5 tips om je geld te beheren
Administratie,  Sparen en toekomst

5 tips om je geld te beheren

Onlangs stelde ik op Instagram de vraag “Waar ben jij écht goed in als het gaat over geld?” Meerdere volgers deelden hun financiële vaardigheden. De reden waarom ik deze vraag stelde is dat we allemaal van mekaar kunnen leren. Door in ons netwerk te praten over onze financiën, onze ervaringen en zorgen te delen, feedback van anderen te krijgen, zetten we stappen naar een financieel gezonder leven. Hieronder verzamelde ik 5 tips om je geld te beheren.

 1. Hou een (jaar)overzicht bij (in Excel of op papier)
  In dit overzicht noteer je alle inkomsten en uitgaven (zowel de vaste als de variabele), per maand. Je kan hier ook vermelden wat je op je spaarrekening zet. Sommigen houden in dit overzicht ook hun beleggingen en nettowaarde-berekening bij.
  Door het overzicht up-to-date te houden, kan je steeds de stand van zaken raadplegen. Dit zorgt voor rust in je hoofd.
  Werk je met Excel, dan kan je gebruik maken van de ingebouwde sjablonen, via nieuwe werkmap, zoek op “budget” en je krijgt tientallen templates. Uiteraard kan je ook zelf je eigen overzicht ontwerpen.
  Sommigen werken in een notitieboekje of met het Japanse huishoudboekje “Kakeibo” (spreek je uit als ka-ke-bo): dit is een minimalistische budgetmethode, waarbij je aan het begin van de maand gaat nadenken wat je financiële doelen zijn en kritisch gaat nadenken over je uitgaven (“heb ik dit echt wel nodig?”) – een beetje zoals Marie Kondo (“does it spark joy?”)
 2. Hanteer een spaarmethode en hou je eraan.
  Een veelgebruikte methode is “Pay Yourself First”: op het moment dat jouw salaris (of jouw inkomsten) op je rekening gestort wordt, verplaats je onmiddellijk een bepaald percentage ervan naar je spaarrekening. Je zorgt dus eerst voor je spaarrekening en de rest gebruik je om van te leven. De “Pay Yourself First-methode’ wordt vaak toegepast via automatische overboeking.
  Een andere methode is de “afroom-methode”: je bepaalt een bedrag waarvan je kan leven en alles erboven stort je door naar je spaarrekening. vb. 1000 euro om van te leven. Staat er 1400 euro op je betaalrekening? Dan room je dat af door 400 euro over te zetten naar je spaarrekening.
 3. Verdeel je geld over verschillende potjes (budget per kostenpost)
  Het systeem YNAB is daar een voorbeeld van. Maaike Wind van “Fuck die studieschuld” schreef er enkele artikels over. Zij is een grote fan van deze werkwijze. Je geeft elke euro die binnenkomt een bestemming. Van zodra je inkomsten binnen zijn, verdeel je ze over alle potjes. Je kiest dus vooraf wat je met je geld gaat doen. YNAB heeft een app die je kan gebruiken, maar je kan ook zelf een gelijkaardig systeem opzetten.
 4. Voorzie een gevulde spaarbuffer of noodfonds
  Iedereen weet dat een spaarbuffer noodzakelijk is om tegenslagen op te vangen. Ik schreef er eerder al een blog over. Heb je eenmaal je spaarbuffer aangesproken voor onvoorziene grote uitgaven? Zorg er dan voor dat deze zo snel mogelijk terug wordt aangevuld. Een spaarbuffer van 3-6 maanden nettosalaris is wenselijk.
 5. Rekeningen op tijd betalen
  Hanteer een ordelijke administratie, zodat facturen op tijd betaald worden. Hou overzicht in je documenten en controleer regelmatig je bankafschriften. Rekeningen te laat betalen, kost geld. Een geordende administratie is de basis van alles.

Als je één of meerdere van bovenstaande 5 tips om je geld te beheren volgt, toon je aan dat je écht goed bent in het beheren van je geld. Volgens het NIBUD verklein je hiermee de kans om financiële problemen te krijgen.

Heb jij nog bijkomende tips die je wil delen met anderen? Laten we mekaar inspireren richting een gezond financieel leven!

2 reacties

 • Agnès

  Ik las in de krant, LN 2 oktober, dat jullie maar 400€ uitgeven, per maand aan boodschappen, voor een gezin van 2 volwassenen en een tiener. Kweek je zelf al je groenten?
  Ik vul maandelijks een Excell tabel in met al mijn uitgaves, inkomsten (pensioen)…. Maar mijn uitgaves zitten ver boven 400€
  Ik las al veel van je tips, maar weet niet hoe ik aan zo’n laag uitgavebudget kan komen

  • Els

   Beste Agnès,
   Bedankt voor je reactie!
   Wij hebben slechts een kleine tuin met een mini-moestuin en mini-serre. Ik vind het leuk om enkele groenten in de tuin te hebben, maar het is echt niet veel. (kerstomaatjes, paprika, rode biet, peultjes en wat kruiden)
   Hoe pak ik het aan om rond de 400€ uit te komen? Ik hou in mijn achterhoofd dat ik wekelijks 100€ mag uitgeven. Geef ik in die eerste week maar 60€ uit, dan heb ik de week nadien 140€ te besteden. In het midden van de maand check ik hoe ik ervoor sta. Zit ik dan al aan 250€? Dan weet ik dat ik de volgende 2 weken met 150€ moet toekomen.
   Heb je er zelf een zicht op waar je grootste uitgaven naartoe gaan op gebied van boodschappen? Waar doe je je boodschappen? Maak je een menuplanning?
   Ik help je graag om het bedrag te verlagen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *