Waterverbruik: Kleine wasjes, grote wasjes
Wie kent het liedje “kleine wasjes, grote wasjes” nog? Gezellig deuntje! Het brengt me bij het onderwerp van vandaag: ons waterverbruik. Water komt bij iedereen steeds uit de kraan en we vinden dat allemaal vanzelfsprekend. We gebruiken (bijna) overal drinkwater voor. In sommige delen van de wereld is dat wel anders! Waterbeheer is een grote wereldwijde uitdaging, we kunnen er maar beter zuinig mee omspringen.
Waar valt er te besparen op je waterverbruik?
- in de badkamer: een bad vullen = 120 liter water ↔ een douche nemen = 6-15 liter per minuut (afhankelijk van je douchekop) Korter douchen is de boodschap (ook kouder douchen, maar dat is dan eerder positief voor je energieverbruik 😉 en voor je gezondheid)
Het spreekt voor zich dat je de kraan niet laat lopen als je je tanden poetst. Per minuut stroomt er dan zomaar eventjes 13 liter water weg. Gebruik een beker. - in de wasplaats: Op het energielabel van je wasmachine kan je zien hoeveel water er per wasbeurt verbruikt wordt. Gemiddeld is dat tussen 50 en 60 liter per wasbeurt, afhankelijk van het gekozen programma en de belading van de trommel. Zet je wasmachine alleen op als je een volle trommel verzameld hebt.
- in het toilet: de meeste toiletten hebben tegenwoordig een dubbele spoelkeuzeknop. Je kan dan kiezen tussen een spoelbeurt van 6 liter of een kleine spoelbeurt van 3 liter. Bovendien kan je ook regenwater gebruiken voor het toilet.
- in de keuken: er zijn enorm veel verschillende vaatwassers op de markt, van heel zuinig tot minder zuinig 😉 Naar waterverbruik toe, is een vaatwasser zuiniger dan de handafwas, vooral op de eco-stand. Laat de vaatwasser alleen dragen als hij volgeladen is. Mijn ouders vangen het water van de condensatieketel op en gebruiken dat water om hun vaat op voorhand in af te spoelen. Je kan ook het water uit het reservoir van de droogkast hiervoor gebruiken.
Moet je veel koud water laten lopen voordat je warm water hebt? Vang het op en gebruik om je kamerplanten water te geven. - buiten: investeer in een regenwaterput of vang hemelwater op. Probeer te vermijden dat je je auto moet wassen met kostbaar drinkwater. Ook bij grote droogte kan je je tuin besproeien met opgevangen regenwater. In Vlaanderen zijn er veel gemeentes die een subsidie toekennen bij het installeren van een regenwaterput. Informeer je op www.premiezoeker.be
- in en rond het huis: speur waterlekken op. Een toilet waarvan het water blijft lopen, kan tot 25 liter water per uur verspillen, bij een lekkende kraan is dat 4 liter per uur. Hoe kan je dat vaststellen? Check je waterteller. Als die blijft doorlopen terwijl je geen water verbruikt, dan is er ergens een lek.
Ik heb nog één bron van waterverspilling niet vermeld: een zwembad in de tuin. Maar veel woorden moet ik hier niet aan vuil maken. Ik denk dat iedereen wel weet dat dit zorgt voor een hoog waterverbruik.
(Foto door RODNAE Productions via Pexels)
4 reacties
Ruelens nadine
Zo zalig om te lezen allemaal,
Ik heb er al zoveel uitgehaald.
Zels de recepten zijn tenminste haalbaar.
Els
Wat fijn om te lezen, Nadine!
titi
Misschien iets voor de chrronische singles: Ik vang “”mijn” douchewater op om het toillet door te spoelen. Niet zozeer om te besparen, eerder uit ecologische overweging… t is tenslotte drinkwater…
Els
Zeer goede tip, Thierry! Sommige mensen vangen het eerste koude douchewater op, voor de kamerplanten vb. of inderdaad voor het toilet. In steeds meer huizen is de regenput gekoppeld aan de toilet, wat ook een goede evolutie is. Maar voor wie deze mogelijkheid niet heeft, is jouw tip zeker het overwegen waard!