Vakantie voorbij? Wat heeft het écht gekost?
We zijn de helft van augustus voorbij. Nog een aantal dagen en de zomervakantie zit er weeral op voor de meeste mensen. Althans toch voor wie nog schoolgaande kinderen heeft. Ben je op vakantie geweest? Of heb je je welverdiende verlof thuis doorgebracht? Ook leuk! Ieders situatie is anders, iedereen kiest wat best past.
Op vakantie met de camper naar Denemarken
Wij zijn dit jaar (2022) met de camper naar Denemarken gereisd. “Denemarken erg duur?” Nee, niet overdreven duur, zoals vb. Noorwegen. Het is wel iets duurder, maar het verschil met België valt al bij al nog mee.
We hebben gemerkt dat vooral de horeca gevoelig duurder is en ook sommige producten in de supermarkt kosten meer. In Denemarken hebben ze niet gekozen voor de euro, ze houden vast aan hun eigen munteenheid, waarmee wij alvast niet vertrouwd zijn: Deense Kronen (DKK). Voor de gemakkelijkheid deel je het bedrag in DKK door 7, dan heb je ruim geschat. Gelukkig hebben we altijd een smartphone bij de hand en kan je via de app XE snel de omrekening maken naar EUR.
Tanken is duurder dan in pakweg Duitsland of België, dus hebben we in Duitsland aan de grens met Denemarken de brandstoftank nog eens goed gevuld. En geloof het of niet, we hadden nét voldoende om onze rondreis door zuidoost Denemarken af te werken. 🙂 (Sønderborg, Odense, Feddet, Møns Klint, Køge, Hillerød, Ribe)
Wat heeft onze vakantie uiteindelijk gekost?
En dan kom je thuis met een berg wasgoed en een stapel rekeningetjes en foldertjes. Ja, ik ben zo iemand die alle kassabons en papiertjes bijhoudt. Daags na thuiskomst maak ik graag de eindafrekening in Excel van onze reis. Dat doe ik zo:
Chronologisch op datum noteer ik wat we wanneer en waar hebben uitgegeven. Nadien controleer ik op onze rekeninguittreksels of alles klopt en of er misschien nog extra uitgaven waren waarvan ik geen bonnetje meer heb.
Bij de meeste campings moesten we op voorhand betalen via creditcard. Die afrekening volgt meestal een maand nadien. Dat duid ik dan aan in kleur in het Excelbestand, zodat ik weet dat die bedragen volgende maand nog van de rekening gaan. Een creditcard is handig, maar je moet er altijd mee rekening houden dat de afrekening veel later nog volgt. En dan schrik je vaak van het bedrag. Herkenbaar?
Als laatste maak ik de som van alle uitgaven en zie ik hoeveel de vakantie écht gekost heeft. Als je een budget hebt uitgetrokken voor je zomervakantie, kan je zo nagaan hoe je het ervan afgebracht hebt. Ben je binnen budget gebleven? Of ga je wat moeten bijsturen?
We vergelijken de kostprijs van onze vakantie ook wel eens met het prijskaartje van vorige vakanties. Doe jij dat ook?
In het buitenland betalen met bankkaart of cash geld?
Het voordeel van betalen met een bankkaart is dat je alle uitgaven kan traceren in je rekeningafschriften. Cash geld in Deense Kronen hebben we niet afgehaald omdat je anders toch weer munten en bankbiljetten over hebt, die je niet hebt uitgegeven. Ook al is Denemarken ons enorm bevallen, we zullen er niet jaarlijks naartoe gaan. Voor Britse Ponden ligt dat anders, die hebben we altijd in huis want als anglofielen zijn we regelmatig te vinden op Britse bodem. ♥