3 tips om van je spaargeld af te blijven
Sparen en toekomst

3 tips om van je spaargeld af te blijven

Zalig gevoel om geld op je spaarrekening te kunnen overzetten he! Maar lukt het je minder goed om van je spaargeld af te blijven? Moet je in duurdere maanden steeds geld overboeken van je spaarrekening naar je betaalrekening? Pijnlijk! Hieronder geef ik je 3 tips om van je spaargeld af te blijven.

  1. Open een spaarrekening bij een internetbank met een hogere interestvoet.

Hogere interestvoet? Tegenwoordig is de rente toch bijna nul? Er zijn mogelijkheden, geloof mij. Om spaarrekeningen te vergelijken, gebruik ik https://www.spaargids.be/sparen/spaartarieven.html. Persoonlijk heb ik een spaarrekening bij MeDirect, nl. de MeDirect Maandsparen Max. Op dit moment (7/11/2021) is de basisrente 0,05% maar de getrouwheidsrente is 0,65%, wat de totale rente op 0,7% brengt. Ok, geen vetpot, maar 7 x de rente van de grootbanken. Je mag max. 5000 euro sparen per maand, maar ik zie dat niet als een beperking 😉 . Voor mij heeft het altijd gewerkt om geld te sparen op een spaarrekening die “minder zichtbaar” is. Ik heb er enkel een spaarrekening en gebruik die bank dus niet voor dagelijks bankieren. Daardoor zie ik die spaarrekening niet regelmatig en kom ik niet in de verleiding om over te boeken. Psychologische drempel 🙂 Probeer het eens: je zal zien dat het gemakkelijker zal zijn om van je spaargeld af te blijven.

2. Koppel een spaardoel aan je spaarrekening

Spaar je voor de studie van je kinderen? Spaar je voor zonnepanelen op je dak of voor een andere auto? Koppel je spaardoel aan die spaarrekening. Spreek met jezelf af dat je het geld er pas mag afhalen als je spaardoel bereikt is, of als je de aankoop wil realiseren.

3. Langetermijn sparen: kijk verder dan een spaarrekening

Wil je sparen voor een spaardoel dat ver in de toekomst ligt? Voor je pensioen of om je kinderen een duwtje in de rug te geven? Dan zijn er volgens mij interessantere oplossingen dan een spaarrekening. Ga eens praten met je adviseur of lees je in over beleggen. De allergemakkelijkste manier om van je spaargeld af te blijven, is je geld investeren. Je geld daar terughalen is een hele hoge drempel. Maar als je weet dat het daar flink kan aangroeien, dan wil je het toch niet weghalen?

Pay yourself first

Sparen doe je het best als je salaris net gestort is. Je bepaalt zelf hoeveel je maandelijks reserveert voor je spaardoelen. Dit noemt men het “pay yourself first”-principe. Ik schreef er al deze blog over. Je betaalt jezelf eerst (je geld gaat alvast naar JOUW spaardoel) Het geld dat overblijft, gebruik je voor vaste en variabele uitgaven.

Heb jij nog andere tips om van je spaargeld af te blijven?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *