uit voorraad eten
Besparen,  Consuminderen

Shelftember: Hoe uit voorraad eten en geld besparen?

Shelftember, deze term hoorde ik vorige week voor het eerst. Waar komt het vandaan? Het is een samenvoeging van ‘Shelf’ en ‘September’ en betekent niet minder dan ‘uit voorraad eten’. De bedoeling is om in september een ganse maand zoveel mogelijk op te werken wat je al op voorraad hebt. Je boodschappen bestaan deze maand dus alleen uit verse producten en eventueel andere onmisbare producten. (zoals toiletpapier, je kan moeilijk zonder he ;-))

Iedereen heeft wel een kast of lade met producten die je (meestal) op voorraad hebt of die je in een promotie ingekocht hebt. Zo kocht ik enkele maanden geleden wat pasta in aan verlaagde prijs. Pasta blijft lang houdbaar, daar had ik wel rekening mee gehouden. Verder staat er oa ook nog een pak bruine bonen in de kast, die ik ooit eens meebracht van de Bioplanet en een potje tahini dat ik eens zou gebruiken in één of ander gerecht. Maar het is er nog niet van gekomen. Het staat dus nog altijd in het rek. Jij hebt vast ook zo’n producten in huis. Zeg me niet dat ik alleen ben! Dat geloof ik niet.
Zie het als hét uitgelezen moment om de inhoud van je kasten eens op te ruimen en uit voorraad te eten.

Shelftember, creatief met wat je al hebt

De eerste week van Shelftember is relatief gemakkelijk. Je hebt nog wat verse producten in de koelkast of daarbuiten (wist je dat je tomaten en paprika’s best bewaart buiten de koelkast?) In onze koelkast liggen nog 2 bloemkolen en een zak verse spinazie en ik heb nog paprika’s, aubergines, champignons, avocado’s en een komkommer.

Tip 1: Ga met pen en papier naar je koelkast, vriezer en voorraadkast en schrijf op wat je allemaal in huis hebt

Uit de koelkast hoef je natuurlijk niet de geopende pot mayonaise of ketchup op te schrijven. Ik heb opgeschreven: ansjovis, hummus, room, appelen, bloemkool, spinazie, champignons, eieren… dat soort zaken.
Typisch zijn dit de producten die je eerst moet opwerken.
Dan ga je naar je diepvriezer en je doet hetzelfde. Afhankelijk van de grootte van je vriezer zal je hier wat langer werk aan hebben. Maar het is goed om eens een inventaris te hebben van wat er nu allemaal in jouw vriezer zit. Eten blijft tot ongeveer een jaar goed in de vriezer, veel langer moet je het er niet in laten zitten.
De laatste lijst maak je van alles wat er in jouw voorraadkast staat. Denk aan kruidenierswaren zoals pasta, rijst, tomatensaus, bloem, conserven, kruiden, peulvruchten, aardappelen, uien en ook andere groenten en fruit

Tip 2: Leg alles naast mekaar en maak combinaties

Focus je op de producten uit je koelkast, die moeten eerst verbruikt worden. Als je combinaties maak, zullen er direct een aantal evidente combinaties ontstaan, zoals (verse) groenten, aardappelen of pasta en vlees of vis. Schrijf die alvast op en doorstreep de producten die je ervoor nodig hebt.
Als je inspiratie uitgeput is, ga je te rade bij je vriend, Google. Je typt “Recept met …..” (en dan vul je een product in, vb. bloemkool) Ik kijk dan graag op afbeeldingen, omdat mijn creatieve brein dan direct getriggerd wordt. Eén van mijn favoriete websites voor inspiratie is 15gram.
Dit doe je totdat je een weekmenu voor 1 volle week hebt samengesteld. (als je voor de lunches ook groenten gebruikt, neem dat dan ook mee op in je weekmenu)
Stel dat je voor een bepaald gerecht toch nog verse groenten nodig hebt, dan schrijf je dat op een apart blad voor je boodschappen.

Tip 3: Zoek recepten op basis van wat je hebt en combineer met aanbiedingen van de week

Zoals ik al zei, is het gemakkelijk om de eerste week van Shelftember te overbruggen. De inhoud van je koelkast is zo goed als weggewerkt. Wellicht heb je nog iets in je vriezer en in je voorraadkast. De tweede week focussen we ons op de inhoud in je vriezer, in combinatie met je voorraadkast.
Deze maand is het doel om te besparen op de boodschappen, dus vul je je gerechten aan met aanbiedingen in de supermarkt.

Voorbeelden:

  • je hebt diepgevroren erwtjes, kappertjes in de voorraadkast en aardappelen: kijk welke vis er in promotie is of koop een stukje koolvis: dat wordt dan koolvis met aardappelpuree met erwtjes en een sausje van kappertjes
  • je hebt nog een bokaal appelmoes, afbakbroodjes: koop een braadkip erbij en je hebt weer een avondmaal samengesteld
  • je hebt nog diepgevroren broccoli en pasta en gemalen kaas: koop er spekblokjes of worstjes bij en je hebt de volgende maaltijd

De bedoeling is dus dat je EERST gaat kijken wat je nog in huis hebt en daarrond een gerecht verzint. En niet andersom! Meestal ga je eerst bladeren in recepten, dan kies je iets uit en daarvoor ga je de ingrediënten halen in de supermarkt. Ik geef je op een papiertje dat je dan véél meer uitgeeft.

Doe jij ook mee en ga jij ook uit voorraad eten?

(Photo by Annie Spratt on Unsplash)

2 reacties

  • Wim Herten

    In 2020 legde ik een corona voorraad aan en nu komen die blikken stilaan op vervaldatum. Betreft ravioli, zuurkool en cassoulet. Daarnaast ook pasta en rijst. Shelftember is dus heel goed om die oude voorraad aan te pakken.

    • Els

      Dag Wim, dat klopt. Het is nuttig om af en toe eens je voorraad te controleren op houdbaarheidsdata. Pasta en rijst blijven lang houdbaar, zelfs nog na de datum die op de verpakking staat, maar de andere producten die je noemt, zou ik toch voor de vervaldatum consumeren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *