
Zo kan jij toch artikels lezen die achter een paywall zitten
Je kent het scenario vast wel: je surft op internet en ziet een interessant krantenartikel. Je klikt erop en enkele seconden later krijg je de melding dat het een ‘premium’ artikel betreft, uitsluitend voor betalende lezers. Het artikel zit dus achter een betaalmuur of een paywall. Ergerlijk he?
2 manieren om een paywall te omzeilen
Hieronder enkele mogelijke opties, maar weet dat ze niet voor alle websites werken.
- Paywall omzeilen via het incognito-venster
Op sommige websites mag je in een bepaalde periode x aantal gratis artikels lezen. Wil je er meer lezen? Dan moet je betalen. Hier kan het helpen als je inlogt via een incognito-venster (dit is een privé-venster). Je browse-geschiedenis wordt niet opgeslagen in privé-modus. Je kan het incognito-venster openen via Ctrl + Shift + N op een Windows of Chrome -pc of via ⌘ + Shift + N op een Mac.
Bloomberg.com is zo’n website waarbij dit trucje werkt. - De beste methode: via de bibliotheek!
Als je lid bent van een Belgische bibliotheek, kan je via ‘Mijn Bibliotheek’ het Gopress krantenarchief raadplegen. Je leest dan alle artikels gratis, zelfs als ze achter een paywall zitten.
Hoe ga je tewerk? Je logt in op je account bij de bibliotheek. Je zoekt op de titel van het artikel dat je graag wil lezen.
Voorbeeld: ik wilde het artikel “Belgen sparen zich arm op een spaarboekje” lezen van De Standaard. Ik kopieerde de titel van dit krantenartikel in het krantenarchief van de bibliotheek. En dan kan je het downloaden en/of online lezen.
Let op: het gaat over een krantenarchief, dus nieuws van vandaag vind je er nog niet op terug.


Persoonlijk vind ik dit krantenarchief echt een toppertje! Ik ergerde me er vroeger enorm aan dat nét die artikels die ik wilde lezen, achter een paywall zaten. Nu schrijf ik de titel op, of ik neem er een foto van mijn met telefoon en later zoek ik het op in het krantenarchief van de bibliotheek – Zalig ! Lekker gratis lezen, het stoort me niet dat het nieuws dan al enkele dagen oud is. Maak jij al gebruik van het krantenarchief van de bibliotheek?

