Rijpe bananen? Maak zelf bananenbrood
Makkelijk en goedkoop,  Recepten

Rijpe bananen? Maak zelf bananenbrood!

Wie kent het niet? Als er geen bananen in huis zijn, vragen je huisgenoten naar banaan. Ligt er een mooie tros gele bananen in de fruitmand, kijkt niemand er naar om. En ze blijven niet geel, nee, binnen de kortste keren veranderen ze in bruine exemplaren, meestal allemaal tegelijk. Van rijpe bananen naar overrijp in geen tijd. Wat nu?

Bananenbrood to the rescue

Geen zorgen! Gooi die bruine bananen vooral niet weg! In plaats daarvan heb ik een heerlijke oplossing voor je: maak zelf bananenbrood! Geef rijpe bananen de hoofdrol in een lekkere smaakvolle traktatie die je smaakpapillen zal betoveren. Je voorkomt voedselverspilling en je vult je huis met de heerlijke geur van versgebakken bananenbrood. Een win-winsituatie dus.

Ik deel graag mijn eenvoudig recept dat je zeker wil proberen. Hier gaan we!

Gemakkelijk recept voor bananenbrood

Dit heb je nodig:

  • 200g donkerbruine suiker (cassonade) of eender welke suiker
  • 2 eieren
  • 3 rijpe bananen, geprakt met een vork
  • 280g tarwebloem
  • 1 theelepel bakpoeder (of gebruik zelfrijzend bakmeel i.p.v. bloem met bakpoeder)
  • 1 theelepel kaneel
  • 140g gesmolten boter
  • een cakevorm, ingevet en met bloem bestoven (of gebruik een siliconen vorm die je niet hoeft in te vetten)

Zo ga je te werk:

  • Verwarm je oven voor op 170°C (hetelucht).
  • Doe de suiker en de eieren in een kom en klop tot ze goed gemengd zijn.
  • Roer de geprakte bananen eronder, je mag dit ook mixen in de keukenrobot.
  • Voeg de bloem, bakpoeder en kaneel toe aan het bananenmengsel. Meng alles tot de droge ingrediënten volledig zijn opgenomen.
  • Voeg de gesmolten boter toe en blijf kloppen tot alles goed vermengd is.
  • Giet het beslag in de cakevorm.
  • Bak het bananenbrood in ongeveer 1 uur af tot het stevig aanvoelt, het zal gerezen zijn en wellicht bovenaan opengebarsten zijn. Dat is volledig normaal.
  • Haal het uit de oven en laat het eerst in de vorm afkoelen, alvorens je het op een taartrooster omkiepert zodat het volledig kan koud worden.

Smakelijk !

Tip: je kan ook variëren met de ingrediënten. Heb je het liever minder zoet? Doe er dan minder suiker in. Je kan de kaneel weglaten en vervangen door gember of koekkruiden.. Er is geen goed of fout, als het maar lekker is!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *