Symbolen op verpakkingen
Op bijna elke verpakking van voedingsmiddelen, cosmetica, huishoudproducten vind je één of meer symbolen terug. Sommige symbolen op verpakkingen worden alleen in België gebruikt, andere zijn internationale keurmerken. Weet jij wat al die symbolen betekenen? Ik zocht het uit voor jou.
Statiegeld
Het Belgische symbool “statiegeld” staat vooral op glazen verpakkingen die je naar het verkooppunt kan terugbrengen. In ruil voor de retourverpakkingen, ontvang je het statiegeld.
Groen punt
Een product met dit symbool, zal nooit statiegeld van toepassing zijn. Het betekent dat de fabrikant of het bedrijf dat dit product op de markt brengt, aangesloten is bij FostPlus en een financiële bijdrage levert voor het ophalen en recycleren van verpakkingsafval. Het is een internationaal symbool.
Recycleren
De Ring van Möbius is het universele symbool voor recycling. Soms staat er ook een cijfer in het midden, dat is dan specifiek voor kunststof, maar ik heb het ook al gezien voor aluminium. Het geeft het type kunststof aan waaruit een verpakking is gemaakt. vb. 1 = PET, 2 = HDPE, 3= PVC, V enz.
Houdbaarheid
Wist je dat er een symbool bestaat dat de houdbaarheid weergeeft? Dit is van toepassing op cosmetica. Dit symbool heet “Period-After-Opening”, of het PAO-symbool. Het geeft weer hoe lang een product houdbaar blijft na de eerste opening. In het voorbeeld hieronder is het product na opening nog 12 maanden houdbaar.
Daarnaast bestaan er nog een heleboel andere symbolen en logo’s die betrekking hebben op oa duurzaamheid.
Surf alvast naar Labelinfo voor meer informatie hierover.
Thuis zijn wij een krak in het sorteren van afval. Papier/karton, PMD en plastic (alle PET-flessen en blikjes etc) en ook GFT (groente-, fruit- en tuinafval) sorteren we en haalt de gemeente op. Uiteraard is het ook belangrijk om erop te letten dat je zo weinig mogelijk afval produceert. In de winkel kan je kiezen voor verpakkingsarme producten.
Let jij hier ook op?
Eén reactie
Pingback: