dure energierekening besparen op verwarming en kosten
Besparen,  weetjes

Dure energierekening! Help, hoe ga ik dat betalen?

(leestijd: 2 min)

De energieprijs is hoog, heel hoog. De gasprijs is duurder dan ooit. De kans is dus groot dat je een hoge rekening gepresenteerd krijgt bij de eindafrekening. Je vraagt je af: “Hoe ga ik die dure energierekening betalen?” Enkele tips:

“Een gewaarschuwd man is er 2 waard”

Hou er nu al rekening mee dat je méér zal moeten betalen. Die dure energierekening kan je helaas niet vermijden, maar je kan de schade wel min of meer beperken. Verdubbel het bedrag dat je maandelijks voorziet voor energiekosten. Verhoog je voorschot aan de energiemaatschappij of verhoog je provisie in je budget. Zet het extra geld maandelijks apart, zodat het bij de afrekening beschikbaar is.

Een graadje minder

Verwarming op gas is een grote energie slokop. Zet je verwarming één graadje minder als je thuis bent. Dat scheelt al gauw 5% op je gasverbruik. Als wij thuis zijn, staat de thermostaat overdag op 20°C. Programmeer de thermostaat zo dat hij één uur voordat je gaat slapen op nachtstand overgaat. Wij houden hiervoor 15°C aan. Vind je het frisjes in huis? Doe dan eerder een extra trui aan.

Deuren dicht!

Hou de deuren dicht in kamers waar je het warm wil houden. Wij verwarmen de badkamer alleen in putje winter en alleen op momenten dat er gedoucht wordt. De badkamerdeur blijft dicht. Laat de deur naar de (koudere) gang niet onnodig open staan. Kleine moeite, toch?

Ventileer

Het klinkt gek, maar het is belangrijk om regelmatig goed te ventileren. Open ramen een kwartiertje. Frisse, droge lucht warmt sneller op dan vochtige binnenlucht. Wist je dat?

Praat erover in je gezin

Wij volwassenen kennen de pijn van een dure energierekening, maar onze kinderen staan daar niet zo bij stil. We zijn allemaal jong geweest.. Daarom is het erg nuttig om erover te praten in het gezin. Dat sensibiliseren is erg belangrijk. Als iedereen in het gezin erop let om geen lichten te laten branden, korter te douchen, deuren dicht te laten, laders uit te trekken na gebruik.. dan kan het financiële leed verzacht worden.

Want je weet: je kan elke euro maar één keer uitgeven. Als je het dubbele moet betalen voor je energie, dan kan dat geld niet besteed worden aan een vakantie. 🙁

Meer tips over energie besparen? Check Milieucentraal! Wil jij jouw beste bespaartips delen met ons? Hieronder is er ruimte zat! Bedankt!

4 reacties

 • Ruelens nadine

  Hallo, eindelijk heb ik een blog gevonden in mijn interesseveld.
  Zo fijn om te lezen, zo nuttig, zo herkenbare situaties.
  Zalig gewoon!
  Ik kijk ernaar uit om al de voorgaande blogs nog te lezen.
  Mvg
  Nadine

  • Els

   Beste Nadine, wat fijn te lezen dat je mijn blog gevonden hebt! 🙂
   Ik zou zeggen: veel leesplezier! Als je een vraag hebt, laat maar weten, ik beantwoord met plezier. Fijne dag verder!

   • Sofie

    Dag Els, mei 2018 lieten we ons verleiden tot groepsaankoop bij Mega Power (Brussel) gas en elect. Vast, lekker makkelijk. Kleine lettertjes dat maar voor 3 jaar was en naïviteit maakt dat we van 133,34 €/m in mei 2018 over 128 €/m in aug2019 naar 154,93€/m in juli 2021 tot 236€/m sinds okt2021 zitten! We zitten met de handen in het haar. Graag jouw advies….

    • Els

     Beste Sofie, De energieprijzen swingen de pan uit. Heb je de V-test al gedaan? Dit is de link: https://vtest.vreg.be/ Op basis van jouw jaarverbruik kan je daar bekijken welke leverancier best aansluit bij jouw noden en budget. Weet dat er op dit moment (eind 2021) nog weinig leveranciers vaste prijzen aanbieden. Je zou je ook kunnen afvragen of het wel interessant is om nu een contract met vaste prijzen af te sluiten, gezien er hoge prijzen van toepassing zijn op dit moment. Langs de andere kant, met variabele prijzen geniet je ook van prijsdalingen (als die er zijn), maar de prijzen kunnen ook nog verder doorstijgen. Test-Aankoop volgt dit ook op de voet. Het is een dure aangelegenheid geworden voor iedereen helaas.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *