meestal doe ik de boodschappen op woensdag of vrijdagavond. De dag ervoor bepaal ik wat we de komende dagen zullen eten. Ter voorbereiding schrijf ik op:

  • wat er nog in de diepvriezer zit
  • welke kruidenierswaren er nog op voorraad zijn
  • de artikels die in promotie zijn
  • de voorkeuren van man- en dochterlief

Praktisch voorbeeld

Stap 1 : noteer wat je al hebt

inhoud vriezer: zelfgemaakte soep (meerdere dozen), kippenworstjes, gehakt, zeevruchtenmengeling (Boni), boontjes (Boni), erwtjes (Boni), zelfgemaakte appelmoes, geblancheerde wittekool, ovenkroketjes, zelfgemaakte rodekool, restje stoofvleessaus, restje Thai curry saus, Quorn nuggets (uit de TooGoodToGo-box)

voorraad kruidenierswaren: tomatenconserven, pasta, rijst, ansjovis, kappertjes, bloem, thee, muesli, koffiebonen, kokosmelk, noten, kikkererwten, linzen

in promotie: kookaardappelen Boni, uien, ijsbergsla, kalkoengebraad, trostomaten, ovenfrietjes, wijn 🙂 , toiletpapier, druiven

voorkeuren: spinaziepuree, een vegetarisch gerecht, een visgerecht

Stap 2: maak combinaties en stel je boodschappenlijstje samen

Je begint met de meest eenvoudige combinaties. Dochterlief wilde graag spinaziepuree eten. De meest voor de hand liggende combinatie is: “spinaziepuree met kippenworstjes”. Voilà, dit is dan al nummer 1. Ik schrijf op mijn boodschappenlijstje: *spinazie en *aardappelen

Een visgerecht? Ik heb pasta in huis en de zeevruchtenmengeling. Als ik hier nog een moot zalm aan toevoeg en wat prei, kan ik hiermee een lekker visgerecht maken. “Pasta met zeevruchten en zalm”: gerecht nummer 2. Op het boodschappenlijstje voeg ik toe: *culinaire room *prei *zalm

Het vegetarische gerecht moet kunnen met de Quorn nuggets die in de vriezer zitten. Even googlen… op de website van Quorn (dat is een merk van vegetarische producten) vinden we een pitabroodje met die nuggets. Het moet niet helemaal hetzelfde zijn, maar het idee bevalt ons wel. 3e gerecht is gevonden. Op het boodschappenlijstje zet ik: *ijsbergsla, *pitabroodjes *trostomaten (de andere ingrediënten heb ik in huis)

Ik zag dat het kalkoengebraad in promotie is. Wat kan ik daarmee maken? In de vriezer zit nog gehakt. En volgende week ben ik 2 dagen thuis, dus tijd om in de keuken te kokerellen.. “Zal ik nog eens zelf vol-au-vent maken?” “oh jaaaaa!” 🙂 Dus: ik voeg toe: *kalkoengebraad, *champignons

Vorige week was ik in de Aldi en daar zag ik 2 verpakkingen Cordon Bleu (tegen vervaldag, dus -30%). Wij vinden het verse vlees van bij Aldi best wel lekker. Die 2 verpakkingen had ik gekocht en meteen ingevroren. Dit past wel goed bij boontjes. Het 5e gerecht wordt dus : “cordon bleu met boontjes en aardappelen”

1 dag per week eten we ’s avonds gewoon soep met brood. Meestal zelfgemaakt brood en altijd zelfgemaakte soep. Hiervoor heb ik dus niets nodig van de winkel.

No stress !

Zo zie je maar dat werken met een weekmenu zeker haalbaar is ! Het grote voordeel van deze werkwijze is dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over het avondmaal. Je hebt het immers al bepaald. Bovendien heb je alles op voorraad. No stress !

Voor de volgorde van de maaltijden: bereid eerst de maaltijden waarbij je gebruik maakt van verse groenten of vlees dat je niet kan invriezen. Later op de week kan je dan overstappen op ingevroren producten. In het voorbeeld hierboven startte ik met de vol-au-vent, daarna de pitabroodjes en de laatste dagen de spinaziepuree, cordon bleu en zeevruchtenpasta.

Ik help je graag !

Wil je nu zelf ook werken met een weekmenu, maar heb je nog wat hulp nodig? Stuur me gerust een DM op Instagram of laat hieronder een reactie achter. Ik help je met veel plezier !
En als je meteen aan de slag wil gaan, dan wens ik je heel veel succes. Yes you can !

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *