uitgaven onder controle
Boodschappen,  Plannen en budgetteren

Hoe hou je je uitgaven onder controle?

Deze vraag krijg ik regelmatig, vooral in verband met uitgaven in de supermarkt. Schrik jij ook als je aan het einde van de maand de kassabons van de boodschappen bij mekaar optelt? Dan pas je misschien nog niet echt een methode toe om je uitgaven onder controle te houden. Hieronder lees je hoe ik het aanpak.

Zicht op al je vaste en variabele kosten

Om mijn uitgaven onder controle te houden, heb ik zicht op alle vaste en variabele kosten. Welke vaste kosten hebben we? Hierbij denk ik aan de hypothecaire lening, de verzekeringen, belastingen, abonnementen en lidmaatschappen. Welke variabele kosten zijn er? Brandstof, boodschappen, kleding… Eind 2021 schreef ik hier al een blog over. Interesse? Je leest het hier. Mijn Excel-file is mijn houvast. Doordat ik alles registreer, kom ik voor geen verrassingen te staan en is er rust in mijn hoofd.

Zicht op al je inkomsten

Naast de vaste lasten is het ook belangrijk te weten hoeveel er maandelijks binnenkomt. Denk naast loon of uitkering ook aan kinderbijslag, vakantiegeld, maaltijd- of ecocheques, onderhoudsgeld, geldelijke cadeaus, dividenden, huurinkomsten, terugbetalingen… Breng dus even al je inkomensstromen in kaart.

Verdeling in potjes

Als je weet wat er maandelijks binnenkomt, kan je gaan kijken hoe je dit optimaal verdeelt over de kostenposten. Sommigen noemen dit ook wel de potjes. Potjes maken helpt om overzicht en structuur te hebben. Hier is mijn indeling:

  • huisvesting (hypothecaire lening, kadastraal inkomen, nutsvoorzieningen, brandverzekering, onderhoudskosten woning, tuin)
  • belastingen (gemeentebelasting, provinciebelasting, personenbelasting…)
  • vervoer (autoverzekering, autobelasting, onderhoudskosten auto, brandstof, openbaar vervoer, onderhoudskosten fiets…)
  • allerlei verzekeringen (hospitalisatieverzekering, jaarbijdrage mutualiteit, zorgverzekering..)
  • boodschappen (levensmiddelen inclusief drank, verzorgings- en onderhoudsproducten)
  • kinderen (schoolgeld en -benodigdheden), medische kosten, kapper, kleding/schoenen, sport, …)
  • huisdieren (voeding en verzorging, medische kosten)
  • persoonlijk (medische kosten, kapper, kleding/schoenen, bril/lenzen, sport..)
  • amusement (uit eten, reizen, piano, schilderen, cadeaus voor anderen,…)
  • allerlei (aankoop elektrische toestellen, abonnement telecommunicatie, kosten bank, abonnementen, opleidingen, aankopen interieur, …)

Als je dit gedaan hebt, vul je de bedragen van de vaste lasten in en bepaal je hoeveel je wil of kan uitgeven aan de variabele kosten (boodschappen, kleding/schoenen, kapper, amusement, allerlei). Vergeet zeker niet een bedrag te reserveren voor de opbouw van een spaarbuffer of eventueel een spaardoel.

Regelmatig evalueren

Sinds januari 2022 heb ik er bewust voor gekozen om minder te werken. Hierdoor is ons maandelijks inkomen lager en heb ik deze oefening opnieuw gemaakt. Verandert je financiële situatie? Evalueer je opnieuw je uitgavenplan. Misschien is het nodig om bepaalde uitgaven te schrappen.

En de boodschappen?

Dit is voor velen een moeilijke. Ik verklap je mijn trucje.
Ons boodschappenbudget is max. 450€ per maand. Ik hou in mijn achterhoofd dat ik rond de 200€ moet zitten in het midden van de maand. En dat hou ik goed in de gaten. Kom ik in de buurt van dat bedrag, dan rem ik af en ga ik kijken wat er nog in voorraad is. Dan kook ik enkele dagen uit voorraad. Probeer het eens, bij mij werkt dat prima. Je traint er je zelfdiscipline ook mee 🙂

Een andere manier is cash geld afhalen en daar je boodschappen mee doen. Overtuig er jezelf van dat dit het geld is waarmee je het moet doen. Cash geld uitgeven is psychologisch pijnlijker dan betalen met een bankkaart.

Weet dat iedereen maandelijks honderden euro’s uitgeeft aan boodschappen. Als je hier een beetje bijstuurt, kan je tegen het einde van het jaar een mooie som sparen. Mooi vooruitzicht he!

Ik las onlangs nog deze mooie, toepasselijke quote van Leroy Seijdel:
Wil je iets? Ga er dan voor! Het enige wat zomaar uit de lucht komt vallen, is regen.

8 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *