PAYWALL OMZEILEN
Besparen

Zo kan jij toch artikels lezen die achter een paywall zitten

Je kent het scenario vast wel: je surft op internet en ziet een interessant krantenartikel. Je klikt erop en enkele seconden later krijg je de melding dat het een ‘premium’ artikel betreft, uitsluitend voor betalende lezers. Het artikel zit dus achter een betaalmuur of een paywall. Ergerlijk he?

4 manieren om een paywall te omzeilen

Hieronder enkele mogelijke opties, maar weet dat ze niet voor alle websites werken.

 1. Paywall omzeilen via het incognito-venster
  Op sommige websites mag je in een bepaalde periode x aantal gratis artikels lezen. Wil je er meer lezen? Dan moet je betalen. Hier kan het helpen als je inlogt via een incognito-venster (dit is een privé-venster). Je browse-geschiedenis wordt niet opgeslagen in privé-modus. Je kan het incognito-venster openen via Ctrl + Shift + N op een Windows of Chrome -pc of via ⌘ + Shift + N op een Mac.
  Bloomberg.com is zo’n website waarbij dit trucje werkt.
 2. Raadpleeg het krantenarchief op de website van de bibliotheek!
  Als je lid bent van een Belgische bibliotheek, kan je via ‘Mijn Bibliotheek’ het krantenarchief raadplegen. Je leest dan alle artikels gratis, zelfs als ze achter een paywall zitten.
  Hoe ga je tewerk? Je logt in op je account bij de bibliotheek. Je zoekt op de titel van het artikel dat je graag wil lezen.
  Voorbeeld: ik wilde het artikel “Belgen sparen zich arm op een spaarboekje” lezen van De Standaard. Ik kopieerde de titel van dit krantenartikel in het krantenarchief van de bibliotheek. En dan kan je het downloaden en/of online lezen.
  Let op: het gaat over een krantenarchief, dus nieuws van vandaag vind je er nog niet op terug.
 3. Gebruik een archiefsite !
  Dit is misschien wel de gemakkelijkste manier om een paywall te omzeilen. Je kopieert de url van het artikel dat achter een betaalmuur zit. Vervolgens plak je het in de zoekbalk van de archiefsite: https://archive.is/ en je kan het artikel gewoon lezen!
 4. Kopieer de url van het artikel in Google
  Je kan ook proberen om de url van het artikel dat achter een betaalmuur zit, te kopiëren in de zoekbalk van Google. Het lukt meestal goed als je de url tussen aanhalingstekens zet. In de zoekresultaten vind je dan het gewenste artikel. In vele gevallen kan je op die manier de paywall omzeilen.

FAQ – Vaak gestelde vragen

 • Wat beschouw je als de meest ethische methode om toegang te krijgen tot artikelen achter betaalmuren en waarom?
  Gezien de beperkingen rond het direct citeren van inhoud, kan ik bevestigen dat het benutten van openbare bibliotheken vaak als de meest ethische methode wordt gezien. Deze methode respecteert auteursrechten en ondersteunt de contentmakers, terwijl het toegang biedt tot een breed scala aan informatiebronnen. Bibliotheken hebben vaak overeenkomsten met uitgevers, waardoor leden legaal toegang krijgen tot materiaal dat anders achter betaalmuren zou zijn.
 • Hoe effectief zijn deze methoden bij het omzeilen van de geavanceerdere betaalmuren die gebruikmaken van meer strikte technologieën om toegang zonder betaling te voorkomen?
  De effectiviteit van de voorgestelde methoden om betaalmuren te omzeilen kan variëren, afhankelijk van de technologieën die door uitgevers worden gebruikt. Geavanceerde betaalmuren die dynamische data tracking en complexe gebruikersauthenticatie methoden toepassen, kunnen moeilijker te omzeilen zijn. Uitgevers updaten voortdurend hun strategieën om ongeautoriseerde toegang te voorkomen, wat betekent dat methoden die vandaag werken, in de toekomst mogelijk ineffectief zijn.
 • Hoe kan ik verifiëren of een archiefsite legaal en ethisch verantwoord bronnen deelt zonder auteursrechten te schenden?
  Je kan dit verifiëren door te kijken naar hun beleid over auteursrecht en samenwerkingen met uitgevers. Sites die legaal opereren, hebben vaak duidelijke vermeldingen over hun bronnen en de toestemming die zij hebben om materiaal te delen. Daarnaast kun je op zoek gaan naar informatie over de site op betrouwbare forums of in nieuwsartikelen om te zien hoe de gemeenschap de ethische status van de site beoordeelt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *