hoe kan je sparen
Sparen en toekomst

Hoe kan je sparen? Gouden tip!

Wat moet je nu precies doen om te kunnen sparen? Bestaat er een gouden tip?

“Waar gaat mijn geld allemaal naartoe?”

Maak een overzicht van AL je inkomsten en AL je uitgaven. Ik hou het bij in Excel, maar het kan ook in een app of op papier.
* inkomsten = alles wat je ontvangt, wat er op je rekening bijkomt.
* uitgaven = vaste uitgaven (huur, hypotheek, belastingen, verzekeringen, abonnementen) en variabele kosten (boodschappen, terrasjes, restaurantbezoek, cadeautjes, huisdieren, cultuur, reizen…)


Als je een uitgave doet, noteer je dat in je overzicht. Op het einde van de maand zie je waar je geld naartoe is gegaan en hoeveel er over blijft.
Blijft er niets meer over of is je resultaat negatief? Geen drama! De volgende maand stuur je bij. Het belangrijkste is dat je nu weet waar je geld gebleven is. Meten is weten.

Hoe kan je sparen? Gouden tip!

Dé gouden tip is “Pay yourself first of “zet het spaargeld direct op je spaarrekening van zodra je salaris werd gestort”. Heb je bepaald dat je maandelijks 100 euro wil sparen, schrijf die 100 euro dan onmiddellijk over naar je spaarrekening. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat er op het einde van de maand niets meer over is om te sparen.

Bepaal je prioriteiten: Wat is belangrijk voor JOU?

Hoe kan je bijsturen in je kosten?

Kijk eens kritisch naar je abonnementen en contracten bij leveranciers, zoals telefonie en energie. Vergelijk de prijzen van energie d.m.v. de V-test op de website van de VREG (VREG is de onafhankelijke autoriteit van de Vlaamse energiemarkt van vandaag en morgen). Vergelijk dit elk jaar. Je kan zo wel honderden euro’s besparen!
Hetzelfde geldt voor je telefonie/internet abonnement.

Neem ook je gedrag onder de loep: Trek je alle laders uit de stopcontacten als je ze niet gebruikt? Laat je vaak onnodig lichten branden? Zet je de vaatwasser aan als die nog niet vol is? Laat je een wasmachine draaien voor slechts 1 kledingstuk? Door te letten op je elektriciteitsverbruik kan je de rekening laten zakken.

En de boodschappen? Ga 1 x per week naar de supermarkt. Hoe dan? Stel op voorhand een weekmenu op, gebaseerd op de aanbiedingen. Noteer alles wat je nodig hebt op een boodschappenlijstje en hou je eraan. Als je de prijzen van producten vergelijkt, kijk dan steeds naar de prijs per liter, per kg of per stuk. Hierdoor ga je geen appels met peren vergelijken. Duurdere merkproducten staan vaak op ooghoogte, waardoor je ze eerst ziet. Voor goedkopere producten, moet je dus door je knieën gaan: ze staan vaak helemaal onderaan.

Hou jezelf in bedwang!

Zoals je ziet, zal je wel een beetje moeite moeten doen om geld over te houden om te sparen. Het draait allemaal om keuzes. Jij bepaalt waar jij je geld aan uitgeeft.
Hou jezelf in bedwang om het gespaarde geld niet terug te boeken naar je betaalrekening. Als je dat moeilijk vindt, kan je eventueel de spaarrekening onderbrengen bij een andere bank. Hou je spaardoel altijd voor ogen. Succes gegarandeerd !

Kijk zeker eens naar dit super duidelijk YouTube filmpje over sparen. Echt de moeite waard!

2 reacties

 • Loes

  beste,
  ik heb naar uw tips geluisterd en gekeken …
  Als je maandelijks voldoende inkomsten hebt, of in dit geval 1600 €, dan kan je best rondkomen met wat voorzichtig te zijn.
  Maar … als je maar een pensioen hebt van 1100 € en je moet dan nog 500 € aftrekken voor de huur of hypotheek, dan vraag ik me wel af hoe je hiervan nog kan sparen en zuinig eten … Voor een alleenstaande is dit niet haalbaar, en zeker niet met een gezin van 3-4 ….
  Ik vind het intriest dat een alleenstaande, gepensioneerde persoon hier in Belgie met slechts 1100 € pensioen moet zien te overleven, zijn brood, boter, groenten, of wat dan ook, kost per stuk evenveel als voor een ander.
  Er worden in dergelijke “raadgevingen” nooit rekening gehouden met de “werkelijke” inkomsten en een beetje gegroepeerd per categorie, maar met gemiddelden van werkende mensen, meestal nog met 2, maar nooit met een armoeizaaier die niet meer rondkomt ….
  De uitspraak van energieminister Van der Straeten van groen is gewoon “scandaleus” : “verlaging btw is een dure maatregel; en laat ons eerlijk zijn, er zijn ook mensen die het niet nodig hebben “.
  Awel, dat is wel zo, maar dan toch in de eerste plaats de ministers en parlementairen zelf : er zijn geen anderen in België die zich zo hoog laten betalen van het belastinggeld van u en van mij , de “gewone” arme burger !!
  Ze zouden veel beter in hun loon beginnen snoeien en alle vertrekpremies afschaffen, er zou den misschien wel een ietske hoger pensioentje kunnen uitgedeeld worden,
  Spreken we nog niet van de vele frauduleuse praktijken en opbranden van geld, die ze uitvoeren …
  Dat ze dit allemaal eens van de laatste 10 jaar teruggeven, het miljarden tekort zal wel minderen ….

  Tips voor iemand met een inkomen van 1100 € en een huur/hypotheek van 500 €, met dan ook nog vaste kosten , zijn steeds welkom; ook hoe er dan nog bv 50 € per maand kan gespaard worden … ik lees ze graag.

  mvg

  • Els

   Beste Loes, Bedankt voor je reactie!
   Helaas is het niet eenvoudig tegenwoordig om als alleenstaande met een klein inkomen rond te komen. Met mijn blog wil ik mensen inspireren om bewust bezig te zijn met de financiën, met onze tijd (voorbij is voorbij, komt nooit meer terug) om zo wat meer rust in ons hoofd te krijgen. Ik hoop dat jij hier ook waardevolle tips kan vinden. Mocht je een vraag hebben, aarzel dan zeker niet om ze te stellen. Fijne dag nog!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *