Je kan je geld maar één keer uitgeven
Sta hier even bij stil.
Je kan elke euro maar één keer uitgeven.
Dat wil zeggen dat je best goed nadenkt of je je geld wel wil uitgeven aan de aankoop die je van plan bent te doen. Eens uitgegeven, ben je je geld namelijk kwijt.
Keuzes maken
Geld uitgeven gaat over keuzes maken. Het heeft te maken met behoeften en met prioriteiten stellen. Heb je als prioriteit om een financiële buffer op te bouwen (sparen)? Of wil je een aankoop doen (vb. een auto kopen)? Misschien moeten er schulden afbetaald worden? Afhankelijk van je doel zal je een keuze maken.
Het is dus belangrijk om je doelen helder te hebben en om dat doel steeds voor ogen te houden als je op het punt staat om over te gaan tot een aankoop. Jij bent nl. verantwoordelijk voor jouw eigen keuzes.
Wil je 10.000 euro als financiële buffer tegen het einde van het jaar? Sta dan even stil bij elke niet-noodzakelijke aankoop en denk aan je hoogste prioriteit : je spaardoel. Misschien kan je de aankoop uitstellen tot na het moment waarop je je doel hebt bereikt? Beslis je om die niet-noodzakelijke aankoop uit te stellen omdat je anders je spaardoel niet gaat halen? Proficiat ! Je zal er een goed gevoel aan overhouden, je zelfvertrouwen zal groeien.
Koopgedrag en trends
Mensen zijn kuddedieren, we zijn gevoelig aan trends in de maatschappij. In een groep laten we ons gemakkelijk onbewust leiden door de keuzes van de groep. When Sara Smiles schreef een mooi artikel over ons koopgedrag op het gebied van modetrends. Ze geeft ons tips hoe we bewuste keuzes kunnen maken.
Teveel keuzemogelijkheden
In onze huidige tijd worden we overspoeld met keuzes. Kijk maar naar het aantal producten dat je in een supermarkt vindt, de reclameblokken op TV, sociale media, vrijetijdsbestedingen, restaurants, websites, webshops, energieleveranciers, telecommunicatie, noem maar op!
Probeer zoveel mogelijk stil te staan bij elke aankoop en jezelf de vraag te stellen of het je kostbare geld waard is en of het past binnen je vooropgestelde doelen.