spaarrekeningen met hoogste rente betrouwbaar?
Geld,  Sparen en toekomst

Zijn spaarrekeningen met hoogste rente betrouwbaar?

Sparen op een spaarrekening doe je om een spaarbuffer aan te leggen of voor korte termijn spaardoelen. Nu de banken mondjesmaat de rente verhogen op een aantal spaarrekeningen, krijg ik regelmatig de vraag of spaarrekeningen met de hoogste rente wel te vertrouwen zijn. Tijd voor een verduidelijking.

Keuze uit verschillende spaarrekeningen bij je bank

De meeste Belgen zijn enorm trouw aan hun huisbank. Ze veranderen nooit van bank, ook al is het rendement op spaarrekeningen bij een andere bank interessanter. Ben jij ook zo’n loyale klant bij je huisbank? Of ben je eerder opportunistisch ingesteld?

De meeste (groot)banken bieden meerdere spaarformules aan, waarbij je doorgaans kunt kiezen uit verschillende types van spaarrekeningen. Ben je niet van plan te veranderen van bank, dan is het belangrijk dat je je hiervan bewust bent. Het is verstandig om te controleren of eventuele renteverhogingen die de bank doorvoert ook gelden voor de spaarrekening waarop je jouw spaargeld hebt staan. Je wil toch weten of jouw spaargeld profiteert van dergelijke renteverhogingen. Ik verduidelijk met een voorbeeld:

Bij AXA Bank kun je als spaarder kiezen tussen drie verschillende spaarrekeningen: de “start2bank spaar fidelity”, de “start2bank fidelity plus” en de “I-plus spaarrekening”. Elk van deze rekeningen hanteert een andere rentevoet. Het is van belang te realiseren dat je geliefde grootbank, ongeacht of je een trouwe klant bent of niet, je waarschijnlijk niet persoonlijk zal informeren wanneer ze de rentevoet op een van hun spaarrekeningen verhoogt. Als jouw spaargeld bijvoorbeeld op de “start2bank fidelity” staat en de bank besluit de rente op de “start2bank fidelity plus” te verhogen, dan je zal de renteverhoging mislopen, tenzij je zelf het initiatief neemt om contact op te nemen met de bank en vraagt om je spaargeld over te zetten naar de aantrekkelijkere spaarrekening.

Verschil tussen basisrente en getrouwheidspremie

De basisrente is de vergoeding die je ontvangt voor elke dag dat je geld op een spaarrekening staat. Stel dat je € 3.000 spaargeld hebt en de basisrente bedraagt 0,35%. Na 100 dagen heb je recht op een basisrente van € 2,88. Deze basisrente wordt één keer per jaar uitbetaald.

De getrouwheidspremie is de vergoeding die je krijgt voor elke storting die 12 opeenvolgende maanden op je spaarrekening blijft staan. Deze wordt elk kwartaal uitbetaald. Dus als je op 13 juli 2023 een storting doet van € 1.000 en je laat dat geld op je spaarrekening staan tot 13 juli 2024, dan ontvang je op 1 september 2024 de uitbetaling van de getrouwheidspremie voor dat bedrag. Als je je geld na 10 maanden toch nodig hebt, dan heb je geen recht meer op de getrouwheidspremie, ook niet op een deel ervan.

Zoals je ziet, hangt de keuze tussen een spaarrekening met een hoge basisrente of een spaarrekening met een hoge getrouwheidspremie af van je persoonlijke spaardoelen en -behoeften.

Als je regelmatig geld nodig hebt van je spaarrekening of je hebt je geld op korte termijn nodig, kies dan voor een spaarrekening met een hoge basisrente. Ben je niet van plan je spaargeld binnen het jaar aan te raken, kan een rekening met een hoge getrouwheidspremie interessanter zijn.

Wil je weten welke spaarrekeningen de hoogste rente opleveren? Surf dan naar Spaargids.be.

Hoe veilig is de bewaring van je spaargeld?

In België en de andere Europese landen is je geld beschermd door het Garantiefonds. Als een bank failliet zou gaan, zorgt het Garantiefonds ervoor dat het geld op je rekeningen (zicht-, spaar- of termijnrekeningen en kasbons) tot € 100.000 per persoon per bank beschermd is. Voor rekeningen op naam van 2 personen heeft elke titularis van die rekening recht op een bescherming van € 100.000.

Banken met een maatschappelijke zetel in België vallen onder het Belgisch depositogarantiestelsel. Spaargeld dat geparkeerd staat bij buitenlandse banken die in België actief zijn (denk maar aan Santander of Deutsche Bank) is beschermd door het Garantiefonds van hun land van herkomst. Maar evengoed is dit op Europees niveau geregeld en ook hier is je spaargeld beschermd tot € 100.000 per bank en per persoon.

Heb je méér dan € 100.000 spaargeld, dan zou je kunnen overwegen om je geld te spreiden over verschillende banken. Let wel op voor banken die tot dezelfde groep behoren, bijvoorbeeld: BNP Paribas Fortis, Fintro en HelloBank! behoren tot dezelfde vennootschap. In dit geval zal je bescherming maar tot € 100.000 gegarandeerd zijn, ook al lijken het 3 banken.

Maar als je over zoveel spaargeld beschikt, zijn spaarrekeningen, zelfs die met de hoogste rente, niet de slimste bewaarstrategie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *