hoeveel moet je gespaard hebben tegen je pensioenleeftijd
Sparen en toekomst

Hoeveel moet je gespaard hebben tegen je pensioenleeftijd?

De vraag “hoeveel moet je gespaard hebben tegen je pensioenleeftijd?” krijg ik wel vaker. Vooral als ik het belang van sparen voor later bespreek. Voor vele mensen is sparen voor onvoorziene omstandigheden al moeilijk, dus sparen voor je pensioen lijkt dan een ver-van-mijn-bed-show. Toch is het belangrijk om dit niet uit het oog te verliezen.

Rond je 45e

Laat me beginnen met te zeggen dat je meestal pas rond je 45e actief begint na te denken over je pensioen. De jaren ervoor staan meestal in het teken van de aankoop van vastgoed voor een eigen gezinswoning en de aankoop van een auto. Rond je 45e is (het grootste deel van) je hypothecaire lening meestal al afbetaald en verdien je vaak ook al wat meer dan aan het begin van je loopbaan.

x keer je netto jaarsalaris

Het boek “Investeren in de tweede helft van je leven” van Michaël van Droogenbroeck en Ewald Pironet geeft een richtlijn over hoeveel je gespaard moet hebben tegen je pensioen. Deze heren nemen een netto jaarsalaris als basis. Tel dus even uit hoeveel jouw netto jaarsalaris bedraagt.

  • Rond je 40e heb je idealiter 3 x je netto jaarsalaris gespaard als pensioenspaarpotje
  • Rond je 50e zou dat 5 x je netto jaarsalaris zijn
  • Rond je 60e zou dat 7 x je netto jaarsalaris zijn
  • Tegen je pensioenleeftijd zou dat 8 x je netto jaarsalaris zijn

Met 8 x je netto jaarsalaris als pensioenspaarpotje zou je voldoende gespaard hebben om dezelfde levensstijl te kunnen blijven aanhouden. Schrik je? Begrijpelijk. Het is ook een groot bedrag. Weet dat je gemiddeld genomen 50% van je laatste salaris als pensioen zal ontvangen (als werknemer). Je pensioenspaarpot dient dus om het gat tussen je pensioen en je maandelijkse kosten te dichten, afhankelijk van je levensstandaard.

Ook na je pensioen moet je ergens wonen. Iemand die een huis of appartement huurt, zal ook tijdens zijn/haar pensioen rekening moeten houden met die maandelijkse kost. Wie een eigen gezinswoning heeft, heeft deze maandelijkse kosten niet meer.

Waaruit kan dit pensioenspaarpotje bestaan?

Misschien heb je een aanvullend pensioenplan via je werkgever? Of heb je een eigen pensioenplan? Misschien heb je beleggingen of heb je geld gespaard op de bekende spaarrekeningen? Met al deze mogelijkheden kan je je spaarpotje vullen.
Zoals je kan zien zit je eigen woning hier niet bij.

Hopelijk heb je nu al een concreet zicht op wat er naar voren wordt geschoven als antwoord op de vraag “Hoeveel moet je gespaard hebben tegen je pensioenleeftijd?”

(Foto door Andrea Piacquadio via Pexels)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *