heerlijke zelfgebakken broodjes
Koken en bakken

Heerlijke zelfgemaakte broodjes

Een basisrecept voor heerlijke zelfgemaakte broodjes met ingrediënten die iedereen gemakkelijk in de supermarkt kan vinden. Het recept is goed voor 16 broodjes. Vind je dat teveel (dat denk je maar, wedden dat ze snel verorberd zullen worden?), dan kan je er altijd een deel van invriezen.

Ingrediënten:

  • 560g tarwebloem (gewone witte bloem)
  • 9g instant (droge) gist of 27g verse gist – tip: een lepelweegschaal of precisieweegschaal is een super handig ding om kleine hoeveelheden af te wegen – ik heb de Soehnle Cooking Star en ben er heel tevreden van)
  • 8g zout
  • 60g zachte roomboter of (zonnebloem)olie
  • 2 medium eieren (geen grote eieren want anders is het teveel) – op kamertemperatuur
  • 250g melk, op kamertemperatuur (of je kan ook gewoon water gebruiken)
  • 1 extra ei, op kamertemperatuur om de bolletjes mee te bestrijken voordat ze in de oven gaan (voor glans)

Bereiding van de heerlijke zelfgemaakte broodjes:

  • Klop de eieren los in de melk – als je verse gist gebruikt, verkruimel je die en klop je die ook wat los in dit mengsel
  • Doe de bloem, het zout, de instant gist (als je instant (droge) gist gebruikt), het melkmengsel en de boter of olie samen in de mengbeker van je keukenrobot – gebruik de deeghaak om het deeg te kneden
  • Je laat het deeg kneden op een lage tot gemiddelde snelheid en dit gedurende +/- 10 minuten. Dit is echt belangrijk want door het kneden gaan de gluten een netwerk vormen, wat voor rekbaarheid en elasticiteit van je deeg zorgt. (Je kan dit controleren door na die kneedtijd het deeg tussen je duimen te nemen en er even aan te trekken. Als je er een vliesje van kan trekken dat niet direct scheurt, dan is je deeg klaar.)
  • Haal het deeg uit de mengbeker en vet de mengbeker in met wat olie (zodat de binnenkant helemaal vettig is)
  • Vorm een bol van het deeg en leg het terug in de ingevette mengbeker. Rol het deeg even rond zodat het helemaal bedekt is met een laagje vetstof. Nu bedek je de mengbeker met een stuk huishoudfolie of een douchemuts (dat vind ik super handig, want dat past met die elastiek precies rond de mengbeker)
  • Laat het deeg nu 1u rijzen op kamertemperatuur
  • Haal het deel terug uit de mengbeker en leg het op je werkblad. Zorg ervoor dat je werkblad lichtjes ingevet is. Ik gebruik een grote houten plank die ik op het aanrecht leg. Tussen het aanrecht en de plank leg ik dan een vochtige vaatdoek, zodat de plank niet teveel beweegt als ik erop werk.
  • Druk de lucht uit het deeg en weeg het deeg af. Dit getal deel je dan door 16. Zo weet je wat het gewicht moet zijn van elk bolletje. vb. als het deeg in zijn totaliteit 960g weegt, dan deel je dat door 16 en kom je op 60g.
  • Vervolgens ga je het deeg in stukjes verdelen en elk stukje moet dan 60g wegen. Je bolt elk stukje op en legt het op een theedoek. Als je ze allemaal hebt opgebold, laat je ze nog en kwartiertje rusten.
  • ondertussen kan je al 2 bakplaten voorbereiden door ze lichtjes in te vetten.
  • De bolletjes deeg ga je nu nog eens opbollen door ze opnieuw plat de drukken met je handpalm en terug bolletjes van te maken. Die bolletjes leg je nu op de bakplaat met 5cm afstand onderling.
  • Bestrijk de bolletjes met een kwastje met het losgeklopt ei dat je apart hebt gehouden. (voor de glans) – je kan er nu vb. sesamzaad, maanzaad, of zonnebloempitten over strooien als je dat zou willen
  • De broodjes laat je nu nog 45 min rijzen op kamertemperatuur
  • Tegen het einde van de rijstijd zet je alvast de oven op 190°C (hetelucht)
  • Als de oven op temperatuur is, en na 45 minuten, schuif je de bakplaten in de oven en bak je de broodjes in +/- 15 minuten goudbruin (Blijf bij je oven, want elke oven is anders en je wil niet dat de broodjes té bruin worden)
  • Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster

Laat deze heerlijke zelfgemaakte broodjes smaken !!

Heb je nu de smaak te pakken en wil je zelf je brood bakken, dan vind je hier een eenvoudig recept. In duidelijke stappen leer je zelf brood bakken.

(aangepast recept van Levine van Doorne – uit Brood uit Eigen oven)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *