Goede voornemens volhouden?
Vooreerst mijn allerbeste wensen! Ik wens je in 2023 vooral een goede gezondheid en een mooi evenwicht in je budget, zodat je geld kan vrijmaken voor alles wat jou gelukkig maakt. Heb jij goede voornemens uitgesproken voor dit jaar? Heb je een plan klaar zodat je die goede voornemens kan volhouden? Want zonder plan is het vaak gedoemd om te mislukken.
“A goal without a plan is just a wish.”
– Antoine de Saint-Exupery –
Wist je dat de meeste goede voornemens al na enkele weken sneuvelen? Goede voornemens hebben vaak te maken met een gedragsverandering. Je zal andere gewoontes moeten aanleren. Doe je dat niet, dan verval je in je oude gewoontes.
“If you keep doing what you always did, you wil get what you always got.”
Ben Tiggelaar (gedragswetenschapper) heeft er een boek over geschreven: ‘De Ladder, waarom veranderen zo moeilijk is en… welke 3 stappen wél werken’. Een aanrader! Kijk eens of je bibliotheek dit boek in de collectie heeft.
Kleine stapjes
Het komt erop neer dat je het voor jezelf niet te moeilijk moet maken. Want als je goede voornemen is om elke maand 500 euro op je spaarrekening te zetten en je slaagt er nu niet in om 50 euro te sparen, dan zal de moed je snel in de schoenen zakken als het de eerste maand al niet lukt. En dan geef je je goede voornemens meteen op. Kies dus voor kleine stappen en maak het in het begin niet moeilijk zodat je uit de startblokken komt. Begin de eerste maand met een klein bedrag te sparen. Dat zal wel lukken en dan start je al met een goed gevoel omdat je op de goede weg bent.
Realistische goede voornemens
Als je je goede voornemens wil volhouden, maak het dan realiseerbaar. Als het je tot vorige maand niet lukte om 50 euro per maand opzij te zetten, dan is het niet realistisch om je voor te nemen voortaan 500 euro opzij te zetten. Ga voor 50 euro in de eerste 6 maanden en evalueer nadien. Is het gelukt? Piece of cake? Vier je succes en verhoog het bedrag. Was het onmogelijk? Probeer dan met 45 euro. Zo hou je het haalbaar.
Nieuwe gewoontes aanleren
Leer jezelf de nieuwe gewoonte aan om aan het begin van de maand het bedrag over te zetten op je spaarrekening. De eerste maand kies je een klein bedrag dat je amper zal missen, bijvoorbeeld 25 euro. Dat bedrag zou je ook spenderen als je eens naar de frituur gaat. Zie het als de eerste horde die je genomen hebt, die moet niet te hoog zijn. Focus je de eerste maanden op het aanleren van die gewoonte om, zodra je salaris gestort is, dat bedrag over te zetten. En als het eens een maand niet uitkomt, stort dan 5 euro. Iets is beter dan niets.
Informatie uit je omgeving
Absorbeer zoveel mogelijk informatie over sparen, over gedrag en gewoontes: lees boeken en artikels, volg accounts op sociale media, bekijk video’s. Nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat je op een creatieve manier gaat nadenken over je eigen doel. Hoe doen zij het? Hoe kan ik het aanpakken? Want je goede voornemens zijn eigenlijk doelen die je stelt. En daar schreef ik deze blog al over. Zorg dat je altijd wordt herinnerd aan je nieuwe gewoonte. Zet een herinnering in je agenda, gebruik eventueel een kleurplaat zodat je je voortgang kan zien.
Kijk zeker ook eens op de website van Ben Tiggelaar. Hij schreef meerdere blogs over gewoontes en goede voornemens, zoals deze: “Goede voornemens falen, maar daar kun je jezelf tegen wapenen.“
Wat zijn jouw goede voornemens? Wat ga jij doen om jezelf scherp te houden?
Eén reactie
Wim
Mijn goede voornemens voor 2023 zijn meer aandacht geven aan personal finance en aan mijn gezondheid. Voor personal finance ben ik begonnen met alle voordelen op te zoeken op de site van mijn ziekenfonds. Ik ben bij de CM.
Daar leerde ik dat ik één keer per jaar recht heb op een gratis gesprek met een gezondheidsconsulente. Dat gesprek heb ik inmiddels gehad. Zij heeft me veel tips gegeven voor gezonde voeding en meer beweging. En zo ben ik ook al begonnen aan mijn andere goede voornemen.
Verder heb ik een maandelijkse reminder in mijn elektronische to-do-lijst om me er het hele jaar door aan te herinneren.
groetjes,
Wim