droomjob, of toch niet
Persoonlijke ontwikkeling

Droomjob.. of toch niet?

Ik hoor het mijn ouders nog zeggen: “Kind, zou je niet beter een job dichtbij huis zoeken?” Maar nee, ik was zeer ambitieus in mijn jonge jaren en in mijn geboortedorp Bornem dacht ik geen carrière te kunnen maken. Dus afstand was géén issue voor mijn droomjob.

Carrière maken richting mijn droomjob

De eerste 15 jaar van mijn loopbaan had ik binnendienstfuncties zoals dat heet: de hele dag op kantoor. Het doel was ervaring opdoen in de bedrijfswereld op weg naar mijn droomjob. Mijn werkgevers waren niet onder onze kerktoren gevestigd. Niet dat mijn woon-werkafstand gigantisch groot was, het was vooral de verbinding in de “gouden driehoek” van België die niet ideaal was. De gouden driehoek bleek eerder een zwarte driehoek te zijn. Elke dag spendeerde ik minstens 2,5u in mijn wagen, ik stond meer stil dan ik reed (45-50 km was de afstand). Maar die binnendienstfunctie was de weg naar mijn droomjob, dus ik moest doorbijten.

Op de baan

Nee, mijn droomjob was Key Account Manager of Business Developer. Een Key Account Manager onderhoudt lange termijnrelaties met klanten die van strategisch belang zijn voor het bedrijf. Ik wilde een sales job “op de baan”: verkopen, interactie met mensen, relaties onderhouden, adviseren.
“Focus on your goal, not on the obstacles” was mijn motto. En zo geschiedde. Ik kreeg de kans om vertegenwoordiger te worden en die kans liet ik me niet ontglippen. Daarna groeide ik door en kreeg ik uiteindelijk mijn droomjob te pakken!
Mission accomplished!
Maar na enkele jaren stelde ik me de vraag: “Is het dat nu? Ben ik nu tevreden in mijn droomjob?”

Wat maakte dat ik me niet helemaal gelukkig voelde in mijn droomjob?

  • het steeds drukker wordende verkeer: elk jaar dacht ik dat het niet erger kon. En toch werd het erger. Om lange files in de spits te vermijden, moest ik steeds vroeger ’s morgens vertrekken. Opstaan om 5u werd het nieuwe normaal.
  • de opgelegde targets zoals x aantal klantenbezoeken per week: onmogelijk te realiseren als je overal stilstaat in 1001 files
  • omzet gerelateerde targets: elk jaar méér en méér verkopen, ook in uitdagende marktomstandigheden
  • work-life balance: mijn vraag om 32u/week te werken (en dus meer quality time voor mijn gezin) bleek een strijdtoneel te worden wat enorm veel energie heeft gekost.

Plichtsbewust als ik ben, zorgden bovenstaande puntjes ervoor dat ik veel stress had, die tot gezondheidsklachten leidden. En dat was het écht niet waard.

Droomleven

Soms is een droomjob niet wat je ervan verwacht. Ook verander je als persoon gedurende je loopbaan én veranderen je ambities en verwachtingen.
Sinds begin dit jaar heb ik een deeltijdse baan dichtbij huis en fiets ik elke dag heel ontspannen naar mijn werk. En elke dag prijs ik mezelf gelukkig dat ik niet meer achteraan die lange file moet aansluiten.
En die droomjob? Dat is nu een droomleven geworden, met heel veel quality time en zonder fileleed en bijhorende stress. En wie weet verlang ik ooit weer terug naar die salesjob? Dat zien we dan wel weer later.

(Foto door Ylanite Koppens)

2 reacties

  • Els

    Hé Els, niet toevallig draag ik dezelfde voornaam! Idem dito hier, en eveneens deeltijds, met de fiets dicht bij huis en veel meer quality-time met het gezin en vrienden! Wat stress met je lichaam doet, ik kan erover meepraten. Keep on living your dream-life!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *