feest budgetvriendelijk
Feestelijk

Feest? Zo hou je het budgetvriendelijk

Nu we eindelijk terug een feest mogen geven, gaan de prijzen in de winkel in razendsnel tempo omhoog. Zucht… Maar niet getreurd! Er zijn altijd mogelijkheden om je feest budgetvriendelijk te houden.

Wat dacht je van een feestbuffet?

Met een buffet kan je alle kanten uit. Je kan voor ieder wat wils voorzien en dat in alle seizoenen van het jaar. In onze familie is zo’n buffetje altijd een schot in de roos. Het leuke is dat je alles op voorhand kan bereiden en tijdens het feest zelf kan meegenieten in plaats van met een schort in de keuken te staan.

Wat kan je dan zoal klaarmaken? Maak het vooral niet te ingewikkeld: klassieke gerechten hebben vaak het meest succes. Bij ons scoren onderstaande gerechten altijd:

  • Aardappelsalade: gekookte aardappelblokjes mengen met wat mayo en fijngesneden lente-uitjes
  • Gevulde perzik met tonijnsalade: halve perziken op siroop (conserven) – tonijn in eigen nat (conserven) mengen met mayo, een beetje ketchup en paprikakruiden
  • Meloen met ham: een Galia of Charentais meloen, in schijven gesneden. Parmaham of iets gelijkaardigs is er lekker bij
  • Opgespoten eitjes: hard gekookte eitjes pellen, in de lengte in 2 snijden, de eidooiers er voorzicht uithalen, in een kommetje fijnprakken met een vork, peper en zout en mayo toevoegen en eventueel wat currypoeder. Dit mengsel in de halve eiwitten spuiten met behulp van een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
  • Tomaat-mozzarella: grote tomaten (Coeur de boeuf of vleestomaten) in plakken snijden, mozzarella in plakken snijden en beurtelings op een schotel presenteren, eventueel met blaadjes basilicum garneren
  • Gerookte vis: vb gerookte zalm, heilbot of forel op een schotel presenteren. Garneren met schijfjes komkommer
  • Sla: je kan een kom sla op het buffet zetten ofwel de gerechten presenteren op blaadjes sla
  • Pastasalade: koude gekookte pasta mengen met olijfolie en fijngesneden groenten
  • Stokbrood: krokant stokbrood in sneetjes presenteren op een houten plank
  • diverse sausjes en boter of olijfolie

Geen overdaad

Zorg ervoor dat je niet teveel eten klaarmaakt voor je feest. Meestal hebben je gasten al iets gedronken vooraf en een aperitiefhapje gegeten (denk aan wat rauwkost met een dipsausje of olijfjes).

Achteraf kan je eventueel nog een dessertje geven. Je weet wellicht al dat ik graag bak, dus hier verschijnt meestal een zelfgebakken taart op de feesttafel. Maar in het verleden serveerden we al de kaastaart van de Aldi met wat extra fruit of een bolletje roomijs met wat slagroom. Het moet van geen sterrenniveau zijn. Uiteindelijk gaat het over het gezellig samenzijn met vrienden en familie, toch?

Vergeet dure ingrediënten

Grijze Noordzeegarnalen kosten tegenwoordig een half fortuin. Wilde gerookte zalm is ook veel duurder dan gekweekte zalm. Als dat niet in je budget past, neem dan de voordelige variant of laat het links liggen. Er zijn voldoende alternatieven. Ga voor het huismerk of het budgetmerk. De producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en je betaalt niet de hoofdprijs.

Feestdecoratie

Ken je Pinterest? Op dit digitale prikbord kan je oneindig veel ideetjes opdoen om je feest budgetvriendelijk te decoreren. Zoek op “tafeldecoratie DIY” en je bent uren zoet met inspirerende ideeën 😉

(foto: buffet dat ik maakte ter gelegenheid van een communiefeest thuis)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *