Tips om te breken met oude gewoontes
Boodschappen,  Duurzaam leven

5 tips om te breken met oude gewoontes – ze kosten je vaak geld en tijd

Boodschappen doen is een activiteit die vaak in onze drukke agenda’s wordt ingepland. We gaan snel na het werk ’s avonds, tijdens de middagpauze of in het weekend. Boodschappen doen we dus vaak op een vaste dag in de week, uit gewoonte. Maar komt dat ons budget wel ten goede? Hieronder geef ik je enkele tips om te breken met oude gewoontes die je vaak geld en tijd kosten:

  1. Oude gewoonte: direct na het werk of in het weekend boodschappen doen
    Niet het ideale moment ! Waarom niet? Meestal heb je honger én je kiest een van de drukste momenten. Twee ingrediënten voor een slecht humeur. Je loopt het risico om méér te kopen dan gepland. Je zal immers overal trek in hebben, waardoor je onbewust je kar zal vullen met allerlei (ongezonde) producten. Tijdens je avonden en in het weekend wil je je ontspannen. Vergeet die drukke supermarkt en ga op een rustiger moment.
  2. Oude gewoonte: op een vaste wekelijkse dag boodschappen doen
    Moet je per sé elke week naar de supermarkt? Kijk eerst eens goed in je voorraadkast en in je vriezer. Is het écht nodig om boodschappen te doen? Misschien kan je nog enkele dagen wachten? Stel, je hebt maar 5 producten nodig. Hoeveel keer kom je buiten met alleen die 5 producten? Als je enkele dagen wacht, bespaar je geld ! Probeer het maar eens.
  3. Oude gewoonte: avondmalen improviseren op het moment zelf
    Hoeveel keer heb je in de supermarkt avondmalen samengesteld? Wist je toen nog welke ingrediënten je nog in voorraad had en welke niet? Vaak koop je producten dubbel (want je had ze nog in huis), of vergeet je zaken, waardoor je misschien nog eens moet terugkeren ! Oplossing: Maak op voorhand een menuplanning en noteer alle ingrediënten die je nodig hebt voor ontbijt/lunch/avondmaal. Kijk dan wat je in huis hebt en wat je moet kopen. Uiteraard kan je wel eens iets verzinnen in de winkel, dat doe ik ook. Maar ik maak altijd een weekmenu.
  4. Oude gewoonte: restjes weggooien / producten laten vervallen
    Blijft er nog een restjes over? Doe het in een potje, laat afkoelen en zet het vooraan in je koelkast. Producten die bijna gaan vervallen zet je ook vooraan. Of laatst zag ik op Pinterest een leuke foto van een bakje “eat me first“. De meeste restjes kan je ook invriezen. Nog 1 wortel of stuk selder over? Verwerk het in een lekkere soep. Voeding laten vervallen en weggooien is zo’n zonde ! Zonde van de energie die nodig was om de producten te maken, zonde van het geld. Laten we vooral breken met deze slechte gewoonte.
  5. Oude gewoonte: winkelen zonder boodschappenlijstje
    Dit gaat samen met de derde oude gewoonte. Ga nooit onvoorbereid de supermarkt binnen. Je bent een vogel voor de kat! Het is écht nefast voor je budget. Je koopt de verkeerde producten, je koopt producten dubbel, je wordt verleid tot het kopen van prullen die je niet nodig hebt, ook al zijn ze in de aanbieding. Je koopt teveel. Probeer je aan het lijstje te houden en spreek met jezelf op voorhand af hoeveel producten je buiten het lijstje mag kopen. Het moet wel nog een beetje leuk blijven he?

Herken je dit? Probeer eens te breken met oude gewoontes die je geld en tijd kosten. Je zal zien dat het je veel oplevert. Waarschijnlijk ervaar je minder stress en blijft er meer geld op je bankrekening over. Daar wordt iedereen toch blij van?

Tips om te breken met oude gewoontes

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *