tips om je uitstelgedrag aan te pakken
Persoonlijke ontwikkeling

3 tips om je uitstelgedrag aan te pakken

Heb jij ook last van uitstelgedrag? Uitstelgedrag overvalt mij meestal bij taken die ik minder leuk vind. Ik neem me voor om die taken uit te voeren, maar toch kom ik er niet aan toe en worden ze alsmaar verschoven naar latere momenten. Super ergerlijk en vaak voel ik me er nadien ook schuldig over. Bovendien helpt het me niet verder en bezorgt het me alleen maar meer stress. Hieronder vind je 3 tips om je uitstelgedrag aan te pakken:

1. Werk met een planner

Voor mij werkt het om taken duidelijk in te vullen in een planner, waarbij ik rekening hou met de tijd die nodig is om die taak af te werken. Hierbij voorzie ik ook een ruime marge (ik durf namelijk wel eens te optimistisch zijn in de inschatting van de tijd die ik nodig heb) Ik begin mijn dag meestal met de minst leuke taak. Dan ben ik nog fris en monter en is het inwendige duiveltje dat me aanzet om taken uit te stellen nog niet wakker. Deze minst leuke taak valt meestal ten prooi aan het uitstelgedrag. Nadat ik deze to-do heb afgewerkt, ben ik trots op mezelf en krijg ik meer motivatie om de rest van de taken op de dagplanning ook effectief af te werken.

Persoonlijk ben ik een grote fan van de planners van Structuurjunkie. Ik werk al jaren met de A4-planner: lekker groot, waardoor ik veel plaats heb om alle taken en doelen (zowel privé als professioneel) te noteren. De vormgeving van deze planner is prachtig. Het helpt al om dagelijks met een mooie, kwalitatieve planner aan de slag te gaan. Hieronder vind je links* naar de planners van Structuurjunkie:

Academische jaarplanners (lopen van augustus 2021 t.e.m. augustus 2022) De A4 planner en de kleine planner
Verder zijn er ook ongedateerde planners te koop: de A4 planner en de kleine planner

2. Begin er gewoon aan

Een taak waar je tegenop ziet (vb. het ordenen van je documenten voor je administratie of je huis opruimen), wordt snel uitgesteld, in de hoop dat je morgen meer goesting zult hebben om het op te nemen. Maar helaas zal het meestal de volgende dag niet beter uitkomen. De tweede tip om je uitstelgedrag aan te pakken is gewoon te beginnen aan die lastige taak. Al was het maar voor 5 minuten. Begin er gewoon aan en zie waar het je brengt. Ik las ook over de 10-minuten-regel. Je begint aan je taak en daarna bepaal je zelf of je verder werkt (misschien zit je wel in de goeie flow om “er een lap op te geven”) of ermee stopt.

3. Schakel een hulplijn in

Je leest het goed: het kan zijn dat je uitstelgedrag zo vastzit tussen je twee oren, dat je er zelf niet uitkomt. In dat geval praat je er best over met mensen die jou hiermee kunnen helpen. Geloof het of niet, maar Cynthia (van Structuurjunkie) is een krak in productiviteit. Zij heeft een training uitgewerkt voor mensen zoals jij en ik die met uitstelgedrag kampen. Omdat ik zelf nog heel veel kan leren op het gebied van uitstelgedrag, efficiënt werken, planning en focussen, ben ik lid van haar jaar-Membership. Maar je kan ook gewoon een aparte module volgen over Uitstelgedrag. Mocht je hierin interesse hebben, dan kan dat via deze link.* Info over het jaar-Membership vind je hier.

Heb jij nog andere tips om je uitstelgedrag aan te pakken? Laat het hieronder in de reacties weten. Misschien help je anderen ermee!

(*): De links zijn affiliate-links. Structuurjunkie zal hierdoor weten dat jij via mijn website deze producten/trainingen aankoopt. Hiervoor ontvang ik een kleine commissie. Voor jou zijn er geen extra kosten aan verbonden. Ik wil graag benadrukken dat ik deze links van Structuurjunkie deel omdat ik zelf een mega fan ben van haar producten en haar trainingen.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *