geldzorgen en gezondheid
Informatie

Geldzorgen en gezondheid

Op 7 april is het Wereldgezondheidsdag. Het is een initiatief van de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, die opgericht werd op 7 april 1948. Elk jaar op 7 april wordt er teruggeblikt op wat de WHO heeft bereikt in het verleden en kijkt men naar de toekomst: de uitdagingen waar de wereld nog voor staat. Het thema van dit jaar is ‘Gezondheid voor iedereen‘. Health for all.
Het is het ideale moment om ook eens stil te staan bij de relatie tussen geldzorgen en gezondheid. Wist je dat aanhoudende geldzorgen heel vaak leiden tot gezondheidsklachten?

Oorzaken van geldzorgen

Geldzorgen en de bijhorende stress kunnen ontstaan door:

  • Geldgebrek: door werkloosheid, een laag salaris of uitkering, een onvoorziene grote uitgave. Daardoor dreig je onvoldoende geld te hebben om je huur of hypotheek te betalen, voor gezondheidszorg of boodschappen te doen
  • Schulden: je maakt je zorgen omdat je je schulden moeilijk kan afbetalen, zoals lopende kredieten, autolening, studieschuld, hypotheek. Je kan te maken krijgen met deurwaarders of loonbeslag.
  • Gebrek aan financiële kennis en planning: je stelt maand na maand vast dat je niets gespaard hebt, terwijl het leven alsmaar duurder wordt. Je hebt er geen idee van waar al je geld gebleven is.
  • Onverwachte uitgaven: je auto is defect, de kosten zijn hoger dan gevreesd, je moet een dringende tandheelkundige ingreep laten doen en die is niet gedekt door je verzekering, je krijgt te maken met een dringende reparatie in je huis, zoals een lek in het dak of een probleem met de verwarming, je staat voor juridische kosten, bijvoorbeeld door een echtscheiding,…
  • Onzekerheden: je werkgever gaat een reorganisatie doorvoeren en het is niet zeker of je je job zal kunnen houden, je wordt op tijdelijke werkloosheid gezet, je krijgt te maken met gezondheidsproblemen en de kosten kunnen oplopen
  • Relatieproblemen: binnen je relatie kunnen geldzorgen ook voor financiële stress zorgen: als je partner andere financiële overtuigingen en gewoontes heeft, niet over financiën wil praten, als er een ongelijke verdeling van de financiële verantwoordelijkheden, …
  • Het ontbreken van een spaarbuffer: als je je zorgen maakt omdat je geen reserve hebt, zodat je een opvangnet hebt in geval van verlies van een job, ziekte of onverwachte grote kosten.

Welke impact hebben geldzorgen op je gezondheid?

Financiële stress leidt vaak tot gezondheidsproblemen, zowel mentaal als fysiek. Hoe uit zich dat?

  • Mentale gezondheid: de angst valt je op het lijf als je een brief of mail ontvangt, je kan de slaap niet goed meer vatten of je slaapt onrustig omdat je ligt te piekeren, je bent altijd gespannen, hebt een kort lontje of je kan je emoties niet meer goed controleren.
  • Fysieke gezondheid : je bloeddruk stijgt en je hebt hoofdpijn, of spierpijn, maag- en darmstoornissen. Geldzorgen die lang aanhouden, kunnen je algemene gezondheid ondermijnen.

Wie geldzorgen heeft, zal misschien een noodzakelijk medisch onderzoek uitstellen omwille van de kostprijs. Ook door ongezonde keuzes te maken in de supermarkt zal je gezondheid op termijn op de proef gesteld worden. Helaas zijn ongezonde producten vaak goedkoper dan sommige gezondere alternatieven.

Hoe pak je geldzorgen aan?

Financiële stress overheerst je denken en doen, maar gelukkig kan je hulp inschakelen en zelf ook enkele stappen nemen. Mijn boek ‘Slim besparen’ bevat twee delen. Het eerste deel gaat over je geld en welke stappen je kan nemen om financieel gezond te worden. Je kan mijn boek bestellen op: https://www.standaarduitgeverij.be/product/werkboek-slim-besparen-9789022339732/

Eén reactie

  • Kristof

    Hallo Els

    Wat je in deze blogpost schrijft klopt volledig. Je verwoorde de klachten op vlak van gezondheid die je krijgt vertrekkende vanuit financiële ellende.

    Dat is enerzijds hetzelfde en anderzijds het omgekeerde verhaal van waaruit wij de consument proberen te informeren, zijnde het gevolg van ongeplande lichamelijke problemen die kunnen leiden tot financiële problemen, indien je bv geen aanvullende hospitalisatieverzekering hebt, al zeker als je geen berg geld op je rekening hebt staan.
    Misschien kan je dit ook nog verwerken in je artikel?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *