geld besparen op medische kosten
Besparen

Geld besparen bij medische zorgen

In België ben je verplicht om je in te schrijven bij een ziekenfonds of mutualiteit. (= verplichte ziekteverzekering) Je mag wel zelf kiezen bij welk ziekenfonds je je aansluit. Bij de meeste ziekenfondsen betaal je jaarlijks lidgeld, maar HZIV (Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeit) is helemaal gratis. Het ziekenfonds betaalt een (groot) deel terug van het bedrag je betaalt bij je huisarts, in de apotheek, in het ziekenhuis, bij de tandarts enz. (voor medische zorgen) Het bedrag dat je uiteindelijk zelf moet ophoesten, noemt men het remgeld of ‘persoonlijk aandeel’. Ook hier kan je geld besparen. Hoe?

Globaal Medisch Dossier

Laat jouw huisarts een Globaal Medisch Dossier opstellen.
Een Globaal Medisch Dossier is een persoonlijk elektronisch dossier dat al jouw medische gegevens bevat (jouw lopende behandelingen, operaties, ziektes..) en dat beheerd wordt door jouw huisarts. Je kan geld besparen met een Globaal Medisch Dossier omdat je een verhoogde terugbetaling krijgt. Het remgeld wordt zo beperkt tot max. 4 euro voor een bezoek bij jouw huisarts. (voor thuisbezoeken gelden andere tarieven, maar ook hier is er een financieel voordeel voor mensen die ouder zijn dan 75 jaar) – het enige wat jij moet doen, is steeds bij jouw eigen huisarts gaan. Ga je bij een andere huisarts die jouw Globaal Medisch Dossier niet beheert, dan vervalt je voordeel.
Het bedrag voor het openen van een Globaal Medisch Dossier wordt volledig terugbetaald door jouw ziekenfonds, dus voor jou is het helemaal GRATIS.

Ga naar een geconventioneerde arts.

Ziekenfondsen maken afspraken met zorgverleners om patiënten te beschermen tegen hoge kosten. Ze stellen een akkoord op met vastgelegde tarieven. Zorgverleners die hiermee akkoord gaan, zullen deze officiële tarieven aanrekenen aan hun patiënten. Dit zijn de geconventioneerde artsen. Een arts is echter niet verplicht om zich hierbij aan te sluiten. Niet-geconventioneerde artsen kunnen dus méér aanrekenen dan de officiële tarieven, waardoor de patiënt een hoger bedrag uit eigen zak moet betalen. Je kan geld besparen als je kiest voor een geconventioneerde arts. Meer info krijg je bij jouw ziekenfonds.

Verhoogde tegemoetkoming voor gezondsheidszorg

In sommige gevallen krijg je een verhoogde tegemoetkoming, waardoor je minder remgeld moet betalen. Soms krijg je dit automatisch (vb. als je meer dan 3 maanden een leefloon krijgt van het OCMW). In andere gevallen moet je zelf een aanvraag indienen (vb. als je een inkomen hebt dat lager is dan een vastgesteld jaarlijks grensbedrag). Klik hier voor meer info. Ook hier kan je geld besparen als je in de doelgroep zit.
Gelukkig bestaat er ook zoiets als de Maximumfactuur. Met dit systeem houdt het ziekenfonds alle medische kosten bij die je als gezin hebt betaald (het persoonlijk aandeel) over een jaar. Heb je het maximumbedrag bereikt, dan betaalt het ziekenfonds de kosten die daar later bijkomen volledig terug. Het plafond van die Maximumfactuur is persoonlijk. Het hangt oa. af van het netto belastbaar gezinsinkomen. Voor meer info, klik hier.

Kies voor generische geneesmiddelen

Misschien heb je er al van gehoord maar weet je niet precies wat het is.
Wel, een generisch geneesmiddel is een kopie van het originele geneesmiddel waarin dezelfde actieve bestanddelen zitten, dat dezelfde effecten heeft, aan dezelfde criteria en kwaliteitsvereisten beantwoordt. Generische medicijnen zijn over het algemeen goedkoper dan de originele merknamen. Dat komt omdat farmaceutische bedrijven voor een nieuw geneesmiddel een octrooi aanvragen zodat alleen zij voor een bepaalde periode dit geneesmiddel op de markt mogen brengen. Eenmaal de looptijd van dat octrooi verstreken is, mogen ook andere bedrijven een aanvraag indienen om een kopie van dat medicijn te commercialiseren. Zo’n generisch geneesmiddel is vaak goedkoper omdat de dure kosten die verbonden zijn aan onderzoek en ontwikkeling wegvallen. Vergelijk steeds de prijzen van medicatie en vraag bij je apotheek of er ook een generische versie op de markt is. Zo kan je geld besparen.

Dit zijn de meest voor de hand liggende mogelijkheden om geld te besparen op medische zorgen. Je kan ook nog de ziekenfondsen vergelijken, hospitalisatieverzekeringen vergelijken. Er bestaan ook tegemoetkomingen voor specifieke situaties. Informeer je goed en je kan geld besparen op medische zorgen.

(Foto door Karolina Grabowska via Pexels)

Eén reactie

 • Ruelens nadine

  Hallo, zalig om jou te volgen, ik haal er zoveel uit, en Leer zoveel bij.
  Ik wil wel iets kwijt over het medische. (blog)
  Mijn jongste dochter en mijn nicht je gingen deze week naar de tandarts, allebei voor het vullen van 2 gaatje in hun kiezen.
  Nu, mijn nichtje betaalde €80 en mijn dochter €470…
  Ik ken wel de nomen clatuur nrs niet van deze beide behandeling en. Maar het lijkt me sterk dat dit over 2 identieke behandelingen gaat, toch! (wel en niet geconventioneerd)
  Ons nele krijgt van die 470 euro ruim 250 euro terugbetaald vanhet ziekenfonds.
  Maar dan nog…
  Ik ga mij nu bevragen bij een ander achternichtje die zelf tandarts is.
  Vriendelijke groeten
  Nadine

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *