zuinig leven en genieten
Besparen,  Consuminderen

Zuinig leven én genieten: kan dat wel?

Zuinig leven betekent niet dat je niet meer kan genieten! Integendeel !

Besparen en zuinig leven zijn termen die niet direct een fijn gevoel opleveren. Deze woorden worden vaak geassocieerd met een gevoel van onbehagen. Zoals het woord “dieet” als je wil afvallen. 😉 Ik mag dit niet, ik mag dat niet,… Wie wordt daar nu gelukkig van?

Besparen betekent minder van iets gebruiken of minder uitgeven. Het betekent niet dat je niets meer mag gebruiken of niets meer mag uitgeven. Focus dus op wat je wél kan doen. Focus op het positieve.

Focus op het positieve

Volgens financieel psycholoog Anne Abbenes (The Financial Psychology Institute) zou het woord “budgetplan” beter vervangen worden door een “uitgavenplan”. “Budget” focust teveel op wat niet mag (niet veel uitgeven), terwijl “uitgavenplan” verwijst naar de uitgaven, het uiteindelijke doel: je uitgavendoelstellingen. Ook hier komt dat positieve weer naar boven. Zorg er eerst voor dat je je doel helder hebt. Daarna kan je gaan kijken hoe je dat best kan bereiken. Je kijkt naar wat je graag wil uitgeven, naar wat je wil behouden. Daarna kan je de overbodige zaken doorstrepen. Je vertrekt dus niet van wat je niet mag, maar van wat je graag wil blijven behouden, van de momenten waarvan je geniet.

Wie mij kent, weet dat ik steeds ruimte vrij hou om te genieten, ook al leef ik zuinig. Genieten hoeft niet altijd veel geld te kosten. Ik kan écht genieten van al het moois in de natuur, maar ook van een stadswandeling, van het thuis gezellig maken. Bekijk het op een positieve manier: deze kleine dingen des levens kosten helemaal niets.
Maar ik gun mezelf soms ook eens een mooi boeket, een goede fles wijn, eens uit eten, een weekendje weg. Het is erg belangrijk dat je dit blijft doen, anders hou je deze levensstijl niet vol. Zuinig leven én genieten : de gouden combinatie voor blijvend succes.

2 reacties

  • Vero

    Inderdaad, zuinig leven start met het appreciëren van kleine genietmomnten. Die hoeven niet altijd betalend te zijn. Een ondergaande zon aan de rand van een vijver, wandelen in een park, een tas thee met koekje, een boek lezen,… Het zijn allemaal dingen die voor iedereen binnen handbereik liggen. En een positief brein fleurt je dag 🍀🥀

    • Els

      Ja, dat klopt, Vero! Er zijn zoveel kleine gelukjes in het leven waarbij je je portemonnee niet moet bovenhalen! Positivisme zorgt ervoor dat je goed voelt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *