keukenkruiden uit de supermarkt
Boodschappen,  weetjes

Keukenkruiden uit de supermarkt langer vers houden

Je kent ze wel: die potjes keukenkruiden uit de supermarkt. Verse keukenkruiden zoals basilicum, peterselie, munt, bieslook, koriander, tijm enz. Maar eens thuisgekomen, blijken ze geen lang leven beschoren te zijn. Als je de plastic folie verwijdert, vallen de takjes meestal redelijk snel om. Hoe komt dat? En vooral: hoe kan je keukenkruiden uit de supermarkt langer vers houden?

Geforceerde groei

De keukenkruiden uit de supermarkt werden geteeld in een beschermde omgeving waarin ze een groeispurt kregen (veel licht, veel warmte & water en de juiste meststoffen). Er gaat een folie omheen die de plantjes beschermt tegen de koude buitenlucht (transport naar de supermarkt en presentatie in de winkelrekken). De folie voorkomt ook dat de plantjes omver vallen. Door hun snelle groei zijn ze namelijk niet stevig genoeg om overeind te blijven staan. Ze worden gekweekt om maximum een week mee te gaan. Daarna koop je een nieuw plantje en zo blijft de business draaien.

Teveel plantjes in één pot

Als je het plantje ui de pot haalt, zie je dat er ontzettend veel wortels in het potje zitten. De plantjes staan veel te dicht op elkaar in dat kleine potje. Ze moeten er immers perfect uitzien als ze in de winkel belanden. Een mooie volle bos verse kruiden moet de consument verleiden. Doordat ze zo dicht bij mekaar staan, hebben ze geen ruimte om te groeien. Ze verdrummen elkaar aangezien de wortels geen voeding meer vinden.

Hoe kan je de keukenkruiden uit de supermarkt langer vers houden?

Het loont de moeite om de keukenkruiden uit de supermarkt een kans te geven op een langer leven: peterselie, bieslook en munt zijn heel eenvoudig te redden. Basilicum lukt ook wel, maar weet dat basilicum niet van de koude (wind) houdt. Hoe ga je te werk?

Je haalt het plantje uit het potje en je scheurt het plantje voorzichtig in minimum 4 delen. Die kluitjes plant je vervolgens uit in nieuwe potjes in verse potgrond ofwel in volle grond, op 15 cm van mekaar. Je zorgt er dus voor dat de wortels opnieuw ruimte krijgen om te groeien. Bieslook, peterselie, koriander en munt zijn hier ideaal voor. Zorg ervoor dat ze regelmatig een beetje water krijgen. Ze houden niet van natte voeten. Basilicum zou ik steeds in potten zetten, aangezien dit keukenkruid niet houdt van de koude buitenlucht. Basilicum heeft licht en warmte nodig. Een plaats op een zonnig balkon is dus ideaal. Wil je de basilicum toch binnenshuis? Zet hem dan aan de vensterbank waar er veel licht is en niet op het aanrecht ver weg van het raam.

Ik heb op deze manier peterselie, munt en koriander in de tuin gezet, mét succes. Basilicum is vorige zomer niet gelukt, maar ik probeer het gewoon opnieuw.

Heb jij dit al eens geprobeerd? Wat is je ervaring?

Hou je basilicum toch liever in een pot op het aanrecht?

In deze video legt Angelo Dorny duidelijk uit hoe je een basilicum plant kan inknippen zodat hij ook op het aanrecht langer vers blijft.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *