besparen op je brandstofverbruik
Besparen,  Geld

9 tips om te besparen op je brandstofverbruik

Of je nu regelmatig lange afstanden rijdt of vooral korte ritjes maakt, zuinig rijden is altijd een slim idee. In deze blogpost lees je 9 eenvoudige (rij)technieken, waarmee je kan besparen op je brandstofverbruik en de levensduur van je auto kan verlengen. Hier zijn de tips:

Lage bandenspanning leidt tot hoger brandstofverbruik en versnelde slijtage van de banden. Zorg ervoor dat je maandelijks je bandenspanning controleert. De juiste waarden vind je in het instructieboekje van je auto of aan de binnenkant van het portier.

Door vooruit te kijken en te anticiperen op het verkeer, kun je abrupte remmanoeuvres vermijden. Snel optrekken en bruusk remmen verhogen je brandstofverbruik aanzienlijk. Probeer soepel te rijden en je snelheid geleidelijk aan te passen.

De cruisecontrol helpt je auto om brandstofverbruik op de meest efficiënte manier te reguleren. Bij adaptieve cruisecontrol past de auto zelf de snelheid aan op basis van het verkeer voor je, waardoor je kan besparen op je brandstofverbruik.

Wanneer je ziet dat een verkeerslicht verderop op rood staat, haal dan je voet van het gaspedaal. Dit vermindert het brandstofverbruik omdat je auto geen brandstof verbruikt tijdens het uitrollen. Schakel eventueel naar een lagere versnelling om op de motor af te remmen. Probeer stilstand te vermijden, want vertrekken vanuit stilstand verbruikt het meeste brandstof. Gebruik het start-stopsysteem als je toch moet stoppen.

Dit voorkomt onnodig draaien en keren met een koude motor, wat extra brandstof kost.

Veel moderne auto’s, zowel handgeschakelde als automatisch geschakelde, hebben een eco-modus. Deze stand optimaliseert het brandstofverbruik door de prestaties van de motor en de transmissie aan te passen. Gebruik deze modus zoveel mogelijk om je brandstofverbruik te minimaliseren.

De airconditioning, zetelverwarming en achterruitverwarming verbruiken extra brandstof. Gebruik deze functies alleen wanneer het echt nodig is.

Extra gewicht en luchtweerstand door een lege dakkoffer verhogen het brandstofverbruik. Maak je kofferruimte leeg en verwijder de dakkoffer wanneer deze niet in gebruik is.

Maak gebruik van websites zoals carbu.com om de laagste brandstofprijzen in jouw omgeving te vinden. Dit kan op termijn een aanzienlijke besparing zijn.

Het is maar een kleine moeite om aandacht te hebben voor deze tips. Hoe vaker je er op let, des te sneller wordt het een gewoonte. Ken jij nog meer tips om te besparen op je brandstofverbruik of om je auto in betere conditie te houden, zodat je kosten kan vermijden?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *