spaarbuffer voor noodsituaties
Sparen en toekomst

Must-have: Spaarbuffer voor noodsituaties

Wat is een spaarbuffer voor noodsituaties en waarom hou je die best gescheiden van de gewone spaarrekening?

Iedereen wil een appeltje voor de dorst. Dat kan je bereiken door te sparen. Dit betekent dat je je geld niet meteen uitgeeft, maar opzij zet voor later. Sparen doe je best met een plan, zodat je naar je financiële doelen kan werken.

Wat kunnen die financiële doelen zijn?

  • sparen voor toekomstige aankopen: vb. een auto, een muziekinstrument, een buitenlandse reis, een nieuwe smartphone
  • opvangen voorziene kosten: vb. defecte huishoudtoestellen, herstellingen aan huis/auto
  • sparen voor je kinderen: vb. voor hun studie, voor een mooie start als ze het nest verlaten
  • sparen voor je pensioen: we weten allemaal dat de pensioenen in de toekomst geen vetpot zullen zijn

Afhankelijk van jouw financiële doelen kan je aparte spaarpotjes voorzien.

Een spaarbuffer voor noodsituaties is een potje geld dat je altijd ter beschikking hebt voor noodgevallen. Onder noodgevallen verstaan we onvoorziene uitgaven, zoals bijvoorbeeld een defecte wasmachine, onvoorziene kosten aan je wagen, een lekkend dak enz. Het gaat over grote uitgaven die je niet lang kunt uitstellen en die zomaar uit de lucht komen gevallen.

Een veel gehoorde vuistregel voor de hoogte van die spaarbuffer is 3 tot 6 x je netto maandsalaris. Dit bedrag zou je dus op een aparte spaarrekening moeten hebben. Deze buffer mag je uitsluitend gebruiken voor noodsituaties, zoals hierboven beschreven. Eigenlijk bepaal je zelf hoeveel je hiervoor apart wil zetten, maar ik zou toch wel zeker 3 x je netto maandloon aanhouden.
Als je deze buffer hebt moeten aanspreken om zo’n onvoorziene uitgave op te vangen, moet je eraan denken om dat potje steeds weer terug aan te vullen, om je te wapenen tegen een volgende noodsituatie. Zie het als een batterij: als die halfleeg is, dan laadt je die ook op totdat de batterij opnieuw vol is.

Naast deze spaarbuffer is het ook handig als je een spaarrekening hebt voor toekomstige, geplande aankopen. Hiervan kunnen uitgaven voor reizen, kleding, geplande onderhoudskosten aan huis en auto betaald worden. Dit kan ook een buffer bevatten voor als je ooit even zonder werk zou komen te vallen.

Wil je sparen voor de toekomst van je kinderen of sparen voor je pensioen? Informeer eens bij je bank. Vaak hebben ze hiervoor interessante (beleggings)formules.

Berekeningstool spaarbuffer

Op de website van de Nederlandse NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) staat een erg handige berekeningstool. Je vult een aantal gegevens in (alleenstaande of niet, kinderen of niet, inkomen, woning en auto) en je ziet onmiddellijk een persoonlijk advies, gebaseerd op wat je hebt ingevuld. Bovendien kan je doorklikken naar het actieplan, waar je tips krijgt hoe je de adviesbuffer kan bereiken. Super handig !

Als je nu zegt dat dat sparen allemaal goed en wel is, maar dat je niet elke maand 10% van je salaris opzij kan zetten, onthoud dan het het beter is om iets te sparen, hoe klein dat bedrag ook is, dan helemaal niets.

Heb je nog openstaande schulden, dan is het belangrijk dat je die eerst afbetaalt, alvorens je gaat sparen. Doorgaans is de interest op schulden veel hoger dan wat je krijgt op je spaargeld. Hoe sneller je verlost bent van je schulden, hoe beter. Het is ook prettig voor je gemoedsrust.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *