Wikifin
Informatie

Ken jij Wikifin al?

Wikifin moet je zeker niet verwarren met Wikipedia! (ik dacht vroeger dat het gelinkt was, gezien het ook met “wiki” begint). Terwijl Wikipedia niet altijd even betrouwbare informatie deelt, doet Wikifin dat wél. Wikifin is immers een initiatief van de overheid om de burgers onafhankelijk en vertrouwelijk advies te geven over geldzaken.

Budgettool XL – GRATIS!

Een van de meest interessante tools op Wikifin is de gratis budgettool. De Belgische overheid biedt jou deze tool kosteloos aan. Je weet dat ik het belangrijk vind dat je je inkomsten en uitgaven in kaart brengt. Wil je je budget overzichtelijk maken? Gebruik deze gratis tool dan eens en kijk of het wat voor jou is. Wist je dat je ook gratis templates (of online sjablonen) in Excel kan downloaden? Als je zoekt op “budget” zie je meteen tientallen mogelijke sjablonen die je zelf kan aanpassen. Wil je meer info? Laat het even weten en dan help ik jou graag verder.

Calculators

Ook erg handig op deze website zijn de verschillende calculators. De kredietcalculator is handig als je een lening wil afsluiten. De vergelijkingstool voor Belgische zichtrekeningen komt ook van pas. Je voert in wat jouw behoeften zijn en de tool geeft een overzicht met de goedkoopste bank bovenaan.

Checklist verzekeringen

Welke verzekeringen zijn verplicht? Welke niet? Waar kan je een verzekering afsluiten? Wat is een franchise en hoe wordt die berekend? Tegen welke risico’s kan je je verzekeren? Hoe bepaal ik of ik een omniumverzekering neem of een basisverzekering? Al je vragen over verzekeringen worden beantwoord onder deze rubriek.

Sparen en beleggen

Hierover valt veel te zeggen. De overheid voorziet een apart menu over dit onderwerp. Je vindt er een spaarsimulatie-tool. Je vindt hier veel informatie over beleggen (risicospreiding, (duurzame) beleggingsproducten) én een checklist.

Erven

Successierechten en erven. Een onderdeel over je rechten, over het vermogen, wat te doen bij een overlijden. Geen eenvoudige kwestie, maar toch belangrijk. Voor meer informatie hierover verwijs ik ook graag naar de website www.notaris.be

Wikifin School & Wikifin Lab

Sta je in het onderwijs? Zoek je inspirerend materiaal voor je les financiële educatie? Op Wikifin School vind je zeker waardevolle pedagogische informatie. Bovendien voorziet de overheid ook in opleidingen. Zeer interessant en ontzettend belangrijk voor onze schoolgaande jeugd.

Kortom, de website Wikifin is een zeer interessante bron van informatie over alles wat met persoonlijke financiën en geldzaken te maken heeft. Heb je een vraag over je (voorbereiding op) pensioen, over je werk of belastingen? Surf maar eens naar de website van Wikifin: www.wikifin.be

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *