welke wijn bij welk gerecht
Feestelijk

Welke wijn bij welk gerecht?

De feestdagen komen eraan. Als je zelf gastvrouw of -heer bent, ben je nu alvast aan’t nadenken over je eindejaarsmenu. Bij vele mensen komt dan onvermijdelijk de vraag welke wijn je het best serveert. Want er is gigantisch veel keuze, in alle prijsklassen. De wijnrayon in de supermarkt kan best overweldigend overkomen. Welke wijn moet je dan in hemelsnaam kiezen? Als wijnliefhebber geef ik je enkele tips voor budgetvriendelijke wijnen.

Het aperitief

Het aperitief zorgt ervoor dat je nog méér zin krijgt in het feestmaal, dat je appetijt wordt aangewakkerd, zeg maar. Probeer zoete dranken te vermijden, want suikers remmen je eetlust af. Dat wil je dus zeker niet. Welke wijn of bubbles kies je het best? Een droge wijn (sec) of een brut of brut nature, als je voor bubbles kiest. Frisse zuren stimuleren de eetlust. Champagne is lekker, maar budgetvriendelijk kan je het helaas niet noemen. Tegenwoordig zijn er al fantastisch lekkere cava’s, prosecco’s en mousserende wijnen op de markt.

Welke wijn bij vis?

De manier waarop de vis is klaargemaakt, bepaalt voor welke wijn je kiest.

 • schaal- en schelpdieren (mosselen, oesters): kies voor een frisse wijn, bijvoorbeeld een sauvignon blanc
 • stevige witte vis met (room)saus: kies voor een vollere witte wijn, zoals een viognier of wijn uit de Languedoc (Zuid-Frankrijk) of een chardonnay
 • gerookte vis: gerookte vis is vettig. Een verdejo, riesling, sauvignon blanc of een Italiaanse garganega kunnen dit dragen.

Welke wijn bij vlees?

Als we nog even bij de voorgerechten blijven, staat er in deze periode van het jaar wel eens een wildpaté op het feestmenu. Hier komt vaak een geroosterd sneetje rozijnenbrood bij. Je kan kiezen voor een lichtzoete witte wijn. Let op dat je niet té zoet gaat, want dat is dan weer nefast voor de eetlust, remember? Of je kan ook kiezen voor een zachte rode wijn, zoals een Côte du Rhône of een Languedoc.

Ga je gourmetten? Bij gourmet heb je verschillende soorten vlees en vele sausjes. Een wijn zonder veel tannines is hier op zijn plaats. Veel mensen houden niet van sterke tannines, dus hier kan je de bal niet misslaan. Een Spaanse rioja, of alweer die Côte du Rhône of Languedoc. Serveer de wijn zeker niet te warm, laat de fles niet naast je gourmettoestel staan! 18 graden is ideaal.

Op het eindejaarsmenu staan vaak wildgerechten. We zitten immers middenin het wildseizoen.

 • Stoofpotjes zijn ideaal want je kan ze op voorhand bereiden, zodat je meer tijd hebt voor je genodigden. Als je een stoofpotje een dag op voorhand bereidt, smaakt het vaak nog beter! Een Côte du Rhône Villages of een Italiaanse primitivo zijn hier op hun plaats.
 • Rood wild vlees: Een stevige rode wijn is hier een ‘match made in heaven’, een tanninerijke wijn, zoals een malbec uit Frankrijk of Argentinië of een syrah uit de Côte du Rhône, een Australische shiraz of een Bordeaux

Of rundsvlees, zoals een rosbief of een entrecôte? Hier past zowat hetzelfde bij als bij het rood wild vlees.

We mogen de traditionele kerstkalkoen niet vergeten. Je kan zowel voor een witte als een rode wijn kiezen. Een stevige witte, zoals een chardonnay ofwel een minder stevige rode, zoals een Italiaanse sangiovese of een Chianti. Een wijn met wat fruit past ook zoals een Vacqueyras of een pinot noir.

Een dessertwijn?

Niet iedereen is fan van een hele zoete dessertwijn. Maar een dessertwijn moet niet héél zoet zijn. Weet dat een dessert met chocolade moeilijk te paren is met een wijn, want weinige wijnen kunnen op tegen de bittere smaak van chocolade. Serveer je een fruitig dessertje? Dan kan je een witte demi-sec schenken. Die is wat zoeter, maar niet plakkerig.

Ik hoop je dat nu iets gerichter op zoek kan gaan naar een begeleidende wijn voor je feestmenu. Hieronder vind je nog enkele budgetvriendelijke wijntjes die wij wel weten te waarderen:

 • cava: Gran Baron brut nature, bij Colruyt: € 7,39 per fles
 • witte wijn: Nieuw-Zeeland: sauvignon blanc: Mud House, bij Colruyt: € 7,49 per fles
 • witte wijn: Languedoc: Vaugelas, bij Colruyt: € 6,19 per fles
 • witte wijn: Spanje, Rueda: verdejo: BIO Boyante, bij Aldi: € 6,49 per fles
 • rode wijn: Frankrijk, Cahors, malbec, bij Colruyt: € 6,75 per fles
 • rode wijn: Zuid-Afrika, bij Colruyt: € 7,59 per fles
 • rode wijn: Frankrijk, Bordeaux, Côtes du Fayan: € 9,75 per fles

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *