Minder vlees eten
Boodschappen,  Consuminderen

3 redenen om minder vlees te eten

Je kan er niet meer omheen. Overal hoor je dat we best wat minder vlees eten. Niet alleen jij en ik, nee iederéén! En dit omwille van onderstaande 3 belangrijke redenen.

1. Milieu

Door de wereldwijde grote vleesconsumptie moet er heel veel vee gehouden worden. Wist je dat er voor 1kg vlees gemiddeld meer dan 6.500 liter water nodig is en 12 kg veevoeder? Dat is dus per kilo! Kan je nagaan!
Naast water en voeder zorgt de veeteelt ook voor veel CO2-uitstoot. (denk maar aan de spijsvertering van de runderen, de mestverwerking en de productie van die veevoeders)
Wil je je steentje bijdragen aan de redding van ons klimaat? Sla dan een paar keer dat stukje vlees over, of halveer je portie.

2. Gezondheid

Doe je het niet voor het milieu, dan ben je misschien wel bekommerd over je eigen gezondheid of die van je geliefden. Veel vlees eten is écht niet goed voor onze gezondheid. Om nog maar te zwijgen over charcuterie en alle soorten bewerkt vlees. Ik zou het eerder industrieel vlees noemen. Heb je de ingrediëntenlijst van bewerkt vlees al eens goed bekeken? Bij mij loopt het water mij alvast niet in de mond.
In ons gezin doe ik de boodschappen. Ik kies dus in de winkel wat er gekocht en gegeten wordt. Hierdoor voel ik me verantwoordelijk voor wat mijn geliefden te eten krijgen. Meer weten over vlees en gezondheid? Check deze link.

3. Portemonnee

Een derde reden om minder vlees te eten is je budget! De meeste (bewerkte) vleesproducten nemen een redelijke hap uit je maandelijkse boodschappenbudget. Nu alles in snel tempo duurder wordt, is misschien hét moment aangebroken om je vleesverbruik eens onder de loep te nemen. Kan je enkele dagen per week zonder vlees? Is je partner een echte carnivoor en ziet hij/zij het niet zitten om het dagelijkse vlees te missen? Probeer dan de portie (stiekem) te verkleinen. Of doe zoals wij: eet slechts 1 x per week vlees, maar dan van een uitstekende kwaliteit.

Gepaneerde vleesvervangers komen er bij ons niet in (die zijn trouwens ook niet goedkoop). Tempeh en tofu vinden we niet lekker. Ter vervanging van vlees houden wij het bij linzen, kikkererwten en andere peulvruchten. Of een stukje wilde vis. Op de website van Gezond Leven staat een mooi artikel met tips om betaalbaar en gezond te eten en minder vlees te eten. Hier is de link naar dat artikel.

Wat is jouw belangrijkste reden om minder vlees te eten?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *