wat roept geld bij jou op
Inspiratie

Wat roept geld bij jou op?

Heb jij al eens stilgestaan bij de vraag “Wat roept geld bij jou op?” Probeer voor jezelf een aantal trefwoorden op te schrijven (niet spieken op de foto van dit artikel he). Google maar eens op het woord “geld”: op een halve seconde tovert Google 332 miljoen resultaten op je scherm! Geld is dus op zijn minst gezegd een populair onderwerp.

Waarde(vol)

Geld is onmisbaar in ons leven. We kunnen niet meer zonder geld.
Geld is een ruilmiddel – je ruilt je geld voor iets wat voor jou waardevol is. Dat kan iets materialistisch zijn (iets tastbaars, een ding, zeg maar) of een ervaring (vb. een reis). Dat geldt ook in de omgekeerde richting. Jij ruilt jouw kennis, vaardigheden, talenten, competenties in voor een salaris. Jij bent waardevol als werknemer voor jouw werkgever.

Vaste en variabele kosten moeten ook betaald worden (of je die nu waardevol vindt of niet: een dak boven je hoofd is behoorlijk waardevol en je wil toch ook graag het het licht aanspringt als je op de schakelaar drukt)

Waarde is datgene wat wij bereid zijn te betalen voor een product of dienst. Hoe wordt die prijs bepaald of hoe wordt de waarde vastgesteld? Dat is een ander onderwerp waar ik later graag op terugkom.

Emoties

Geld is emotioneel beladen. Denk maar eens aan de “pijn” die je ervaart als je voor een grote aankoop staat. Of de zorgen die je hebt als je moeite hebt om de eindjes aan mekaar te knopen.
Ben je gelukkig als je veel geld hebt? Of ongelukkig met minder geld?
Je bent vast dankbaar dat jouw ouders jouw studie betalen, boos als je een boete in je brievenbus krijgt, opgelucht als je hypotheek afbetaald is, je ergert je als je ziet hoeveel belastingen je weer moet betalen, nieuwsgierig over hoeveel je buren verdienen of sparen.. en zo kan ik nog wel even voortgaan. Wat roept geld bij jou op? Welke emoties kan jij opnoemen? Heb je een afkeer van geld, windt het je op of raak je ervan in de war?

Minder of meer

Ben je een spender of een spaarder? Geef je graag geld uit of zie je het graag aangroeien? Roept geld bij jou woorden als beleggen, sparen, aandelen, rendement op? Of denk jij eerder aan luxegoederen, shopping, avondjes uit eten, mooie wagen? Misschien ben je een fan van de FIRE-beweging (Financial Independence Retire Early) en komt het woord “vrijheid” onmiddellijk bij je op waardoor je minder verplichtingen hebt?

Wat roept geld bij jou op? Ik lees het graag in de reacties hieronder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *