prijsstijgingen
Besparen

Overal prijsstijgingen…

Ondertussen heeft iedereen het wel opgemerkt: alles is zo duur geworden! Het valt nu écht op dat er overal prijsstijgingen zijn. Sommige producten in de supermarkt zijn tot 50% in prijs gestegen. Voor wie al moeite had om financieel rond te komen, valt er nu zwarte sneeuw. Waar gaat het eindigen?

Budget herbalanceren

Herbalanceren? Bedragen die vroeger gereserveerd werden voor vb ontspanningsactiviteiten of reizen zal je misschien moeten aanspreken voor de betaling van je vaste uitgaven. De energiefactuur van de meeste mensen zal helaas meer dan verdubbeld zijn. Dat geld moet ergens van komen. Als je vb. vroeger 150€ per maand reserveerde voor de uitgavenpost “energie” en 150€ voor reizen, zal je het potje “reizen” moet aanspreken om de energiekosten te betalen.
Kijk dus eens welke uitgavenposten je kan verminderen of kan schrappen. Nee, leuk is het niet, maar als het niet anders kan, ben je genoodzaakt om iets te doen.

Boodschappenbudget onder de loep nemen

Het boodschappenbudget neemt een grote hap uit het gezinsbudget. Ook wie voldoende speelruimte heeft, zal de prijsstijgingen nu voelen. Net als de energiekosten, stijgen ook de prijzen van voedingsmiddelen en drogisterij-producten. Wil je deze uitgavenpost onder controle houden, raad ik je aan om bewust te winkelen. Je kent de trucjes ondertussen al, maar ik som ze hieronder toch nog eens op:

 • vergelijk prijzen per meeteenheid (per liter, per kg)
 • ga door je knieën in de winkel: onderaan liggen meestal de goedkopere producten
 • koop seizoensproducten
 • focus op de aanbiedingen
 • soms is de prijs lager als je meerdere stuks tegelijk koopt
 • koop niet teveel zodat je niets moet weggooien
 • eet wat vaker vegetarisch (nee, je moet dan geen dure vleesvervangers kopen)
 • maak een weekmenu en vergeet je boodschappenlijstje niet
 • beperk je tot wat er op je lijstje staat
 • probeer het aantal bezoeken aan de supermarkt te beperken
 • probeer de huismerken eens, ze zijn vaak een stuk goedkoper dan de bekende merken

Gebruik je het niet? Verkoop het dan

Vinted weet wat je moet doen 😉 Kijk eens rond in je huis of je spullen liggen hebt die je niet gebruikt. Misschien kan je er iemand anders blij mee maken als je ze verkoopt. Je wordt er zelf ook beter van. Heb je ongedragen kleding? Te klein, te groot? Liggen er boeken in je kast die je toch nooit leest? Of speelgoed van de kinderen waar niet meer naar gekeken wordt? Een miskoop? Ontspullen zorgt bovendien voor rust in je hoofd. 2 vliegen in één klap.

Je spaargeld krimpt razendsnel

Prijsstijgingen zijn niet fijn, maar we kunnen er helaas niet omheen. Geld sparen is enkel nuttig voor de aanleg van je spaarbuffer voor onvoorziene omstandigheden. Als het een troost mag wezen: veel geld sparen op de bank levert niets op, integendeel, door de hoge inflatie krimpt je geld razendsnel en op de beurzen is het momenteel ook al niet veel beter.

Laten we dus proberen te roeien met de riemen die we hebben. En mekaar inspireren, toch?

4 reacties

 • johmar

  Ik ben er de laatste jaren op gaan letten of ik een voedingsmiddel anders kan gebruiken. Zo gooide ik voorheen altijd de stronken van broccoli en bloemkool weg. Tegenwoordig snij ik die in kleine blokjes en gaan ze door de pastasaus of in de soep. Van appel, peren en sinasappelschillen maak ik azijn. Aardappels schil ik zelden meer, kook en bak ze gewoon met schil en al. Komkommers en wortels schil ik ook niet meer, gewoon goed wassen zo verwerken. Wasmiddel gebruik ik niet in de voorgeschreven hoeveelheden , met minder wasmiddel word mijn was ook gewoon schoon , hetzelfde principe gebruik ik ook met shampoo en douchegel en als de flessen leeg lijken dan doe ik er wat water in en blijkt dat er nog genoeg inzit voor nog een wasbeurt. tandpasta tubes knip ik als ze leeg lijken altijd open en dan kun je er vaak nog een paar keer mee poetsen. Verder kijk ik of ik dingen nog een 2e leven kan geven als ze versleten lijken te zijn, zo gebruik ik tegenwoordig de oude borstels van mijn electrische tandenborstel om de voegen mee schoon te maken of om mijn nagels te verzorgen , zorg er dan wel voor dat ik ze apart houd en niet mijn nagels met dezelfde behandel dan de voegen. Met gewone tandenborstels kun je natuurlijk hetzelfde doen. Van plastic melkflessen knip ik de onderkant af en heb dan handige bakjes om kleine spulletjes in op te bergen en heb er ook een op het aanrecht staan, of eigenlijk 2 een met gaatjes in de bodem en die staat dan in eentje met geen gaatjes en daar gaat dan mijn schuursponsje in om uit te lekken. Oude boterkuipjes gebruik ik voor restjes in de koelkast en of vriezer. Oud brood word paneermeel. Het lijken allemaal kleine besparingen, maar bij elkaar loopt het toch aardig op.

  • Els

   Bedankt voor je interessante reactie! Zelf passen we de meeste van jouw gouden tips om te besparen ook toe. Heb je mijn post “wijze huishoudtips van mijn zuinige ouders” al gelezen? Daar vind je nog andere hacks. Het zijn inderdaad kleine besparingen die weinig moeite vergen, maar ervoor zorgen dat je minder uitgeeft. Bedankt!

 • Nicky

  Hoi! Al uw tips pas ik al jaren toe! Nieuwe kleding, uit eten gaan of reizen is er niet bij.
  Zelf ben ik alleenstaande met een inkomen van ca 1800€.
  Gezien de huurprijzen, de energieprijzen en alle andere prijsstijgingen moet ik het stellen met karige maaltijden. Moet ook rekening houden met redelijk wat medische kosten.
  Het helpt natuurlijk wel allemaal maar het maakt me jammer genoeg niks rijker. Overschot is er helemaal niet. Al bij al goeie tips voor zij die al die tijd meer uitgaven…aan alles.

  • Els

   Bedankt voor je reactie, Nicky. Ik begrijp dat het er niet gemakkelijker op wordt met prijsstijgingen overal. Het klopt dat vele mensen nog kunnen besparen links en rechts, maar als je bespaaropties allemaal uitgeput zijn en je hebt ook nog medische kosten, dan is het een uitdaging om de eindjes aan mekaar te knopen. Ik denk graag met je mee voor het bepalen van weekmenu’s aan beperkt budget. Laat maar weten. Groetjes, Els

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *