Zo maak je zelf een feestelijk brood
Feestelijk

Vlechtbrood: Zo maak je het zelf!

De kerstdagen zijn een ideaal moment om eens een zelfgemaakt feestelijk vlechtbrood op tafel te zetten. Super lekker bij een tomatensoep. Natuurlijk kan je ook pistolets halen bij de bakker, maar dit brood is vele malen lekkerder. En je tafelgenoten zullen impressed zijn door je bakkunsten.

Te mooi om waar te zijn? Nee, helemaal niet. Ik leg je stap voor stap uit, met heel veel foto’s, hoe je het aanpakt. De ingrediënten zijn heel basic: je kan ze overal vinden. Het recept is voor 2 broden, maar als je de hoeveelheden halveert, bak je één vlechtbrood. Als je oven groot genoeg is, zou ik ineens voor 2 broden gaan. Voor de prijs van de ingrediënten moet je het niet laten: € 1,76 in totaal. Ja, echt, als dat geen budgetvriendelijk recept is! (prijs op 9/12/2022, gekocht bij Colruyt)

Vlechtbrood: Stap voor stap werkwijze: yes, you can!

Voor 2 broden:

1 kg tarwebloem

500ml melk (op kamertemperatuur)

1 zakje droge gist (11g)

50g ongezouten boter (op kamertemperatuur!)

1 ei (+ nog 1 ei om de broden te bestrijken voordat ze in de oven gaan)

13g zout

25g suiker

Nadat je alle ingrediënten bij mekaar verzameld hebt, weeg je alles af volgens het recept hierboven. De inhoud van de droge gist meng je met de melk en het ei. Vervolgens breng je alle ingrediënten samen in je keukenrobot en je kneedt het deeg op een lage snelheid gedurende 8 à 10 minuten. Dit is belangrijk voor de elasticiteit van het deeg.

Haal het deeg uit de kom van je keukenrobot, doe een klein beetje olie in de kom en vet de binnenkant van je kom in. Maak van het deeg een bol en leg het terug in de kom. Rol het een paar keer rond in de kom zodat je deegbol rondom rond wat vettig is. Dek de kom af. Ik gebruik hier een douchemuts voor. Dat past goed rond de kom. Laat het deeg 20 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Na die 20 minuten haal je de deegbal uit de kom. Je neemt je weegschaal en je weegt de deegbal. In mijn geval woog die 1635g. Dit deel je door 10 = 163g. (Als je maar één brood maakt, dan deel je het gewicht door 5.) Dan snij je het deeg in 10 stukken van 163g. Daarna bol je elk stuk deeg op (zie foto) – deze deegballetjes laat je weer 25 minuten rusten

Nu gaan we de lange strengen maken, ook wel pillen genoemd in het bakkersvak. Je neemt één deegballetje en drukt er alle lucht uit met je hand. Daarna rol je het op (zie de 3e foto hieronder linksboven). Dan rol je verder uit, waarbij je steeds vanuit het midden naar de buitenkanten uitrolt. Maak van elke deegbal een streng van +/- 35cm lang. Zorg ervoor dat ze min of meer even dik zijn. (zie foto’s).

Leg 5 strengen naast mekaar zoals op de foto, duw ze bovenaan wat op mekaar, zodat je de start van je vlechtbrood maakt.

Vlechten maar!

En nu begint het leuke deel: je begint te vlechten! Dat doe je volgens een patroon en dat luidt als volgt:

  • 5 wordt 2
  • 1 wordt 3
  • 2 en 3 verwisselen van plaats

Elke streng heeft een nummer: de linkse streng is nummer 1, dan ga je verder naar rechts, 2-3-4 en de streng uiterst rechts is nummer 5. Je leert het patroon uit je hoofd.
Hieronder zie je wat ik bedoel: 5 wordt 2. De rechtse streng leg je naar de tweede plaats. (zie foto’s hieronder linksboven, foto 1 en 2). Dan neem je de uiterst linkse streng en die leg je op de 3e plaats. (zie foto hieronder linksboven en linksonder). En dan neem je de 2e en 3e streng links en die verwissel je van plaats. (zie hieronder linksonder de laatste 2 foto’s)

Je doet het opnieuw en opnieuw en opnieuw: 5 wordt 2, 1 wordt 3, 2 & 3 verwisselen van plaats. (zie de 6 foto’s hieronder rechts)

Je herhaalt het patroon totdat je aan het einde van je vlecht gekomen bent. Onderaan zal je op een bepaald moment te korte strengen hebben om je patroon af te werken. Dat is helemaal goed. Dan duw je de resterende strengen bij mekaar met je vinger, zoals als op de foto rechts onder.

Als je de laatste stukjes deeg bij mekaar geknepen hebt, druk je het wat plat en vouw je het onder de vlecht, zodat het blijft zitten als het straks de oven in gaat. (zie onder). Daarna leg je het vlechtbrood op een ingevette bakplaat en je laat het onder een doekje rijzen.
Doe hetzelfde met de andere 5 strengen, voor het tweede vlechtbrood. Zo oefen je de werkwijze. Je zal zien: hoe vaker je dit doet, hoe eenvoudiger het wordt. Oefening baart kunst. Ik heb deze broden al tientallen keren gemaakt.

Na 30-45 minuten kluts je het tweede ei in een kommetje en je bestrijkt de vlechtbroden met dit geklutst ei. (doe dit met een kwastje). Dit noemt men doreren. Het zorgt ervoor dat de broden mooi gaan glanzen.

Zoals je hierboven ziet, kan je de broden nog bestrooien met allerlei zaden. Ik gebruik graag sesamzaad, nigellazaad en gebroken lijnzaad.
Zet je oven aan en verwarm hem voor op 220°C (hetelucht). Als je oven de temperatuur bereikt heeft, schuif je de bakplaten in de oven en bak je de vlechtbroden af in ongeveer 30 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn.

Laat ze afkoelen voordat je ze aansnijdt, anders ontsnapt het vocht in het brood.

Laat je hieronder weten wat je bevindingen zijn?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *