Balletjes in tomatensaus met rijst
Makkelijk en goedkoop

Makkelijk en goedkoop: Balletjes in tomatensaus met rijst

Kan je geloven dat ik eraan twijfelde om het recept op de blog te zetten? Eigenlijk is het de naam “recept” niet waardig omdat het zo gemakkelijk is. Maar het is super lekker dus daarom deel ik het toch graag met jou. Bovendien is het een favoriet gerecht als we gaan kamperen. Ziehier mijn recept van balletjes in tomatensaus met rijst:

Ingrediënten (3 pers): kostprijs: 2.39€/pp

  • 1 zakje rijst van 125g : 0.14 €*
  • 500g gezeefde tomaten : 0.38€*
  • 1 ui: 0.27€*
  • 1/2 verpakking halfgedroogde kerstomaten in olie : 2.10€*
  • 400g gehaktballetjes: 4.29€* (Aldi, slagerij)
  • peper, zout, kruiden

Bereiding

  • Kook de rijst gaar in licht gezouten water (ik bracht de rijst aan de kook en zette de kookpot nadien in de Hooimadam, zodat de rijst, zonder energieverbruik, rustig kon verder garen) Kijk op de verpakking voor de juiste gaartijd.
  • Snij de ui fijn.
  • Bak de ui aan in een braadpan, voeg de gehaktballetjes en bak ze aan alle kanten lichtbruin
  • Voeg de gezeefde tomaten toe en roer goed door.
  • Verlaag het vuur, voeg peper, zout en kruiden toe, zet een deksel op de pan en laat de balletjes rustig garen. Roer regelmatig in de pan om aanbakken te voorkomen.
  • Voeg na 10 minuten de halfgedroogde kerstomaatjes toe (de olie hebben we niet nodig) en laat mee garen in de saus
  • Serveer met de gare rijst

De halfgedroogde tomaten geven de tomatensaus een verfijnde, zuiderse toets. Je kan ze ook achterwege laten, wat de kostprijs van dit gerecht gaat verlagen, maar neem van me aan dat het een meerwaarde is voor de smaak.

Laat zeker je bevindingen weten als je beslist hebt om dit gerecht op tafel te zetten! Want wie lust er nu geen balletjes in tomatensaus met rijst? Vooral kinderen zijn er verzot op!
Een ander goedkoop recept op basis van rijst vind je hier.

(* kostprijs dd 14/7/2021)

2 reacties

  • titi

    Dag Els. k snap t ni helemaal. Aan de ene kant zit je te klagen over de levensduurte… ad andere koop je wel zakjes rijst (voor kook analfabeten), “klaargemaakte” Aldi balletjes (ra ra wat zit daar allemaal in) en voorverpakte tomaatjes (idem als bij de balletjes)… wat met het (plastic) afval?
    Waarom zou je jouw zakjes rijst in de hooimadam laten garen? De balletjes op een laag vuur laten garen…? Heel graag een reactie… Mvg, T

    • Els

      Dag Thierry, het is helemaal niet mijn bedoeling om te klagen over iets. Misschien is het verkeerd overgekomen, waarvoor mijn excuses.
      Het klopt dat wij zakjes rijst kopen ipv rijst in bulk omwille van het feit dat wij maar 1 x per maand rijst eten. In zo’n verpakking zitten maar 4 zakjes, dus daar komen wij al 4 maanden mee toe.
      De gehaktballetjes van bij Aldi koop ik alleen als ze in snelverkoop zijn (dus -30% korting, om ze te redden van de afvalberg).
      Halfgedroogde tomaten in olie heb ik ooit zelf proberen maken, maar de oven moet daar veel te lang voor opstaan. Wij vinden halfgedroogde tomaatjes héérlijk. Uiteraard kan je ook verse tomaten gebruiken, maar de smaak is totaal anders dan. Die voetnoot staat ook in het recept: je kan het achterwege laten.
      Waarom gebruik ik de Hooimadam? Omdat je de rijst dan alleen tot aan het kookpunt moet brengen en dan gaart het verder in de Hooimadam. Dat is mijn werkwijze als we gaan kamperen. Om gas te besparen. In de camper kan ik maar één gaspit tegelijkertijd gebruiken, dus eerst de rijst (en dan verder garen in de Hooimadam) en dan de balletjes met de tomaten op het vuur. En dan is alles samen klaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *