kamperen zuinigheid
Bewuste keuzes,  Genieten,  Gezinsleven

Kamperen met de campervan: een lesje zuinigheid

Na lang wikken en weken deden we onlangs een grote aankoop: we kochten een campervan. Een “camionette” van 6m lang, helemaal ingericht volgens onze wensen. Al meerdere jaren droomden we van zo’n kampeerwagen, dus je kan je voorstellen dat we het super spannend vonden dat het nu eindelijk zo ver was. Kamperen met een campervan: het summum van vrijheid! Aan de vooravond van de paasvakantie konden we hem ophalen. Enkele dagen later vertrokken we op avontuur richting Frankrijk. Wat we geleerd hebben, lees je hieronder. Ik vat het samen als een lesje zuinigheid.

Zuinigheid? Zo’n grote aankoop?

Er hangt inderdaad een prijskaartje aan zo’n campervan. Dat was één van de redenen waarom we lang getwijfeld hebben en eindeloos modellen en types vergeleken hebben. Wat heeft dan de doorslag gegeven? De hoge inflatie. Geld brengt op de bank niets op. Integendeel, 8% inflatie, dat is niet niks. De waarde van je geld smelt weg als sneeuw voor de zon. Daarom was de aankoopbeslissing misschien iets sneller gemaakt nu. Gedurende 2 à 3 jaar hebben we ons huiswerk grondig gemaakt:

  • de camper mocht max. 6m lang zijn en max. gewicht 3500kg (rijbewijs B voldoende)
  • handgeschakeld en minimaal 140 pk (we houden van de bergen) én Euro 6 motor
  • achteruitrijcamera
  • dubbel bed achteraan
  • hefdak waardoor er een extra slaapcompartiment is, zonder in te boeten op efficiëntie en ruimtelijk gevoel in de camper
  • pivoterende wand in de badkamer (zodat je kan douchen zonder heel de badkamer nat te maken)
  • keukenblok: fornuis en afwasbak in één geheel voor gemakkelijke reiniging

Grote aankopen bestuderen we dus altijd grondig. De campervan die we kochten, Adria Twin Sports Edition 600 spb, beantwoordde aan al deze eisen en werd de onze! 🙂
Ken je het spreekwoord “Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen”? Als je jarenlang hard hebt gewerkt en zuinig bent geweest, zal het je financieel goed gaan en zal je een prachtig huis kunnen kopen. In ons geval : een prachtige campervan 🙂

Lesje zuinigheid? Hoe dan?

De campervan heeft een schoonwatertank van 100 liter, als hij helemaal vol is. Hiermee moet je koken, afwassen, wassen, toilet doorspoelen. Als je met 3 personen reist, is dat water op in “no time”. Dus: je moet héél zuinig omspringen met water. Lesje zuinigheid nummer 1.
Bij thuiskomst viel het ons op dat het als vanzelfsprekend gezien wordt dat drinkwater uit de kraan stroomt. Maar dat is het écht niet. Drinkwater is een grondstof waarvoor geen alternatief bestaat. Erg kostbaar dus. Laten we met z’n allen zuinig zijn op water.

Met een camper kan je naar de supermarkt, maar de opbergruimte is beperkt. Er is een koelkast, maar die is zéker niet even groot als thuis. Je hebt een 2-pits fornuis, waarmee je een beperkt potje kan koken. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om op voorhand al eens na te denken wat je kan bereiden in de camper. Een weekmenu maken is nu ook weer niet nodig, maar voortaan neem ik wel een aantal voorraadproducten mee, zoals rijst of deegwaren, wat conserven, ontbijtgranen, olijfolie en kruiden, drank, wat groenten en fruit. Lesje zuinigheid nummer 2.

Met een camper ben je heel mobiel. Je hoeft niet vooraf de bestemming te bepalen. Je ziet wel waar je belandt. Dat maakt het avontuurlijk. In het hoogseizoen zal het niet altijd even evident zijn om nog een kampeerplaats te vinden, maar ook dan zijn er oplossingen. Tijdens onze reis naar Frankrijk hebben we geleerd dat we best een regio uitkiezen en binnen die regio dan verplaatsingen maken of afstanden beperken. Toch voor een vakantie van 1 week. Dat bespaart ons brandstof en tol. Lesje zuinigheid nummer 3.

Wat wij zo heerlijk vinden aan kamperen met een camper: de vrijheid en het terugkeren naar de essentie, naar de natuur en het buitenleven, naar de basis. Bewust geen blootstelling aan een constante informatiestroom via internet, tv of radio. Quality time met het gezin, met je partner. Onthaasten. Een boek, haakwerk of gewoon genieten van het moment. Heerlijk toch?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *