Wijze huishoudtips van mijn zuinige ouders
weetjes

Wijze huishoudtips van mijn zuinige ouders

Mijn ouders hebben altijd zuinig geleefd. Die zuinigheid heb ik dus van geen vreemden. Wat je van je ouders geleerd heb, zal je heel je leven meedragen. Bovendien zal je die wijze lessen ook aan je kinderen doorgeven. Zij kopiëren immers jouw gedrag 🙂
Omdat niet iedereen dezelfde opvoeding heeft genoten, deel ik met jou hieronder enkele wijze huishoudtips van mijn zuinige ouders.

Als een verpakking leeg is, is die dan écht helemaal leeg? Vaak kan je met een paar simpele tips alles (tot de laatste druppel!) eruit halen. Grenst dit aan gierig, krenterig of vrekkig zijn? Ik vind van niet. Ik krijg kippenvel van verspilling, dus waarom zou je niet alles helemaal opgebruiken?

Etenswaren

Knijpfles mayonaise of yogonaise: beetje vocht uit een pot augurken of water met azijn indoen, schudden en dat kan je gebruiken als dressing op een slaatje, of aardappelen.

Mosterdpot: enkele eetlepels van je versgemaakte soep in de mosterdpot doen, schudden en bij de soep of een stoofpotje voegen

Honingpot leeg? Giet je thee in de pot en roeren. Wat nog aan de rand van de pot blijft plakken, heb je nu ook gebruikt.

Pot chocopasta leeg? Giet een beetje warme melk (of koffie voor de liefhebbers) in de pot, schudden en daar is je chocomelk !

wijn in bag-in-box: de wijnbox even op zijn kop houden, de kraan even op zijn kop openen zodat er wat lucht naar binnen kan, terug omdraaien en gewoon de wijn inschenken. Je zal nog een half glas hebben en de zak binnenin is helemaal leeg.

Ben je een theeliefhebber? je kan gerust een theepotje maken van één theezakje, je hoeft er geen 2 te gebruiken, ook al staat dat zo vermeld op de verpakking. Ook als je maar één kopje thee neemt, kan je het theezakje bewaren voor je volgend kopje thee

Mayonaise in pot: sla of andere rauwkost in de lege pot doen, goed roeren en de resterende mayo blijft plakken aan de groenten.

Tomatenpuree en tomatenblokjes in blik uitspoelen met wat water of wat rode wijn en ook in de soep/saus doen.

De wikkel van boter afschrapen met een mes ofwel een taartvorm ermee invetten

Pot of doos yoghurt die leeg is, vullen met wat melk en schudden. Als je dit in je ontbijtkom giet, heb je schuimige yoghurt. Mijn zus en ik maakten hierom vroeger ruzie. Zo lekker !

Een eiwit over? Had je in een recept alleen een dooier nodig? Gooi het eiwit zeker niet weg ! Je kan het nog gebruiken in een omelet, in gebak. Je kan er meringue mee maken, of je kan ze ook heel gemakkelijk invriezen !

Is leeg echt leeg

Lichaamsverzorging

Tandpasta tube: afknippen : je kan er nog een paar dagen tanden mee poetsen (er bestaan ook uitknijpers voor)

Pompje zeep bijna leeg? Doe er wat water in, even voorzichtig schudden en je kan er nog enkele dagen mee verder. Je moet trouwens niet altijd een nieuw pompje kopen: je kan het pompje verder gebruiken met een navulverpakking (van gelijk welk merk)

Douchegel / shampoo / Conditioner in flacons: Als de flacon bijna leeg is, zet ik hem ondersteboven, zodat alles naar de opening vloeit. Daarna voorzichtig doormidden knippen, zodat je met je vinger het restant kan opgebruiken

Onderhoudsproducten

Lege spuitbus? Vul ze met een beetje allesreiniger en water : dit kan je gebruiken om je aanrecht mee schoon te maken

Fles vloeibaar wasmiddel of wasverzachter leeg? Vul met een beetje water, even schudden en kan nog één wasbeurt mee.

Een opgebrand theelichtje laten afkoelen, het niet gesmolten kaarsvet eruit halen en langs de rand van een ander brandend theelichtje toevoegen, zodat de restjes mee kunnen smelten.

Batterijen van de afstandsbediening leeg? Haal ze eruit en verwissel ze van plaats. Meestal kan je dan nog even ermee verder.

Ongebruikte servetten (na feestje vb) hou ik bij om het vet uit een vuile braadpan te verwijderen voordat ik de pan afwas.

Inpakpapier van een ontvangen geschenk wordt door mijn moeder wel vaker bijgehouden als het niet teveel gekreukt is. Dat doe ik meestal niet, maar ik hou wel regelmatig een mooi lint of andere decoratie bij voor een toekomstig geschenk aan iemand.

Vind je bovenstaande wijze huishoudtips van mijn zuinige ouders nuttig, of eerder overdreven? Of heb je nog bijkomende tips? Zou je ze hieronder willen delen?

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *