5 tips voor het opruimen van je huis
Opruimen

5 tips voor het opruimen van je huis

Wordt jij ook onrustig van een rommelig huis? Dat is niet ongewoon en je bent zeker niet alleen. Onderzoek aan de Universiteit van California Los Angeles (UCLA) heeft dit verband aangetoond. Een rommelig huis zorgt voor een rommelige, onrustige geest. Het stresshormoon cortisol wordt dan aangemaakt. Ons lichaam is dan voorbereid om op de vlucht te slaan. Een stress-reactie dus.

Het UCLA stelde vast dat de Amerikaanse gezinnen die deelnamen aan hun onderzoek, overweldigd waren door de enorme hoeveelheid spullen die ze bezitten, teveel spullen. Hoe meer spullen je verzamelt, hoe meer rommel er kan ontstaan en hoe meer je zal moeten opruimen om rust in je hoofd te bereiken.

De Amerikaanse comedian George Carlin zaliger zei: “A house is just a place to keep your stuff while you go out and get more stuff” – Amerika is een “Clutter Culture” geworden. Steeds meer spullen, steeds grotere koelkasten met 101 magneten, auto’s op straat geparkeerd zodat de garage kan gebruikt worden om spullen op te bergen, enz. Spullen, spullen, spullen. “Get stuff. Buy stuff. Keep it . Get more of it . Keep that, too. Display it all, proudly” Ik word al onrustig van dit uit te typen, ik wil er niet aan denken om in zo’n omgeving te moeten wonen!

5 tips voor het opruimen van je huis

De eerste logische stap naar een opgeruimd huis is : Minimaliseer. Spullen die je al 2 jaar niet gebruikt hebt, zal je wellicht nooit meer gebruiken. Verkoop ze, geef ze weg, doneer ze, zorg ervoor dat ze je huis verlaten. Minder spullen in je huis betekent minder kans op rommel. Ik nam onlangs afscheid van een aantal jurken. Ze hadden niet de juiste snit en ik voelde me er niet prettig in.

Als je een kamer gaat opruimen, neem dan een foto van de situatie voor & na. Je zal zien dat je tevreden zal zijn van je resultaat, hoe klein het ook is.

Zie het niet te groot: begin met een kleine opruimklus die niet veel tijd vraagt, vb. je auto, een lade, je nachtkastje, rondslingerend speelgoed, schoenen die overal verspreid liggen, een handtas, een boekenrek enz. Na 10 minuutjes opruimen heb je al een mooi resultaat. En wees eerlijk: iedereen heeft dagelijks toch wel 10 minuutjes vrij.

In het verlengde hiervan, kan je een grote opruimklus ook beter onderverdelen in kleinere klusjes. Wil je vb de garage opruimen? Begin dan alvast met één muur en alles wat aan die kant staat om vervolgens een andere muur aan te pakken.

Begin vandaag, stel het niet verder uit. Elke dag een beetje opruimen, werkt meestal beter dan 1 grote opruimsessie. Meestal verslapt de aandacht nadien en ontstaat er terug rommel.

Uitstelgedrag

Waarom ontstaat er eigenlijk rommel? We leggen spullen ergens neer, omdat we op dat moment niet weten waar we ze precies moeten opbergen. We zullen dat magazine “later” nog lezen, of “later” op zijn plaats zetten. We stellen onze actie dus uit. En dat is precies wat uitstelgedrag is. Rommel en uitstelgedrag zijn dus aan mekaar verbonden.

Rommel eist onze aandacht op, doet onze gedachten afdwalen. Als je thuiswerkt en je ziet een aanrecht vol vuile borden, dan wil je die eerst in de vaatwasser zetten, terwijl je je eigenlijk moet concentreren op je werk. Hierdoor ontstaat vaak uitstelgedrag. (Ik ga eerst toch maar die afwas opruimen en daarna zal ik mijn werk wel doen) Herkenbaar?

Mindfulness

Wil je je uitstelgedrag aanpakken? Dan kan mindfulness helpen. Het reikt technieken aan om met volle aandacht te leven in het nu, om meer te genieten en minder te piekeren, zonder afleidingen. Dat klinkt redelijk zweverig, maar het is de moeite waard om er meer over te weten. Wil je direct aan de slag om mindfulness te gebruiken bij uitstelgedrag? Hier lees je de 3 stappen om je uitstelgedrag te overwinnen.

Ga jij meteen aan de slag met deze 5 tips voor het opruimen van je huis?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *