inzicht in je uitgaven
Administratie,  Plannen en budgetteren

Inzicht in je uitgaven | no spend kalender

Als je een overzicht op je financiën wil verkrijgen, is het belangrijk om in kaart te brengen wat er binnenkomt en wat er buiten gaat. Dat weet iedereen. Je kan hiervoor een budgetfile opstellen in Excel waarin je maandelijks alle bedragen invoert. Voor je inkomsten en vaste kosten is dat niet moeilijk bij te houden. Maar om inzicht in je uitgaven te krijgen, zal je je bewust moeten worden van alle uitgaven die je doet. Hiervoor kan je een no spend kalender gebruiken.

De no spend kalender is een printable, een template zeg maar. Je vult bovenaan de maand in en de dagen van die maand. 1 augustus 2021 valt op een zondag, dus begin je met 1 in te vullen in de bovenste rij, onder zondag. De overige dagen van de maand vul je aan.

Bewustwording

Het is een bewustwordingsoefening zonder oordelen. Dat wil zeggen dat je gewoon je uitgaven gaat bijhouden. Zonder meer. Elke avond sta je even stil bij je uitgaven van die dag. Wat heb je vandaag uitgegeven? Waarvoor heb je je bankkaart uitgehaald of je portemonnee open gedaan? Ben je naar de bakker gegaan? Heb je een drankje betaald of een broodje besteld op je werk? Kocht je een tijdschrift of deed je een online aankoop? Denk er even over na. Gaf je iets uit? Dan hoef je niets aan te duiden op de kalender. Heb je helemaal niets gespendeerd die dag? In dat geval kleur je het vakje in of je duidt het aan op de manier die je zelf verkiest.

Nut en noodzaak?

Wat levert deze oefening jou op? Je krijgt inzicht in je uitgaven. De kleine uitgaven worden vaak over het hoofd gezien als we willen weten hoeveel we maandelijks uitgeven. Benjamin Franklin (een grote Amerikaanse staatsman, zakenman, wetenschapper, schrijver) zei ooit “Beware of little expenses. A small leak can sink a great ship”. Inzicht hebben in je (kleine) uitgaven is dus nuttig en noodzakelijk. Je kan je geld immers maar één keer uitgeven.

Als uitbreiding van deze oefening zou je, op dagen waarop er wél geld werd gespendeerd, het totale bedrag op de kalender kunnen invullen. Je voert de oefening helemaal uit volgens je eigen wensen en doelen.

Hieronder vind je mijn no spend kalender in een pdf-document. Je kan het downloaden en afdrukken.
Je zou me ontzettend plezier doen als je hieronder je ervaringen wil delen.

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download hier [68.98 KB]

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *