PAYWALL OMZEILEN
Besparen

Zo kan jij toch artikels lezen die achter een paywall zitten

Je kent het scenario vast wel: je surft op internet en ziet een interessant krantenartikel. Je klikt erop en enkele seconden later krijg je de melding dat het een ‘premium’ artikel betreft, uitsluitend voor betalende lezers. Het artikel zit dus achter een betaalmuur of een paywall. Ergerlijk he?

4 manieren om een paywall te omzeilen

Hieronder enkele mogelijke opties, maar weet dat ze niet voor alle websites werken.

 1. Paywall omzeilen via het incognito-venster
  Op sommige websites mag je in een bepaalde periode x aantal gratis artikels lezen. Wil je er meer lezen? Dan moet je betalen. Hier kan het helpen als je inlogt via een incognito-venster (dit is een privé-venster). Je browse-geschiedenis wordt niet opgeslagen in privé-modus. Je kan het incognito-venster openen via Ctrl + Shift + N op een Windows of Chrome -pc of via ⌘ + Shift + N op een Mac.
  Bloomberg.com is zo’n website waarbij dit trucje werkt.
 2. Raadpleeg het krantenarchief op de website van de bibliotheek!
  Als je lid bent van een Belgische bibliotheek, kan je via ‘Mijn Bibliotheek’ het krantenarchief raadplegen. Je leest dan alle artikels gratis, zelfs als ze achter een paywall zitten.
  Hoe ga je tewerk? Je logt in op je account bij de bibliotheek. Je zoekt op de titel van het artikel dat je graag wil lezen.
  Voorbeeld: ik wilde het artikel “Belgen sparen zich arm op een spaarboekje” lezen van De Standaard. Ik kopieerde de titel van dit krantenartikel in het krantenarchief van de bibliotheek. En dan kan je het downloaden en/of online lezen.
  Let op: het gaat over een krantenarchief, dus nieuws van vandaag vind je er nog niet op terug.
 3. Gebruik een archiefsite !
  Dit is misschien wel de gemakkelijkste manier om een paywall te omzeilen. Je kopieert de url van het artikel dat achter een betaalmuur zit. Vervolgens plak je het in de zoekbalk van de archiefsite: https://archive.is/ en je kan het artikel gewoon lezen!
 4. Kopieer de url van het artikel in Google
  Je kan ook proberen om de url van het artikel dat achter een betaalmuur zit, te kopiëren in de zoekbalk van Google. Het lukt meestal goed als je de url tussen aanhalingstekens zet. In de zoekresultaten vind je dan het gewenste artikel. In vele gevallen kan je op die manier de paywall omzeilen.

Welke manier gebruik jij liefst om een betaalmuur te omzeilen? Ken je misschien nog andere trucjes? Laat het me weten, dan voeg ik het toe aan deze post.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.