Levensstijlinflatie
Consuminderen,  Plannen en budgetteren

Levensstijlinflatie

Inflatie ken je. Het betekent dat de prijzen stijgen. Het leven wordt daardoor duurder. Levensstijlinflatie is een term die je vaak tegenkomt als het gaat over budgetteren en financiële vrijheid. Het wil eigenlijk zeggen dat je je meer gaat uitgeven als je inkomen stijgt.

Dus als je vorig jaar 1.700 euro verdiende en je spendeerde 80% daarvan en dit jaar heb je een maandinkomen van 1.800 euro en je spendeert nu ook 80% daarvan, dan heb je “levensstijl inflatie” toegepast. Dit is een simpel voorbeeld om het fenomeen toe te lichten.

Levensstijlinflatie is helemaal niet optimaal als je een spaardoel voor ogen hebt, of als je streeft naar financiële vrijheid.

Helaas blijken vele mensen hieraan ten prooi te vallen. Als ze meer gaan verdienen, gaan ze (vaak ongemerkt) meer uitgeven. Ze kunnen zich immers wat meer gunnen. Hun promotie mag toch wel gevierd worden? Ze gaan wat vaker op restaurant, of eens wat uitgebreider. Een nieuwe handtas, een weekendje weg, een exotische reis, een nieuwe telefoon… Maar voor ze het weten geven ze al dat extra inkomen zomaar uit ! Erg jammer.

Dit fenomeen wordt ook gevoed door onze maatschappij waarin een onverzadigbaar consumptiegedrag wordt gestimuleerd door de media/marketing. Maar niemand is verplicht om met de kudde mee te lopen, he?

Het is slimmer om een plan van aanpak uit te werken. Wat ga je met dat extra inkomen doen? Maak een plan en hou je daar ook aan. Misschien is het ook hét ideale moment om eens de andere (vaste) uitgaven onder de loep te nemen?

Ga je vb. 50 euro netto per maand extra verdienen? Beslis dan hoeveel er rechtstreeks naar je spaarrekening of beleggingsrekening zal gaan. Op die manier zorg je ervoor dat (een deel van) je extra inkomen gaat aangroeien. Daar zal je later zeker geen spijt van hebben ! 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *