schoolbonus groeipakket Vlaanderen
Informatie,  Plannen en budgetteren

Schoolbonus en groeipakket | Alles wat je erover moet weten

Van schoolpremie en kindergeld naar schoolbonus en groeipakket. Sinds 2019 zijn de termen gemoderniseerd en is de toekenning geen federale verantwoordelijkheid meer, maar is het nu in handen van de gemeenschappen. Je woonplaats bepaalt dus onder welke regeling je valt. In Vlaanderen heet dit voortaan het groeipakket: een waardevolle financiële ondersteuning voor gezinnen met kinderen.

Financiële steun voor ouders

Het Vlaamse groeipakket is een pakket van financiële steun voor ouders om tegemoet te komen in een deel van de kosten voor de opvoeding van de kinderen. Waaruit bestaat dat groeipakket? Wel, voor elk kind krijg je een basispakket dat bestaat uit:

  • het startbedrag (dat heette vroeger het kraamgeld of de adoptiepremie): in 2023 krijg je als ouder voor elk kind een startbedrag van €1.190,68. Of het nu je eerste of je vijfde kind is.
  • het basisbedrag (het vroegere maandelijkse kindergeld of kinderbijslag): elk kind dat geboren werd na 2019 krijgt maandelijks €173,20. Is je kind vroeger geboren? Dan geldt nog het oude systeem van de kinderbijslag, aangevuld met een bijslag op de leeftijd van 6, 12 en 18 jaar. Elk kind heeft onvoorwaardelijk recht op dit basisbedrijf tot de leeftijd van 18 jaar. Gaat je kind daarna verder studeren? Dan zijn er voorwaarden om nog recht te hebben op het basisbedrag.
  • de schoolbonus (de vroegere schoolpremie): elk jaar in augustus wordt de schoolbonus uitbetaald. Zie dit als extra financiële steun voor ouders bij de start van het nieuwe schooljaar. Hoeveel je ontvangt per kind hangt af van de leeftijd van je kind.

Financiële balans voor gezinnen | Tips om je gezinsfinanciën in evenwicht te houden

De schoolbonus wordt dus in de maand augustus uitbetaald. Hou je bankrekening in de gaten, want met de zomervakantie al halverwege en het nieuwe schooljaar net om de hoek, ligt de dure maand september al op de loer voor gezinnen met kinderen. Vooral na een periode waarin vaak de gezinsvakantie plaatsvond, kan dit financieel uitdagend zijn. Maar maak je geen zorgen!

Wil je je gezinsfinanciën in balans houden? Ontdek mijn werkboek “Slim Besparen” boordevol tips om je inkomsten en uitgaven slim te beheren. Je vindt mijn boek in elke boekenwinkel, maar ook bij de online aanbieders, zoals Bol en Fnac. Leef je uit in het werkboek en tel uit hoeveel je kan besparen, zonder dat je er veel moeite moet voor doen! Bereid je voor op het nieuwe schooljaar met vertrouwen en financiële stabiliteit.

〰️Yes, you can! 〰️

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *