goedkoop naar Londen
Genieten

Goedkoop naar Londen

Of beter: goedkopER naar Londen, want écht goedkoop naar Londen, dat is verleden tijd vrees ik, tenzij je genoegen neemt met een jeugdherberg of een hostel. Maar wij houden van een comfortabel verblijf tijdens een citytrip. Hieronder lees je hoe wij dit budgetprobleem oplossen.

Verliefd op Londen

In mijn lijstje met lievelingssteden staat Londen absoluut op nummer 1! Ik heb het geluk gehad al vele (wereld)steden te mogen bezoeken. Tot nu toe steekt Londen er voor mij met kop en schouder bovenuit. Nu moet ik wel zeggen dat wij Anglofielen zijn: alle drie hebben we een een grote liefde voor Groot-Brittannië. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik al tientallen keren naar Londen ben gereisd. In mijn jonge jaren heb ik er zelfs een intensieve cursus Engels gevold in de EF International School. Fantastische ervaring! I LOVE London!

Brexit, pandemie, reisformaliteiten

Sinds de pandemie en de Brexit is reizen naar de Engelse hoofdstad een pak duurder geworden. Zowel voor het verblijf, het vervoer én de reisformaliteiten zal je meer geld moeten neertellen.

Internationaal paspoort nodig

Tot voor de Brexit volstond een gewone identiteitskaart, maar nu heb je een internationaal paspoort nodig. De kostprijs hiervan verschilt van gemeente tot gemeente. In Hoogstraten betaal je 70€ voor een volwassene en 35€ voor een minderjarig kind. Een internationaal paspoort voor volwassenen blijft 7 jaar geldig, voor een kind is dat 5 jaar. Heb je dit nog niet in je bezit? Dan zal je deze kost erbij moeten nemen.

Verblijf

Ons laatste bezoek aan Londen dateert van eind 2019, net voor de uitbraak van de pandemie dus. We verbleven altijd in hotels. Hieronder onze top 5 favoriete hotels, die nu helaas erg duur geworden zijn. Stel dat je 3 nachten wil boeken in de herfstvakantie 2022 en je bent met 2 volwassenen en één kind, op één kamer, dan betaal je (zonder ontbijt) – enkel voor het verblijf:

 • Novotel Waterloo: 909 euro (studio 24 m²)
 • Park Plaza Westminster Bridge Hotel: 1.210 euro (studio 34 m²)
 • Marriott Regents Park: 1.080 euro (kamer 26 m²)
 • The Strand Palace Hotel : 1.586 euro (kamer 16 m²)
 • Crown Plaza King’s Cross: 1.240 euro (kamer 14 m²)

Dit zijn duizelingwekkende prijzen geworden! In het verleden betaalden we nooit zoveel voor 3 nachten.
Goedkoop naar Londen onmogelijk? Nee, gelukkig zijn er alternatieven, zonder dat je op comfort moet inboeten. Je boekt een studio of appartementje in het centrum van London, of je kiest ervoor om verder buiten het centrum een hotel te kiezen. Wij kozen voor een studio in het centrum van Londen en betaalden hiervoor net geen 500 euro voor 3 nachten. Dat is de helft of minder t.o.v. een verblijf in een hotel! Benieuwd wat wij boekten? Klik hier.

Transport

De Eurostar veruit de snelste manier om naar centrum Londen te reizen. Wij reizen altijd per trein. Tickets boeken kan op de website van Eurostar. In het vakje “van” kies ik steeds “Elk Belgisch Station”. Zo is je treinticket naar Brussel-Zuid (de vertrekplaats van de Eurostar) al inbegrepen in je ticket. Handig toch?

Hoe vroeger op voorhand je je Eurostar ticket boekt, hoe voordeliger. Wacht dus niet tot 2 weken voor je vertrek, want dan zal het sowieso veel duurder zijn dan als je 3 maanden op voorhand boekt. Ook het gewenste vertrekuur bepaalt de prijs. De trein van 8.52u is doorgaans duurder dan de trein die midden op de dag vertrekt. Dat geldt ook voor de terugreis: de trein van 18.04u is duurder dan de trein van 9.01u. Er zijn 3 reisklassen: Standard, Standard Premier en Business Premier. Standard is meer dan comfortabel genoeg.

Deze kleine weetjes zorgen ervoor dat je relatief goedkoop naar Londen kan.

Openbaar vervoer

De metro in Londen is super handig en efficiënt. Een pasje voor het openbaar vervoer heet een Oyster Card. Heb je dit nog niet? Dan raad ik je aan om dit op voorhand thuis online aan te kopen. Het grote voordeel is dat je bij aankomst niet hoeft aan te schuiven aan de betaalautomaten om een kaart te kopen. Je kan dan direct je kaart gebruiken.
Reken £25 per persoon voor 3 dagen om onbeperkt gebruik te maken van het openbaar vervoer in zones 1-2. Er wordt £5 borg aangerekend voor de kaart zelf. Is het saldo op je kaart op? Dan kan je herladen aan de betaalautomaten in de metro. Hier kan je trouwens ook het saldo van je kaart raadplegen.
Na je citytrip hou je de kaart best bij, zodat je ze bij een volgend bezoek opnieuw kan gebruiken en herladen. Zo hoef je volgende keer niet opnieuw £5 borg te betalen voor je kaart.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je je tripje naar Londen goed voorbereidt, dan kan je nog relatief goedkoop naar Londen. Kijk, vergelijk, overleg en boek goed op voorhand. Zuinig leven en genieten gaat dan zeker hand in hand!

6 reacties

  • Els

   Beste Michael, Bedankt voor je reactie. Het gaat allemaal om keuzes.
   Je kan inderdaad ook naar een Holiday Inn Express gaan of naar een B&B of zelfs naar een jeugdherberg. Helaas hebben niet alle hotels een 3-persoonskamer (voor 3 volwassenen want vanaf 12-14j ben je in een hotel een volwassene). We spraken gisteren nog met Britten en iedereen zei dat London verschrikkelijk duur geworden is. Gelukkig hebben we dat appartementje gevonden. Ik laat zeker weten wat we ervan vonden.

 • Michael

  Dag Els,
  ik ging elk jaar naar Londen (door Corona enkele jaren gemist) en heb in 15 verschillende hotels gezeten. Meestal heb ik iets gekozen op booking.com ( maar nooit iets vastgelegd zonder te checqen op tripadvisor: nuttige reizigersfoto’s en reviews). Op booking.com kan je vaak ‘family room’ aanduiden als optie. De hotelketens (Travelodge, Premier Inn, Holiday Inn Express) staan dan weer niet op Booking.com. Op de respectievelijke hotelwebsites vind je vaak mooie aanbiedingen.

 • Michael Smet

  Ik heb er jarenlang een sport van gemaakt om – samen met mijn broer- onze Londenreis zo goedkoop mogelijk te houden. Zonder gierig te zijn natuurlijk.
  Het jaarlijkse hoogtepunt van onze Londenreis was het optreden van de rockband Status Quo. Ik heb dus de meeste concertgebouwen vanbinnen gezien.
  Ik heb veel tips over Londen, maar dat valt moeilijk via e-mail uit te leggen hé. Bovendien is Londen een stad in constante verandering. Leuke restaurantjes kunnen het jaar nadien plots verdwenen zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *