Passief koken om energie te besparen
Het principe van passief koken om energie te besparen ken ik al langer, het bestaat al eeuwenlang. In de camper maak ik er immers al gebruik van want het fornuis is natuurlijk veel kleiner. Wie met een camper of caravan reist heeft maar een beperkte hoeveelheid gas bij. Daar wil je zuinig mee omspringen. Maar ook thuis kan je passief koken.
Pasta koken
Vorige week las ik een artikel in Knack magazine over een Italiaanse natuurkundige en Nobelprijswinnaar, de heer Parisi, die de methode van passief koken aanbeveelt. Je bespaart hierdoor bijna de helft aan gas en de CO2-besparing is nog veel groter.
De Italiaanse natuurkundige Parisi zegt dat je pasta evengoed kan bereiden op de passieve manier. Je brengt het water met een beetje zout aan de kook en legt de pasta in het kokende water. Dan laat je de pasta twee minuten koken. Niet langer. Daarna zet je het vuur uit, je zet een stevig deksel op de pot zodat de hete lucht er niet uit kan ontsnappen. Als er op de verpakking van de pasta staat dat de kooktijd tien minuten is, laat je de pot negen minuten staan met het deksel er stevig op. Twee minuten koken op het vuur + negen minuten met het deksel op de pot met het vuur uit.
Wel straf dat een Italiaan durft in te gaan tegen de Italiaanse heilige manier van pasta koken. Italianen zijn fier op hun pasta én hun traditionele bereidingstechniek (zonder deksel en in veel water). Je kan begrijpen dat er veel heisa ontstaan is na deze uitspraak van de heer Parisi.
Passief koken met Barilla
Maar zelfs de bekende pastafabrikant Barilla én een andere Italiaan, een chemieprofessor, beweren dat het perfect mogelijk is om op de passieve manier pasta te koken. Niet alleen pasta, maar ook rijst, linzen, bonen en sommige groenten.
Barilla durft het zelfs aan om naast de traditionele bereidingswijze, ook de passieve bereidingswijze op hun verpakkingen te zetten.
De Italiaanse chemieprofessor zegt dat men al 200 jaar weet dat pasta niet gaar wordt door het koken, maar door de thermische energie in het water. Het water hoeft daar niet voor te koken. “Als bergbeklimmers pasta kunnen koken op een hoogte van 5000 meter, waar het kookpunt van water 83°C bedraagt, dan kunnen wij dat op zeeniveau ook. Waarom dan nutteloze dingen doen en energie verspillen?“, aldus de professor.
Iedereen kreunt onder de hoge energiefacturen. Deze energiebesparende kooktechniek kan het energieverbruik van huishoudens doen dalen. Maar in de Italiaanse culinaire wereld is het uit den boze. Onaanvaardbaar.
De Hooimadam: een hulpmiddel bij passief koken
Ik vind dat het thuis niet altijd perfect moet zijn. Op de camping ben ik al blij dat ik eten kan serveren. Zelf gebruik ik deze methode voor het garen van rijst en bonen. Als ik de pot van het vuur haal, zet ik hem in een Hooimadam (de moderne versie van een hooikist). Als een deel van het eten warm gehouden moet worden omdat de rest nog niet klaar is, is de Hooimadam een ideaal hulpmiddel.
Ga jij het dit passief koken eens uitproberen thuis? Laat hieronder weten of het je bevallen is.
Uitgelichte foto door Klaus Nielsen (pexels)
Eén reactie
Petra Liessener-quaedvlieg
Super tip.
Dit geprobeerd met De Cecco, Cottura 12 min. Al dente 10 min.
Water in de waterkoker gekookt, in de pan, 2 minuten gekookt, gas uit, 9 minuten laten staan. En Perfect😁