hoe sta je er financieel voor?
Plannen en budgetteren

Hoe sta jij er financieel voor? Doe de check-up!

Durf jij het aan om na te gaan hoe je er financieel voor staat? Geen vage inschatting, maar een gedetailleerd inzicht in je financiën. Bij deze financiële check-up breng je immers al je inkomsten en uitgaven in beeld. En ja, het kan best confronterend zijn om zwart op wit vast te stellen wat er binnenkomt en wat er buitengaat. Maar het is een belangrijke eerste stap in het beheren van je persoonlijke financiën richting financiële gezondheid.

Financiële check-up?

Je gaat toch ook naar de dokter voor een medische check-up, zodat je weet hoe je gezondheid ervoor staat? Indien nodig zal je moeten bijsturen door wat meer te bewegen of je voedingspatroon aan te passen. Je brengt je fiets binnen voor een jaarlijkse servicebeurt zodat je weer veilig en zorgeloos de weg op kan. Waarom zou je je financiën dan niet onderwerpen aan een check-up?

  • Krijg je het koud en warm als er een rekening in je mailbox zit?
  • Vraag je je regelmatig af waar dat geld op je zichtrekening naartoe gegaan is?
  • Heb je totaal geen idee hoeveel je maandelijks uitgeeft?

Allemaal tekenen aan de wand dat je het overzicht helemaal verloren bent!

Ook nuttig voor wie bovenmodaal verdient

Denk niet dat dit alleen voorkomt bij mensen met een bescheiden inkomen! Wie bovenmodaal verdient, leeft vaak ook bovenmodaal. Als er meer binnenkomt, gaat er (bijna) automatisch meer buiten. Dat fenomeen heet levensstijlinflatie. Daar schreef ik al eerder een blog over: je lees het hier.

Bedrijven voeren ook een financiële check-up uit

Wie maandelijks kan sparen, denkt vaak dat het niet nodig is om zijn financiën in kaart te brengen. Dat is een vreemde gedachte. Ik kan me geen winstgevend bedrijf voorstellen zonder financieel plan, of een bedrijf zonder boekhouding. De boekhouding wordt altijd bijgehouden, zowel in een florerend bedrijf als in een bedrijf dat door zwaar weer gaat. Altijd wordt er nagegaan waar er geoptimaliseerd kan worden, waar er kan bespaard worden op de bedrijfskosten.

Dat is niet anders voor onze persoonlijke financiën. Je kan vast links en rechts wat bijsturen zodat je nog méér uit je geld kan halen. Deze oefening is dus voor iedereen nuttig, zowel voor wie de eindjes moeilijk aan elkaar kan knopen als voor wie maandelijks honderden euro’s kan opzijzetten.

Hoe dan?

Plan een moment in en hou een aantal documenten binnen handbereik (vb loonbrieven en bankuittreksels). Schrijf al je inkomsten op en daarna al je uitgaven. Wees eerlijk en correct. Het heeft geen zin om onjuiste bedragen te noteren, want dan hou je jezelf voor de gek. Je kan deze oefening in Excel doen of het neerschrijven op een blad papier. Wil je een praktisch stappenplan? Klik dan hier.


Lees ook: Je financiën verbeteren in 4 stappen


Balans of onevenwicht?

Heb je geld over na aftrek van al je uitgaven? Super! Dan kan je bekijken hoeveel geld je maandelijks kan inzetten voor je spaardoelen.

Zijn je uitgaven groter dan je inkomsten? Blijf vooral kalm en bekijk of er uitgaven zijn die je kan schrappen of verlagen. In mijn boek ‘Slim Besparen’ leer je in 12 dagelijkse thema’s hoe je flink wat geld kan besparen! Bestel het hier.

2 reacties

  • Manon

    Ik heb autisme en adhd en heb thuis/vroeger nooit met geld om leren gaan..
    Vroeger had ik checks, en zo leerde ik al jong geld uit te geven dat ik (nog) niet had.
    Als dan mijn salaris kwam, was ik alles meteen kwijt door wat er werd afgeschreven. Dit heb ik heel lang zo gedaan. Ook altijd geld geleend en het ene gat gevuld met het andere.
    Toen ik uit ging rekenen wat we aan rente hebben betaald jarenlang was ik daar echt even niet goed van!
    Tot ik het een jaar of 10 geleden ineens spuugzat was en dingen wilde veranderen.
    Daar had ik echt voorbeelden bij nodig want ik had geen idee.
    Ik werd lid van een facebookgroep over geld, volgde een cursus, regelde een budgetcoach en ging veel oefenen en proberen.
    Nu geeft het zoveel rust!
    We budgetteren, houden iedere maand met een lijstje bij (in een boekje) wat er betaald moet worden aan vaste lasten en extra rekeningen. En we kunnen sparen, jullie.
    Zo fijn en belangrijk!
    Als de wasmachine of computer kapot gaat kunnen we een nieuwe kopen. Van ons eigen geld.

    Wat enkel nog beter kan is dat ik vaak alsnog teveel uitgeef en dat mijn geld in mijn zak brandt…

    We hebben beide zakgeld en blijft het bij mijn man weken op zijn rekening staan, bij mij is het zo op… en ik kan niet altijd vertellen waaraan…

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *