In de koelkast bewaren of niet?
Die eeuwige twijfel nadat je boodschappen gedaan hebt: Wat bewaar je best in de koelkast en wat niet? Ik neem je twijfel graag weg.
In de koelkast bewaren
Eieren
In de supermarkt staan de eieren buiten de gekoelde zone. Dus ik begrijp dat dat verwarring veroorzaakt. Eieren zijn erg gevoelig aan temperatuurschommelingen. In de keten die voorafgaat aan de verkoop in het winkelpunt worden de eieren op omgevingstemperatuur bewaard. Om temperatuurschommelingen te vermijden, staan ze in de supermarkt ook buiten de gekoelde zone. Als er teveel temperatuurschommelingen zijn, is er kans dat er condensatie optreedt op de buitenkant van de eieren. Een eierschaal is poreus. Bacteriën (die zouden kunnen ontstaan door die condensatie) zouden door de eierschaal in het ei kunnen binnendringen. Als je de eieren niet direct gaat gebruiken, bewaar je ze toch best in de koelkast en liefst in hun kartonnen verpakking. Voor onmiddellijk verbruik hoeft dat niet.
Zuivelproducten
Zuivelproducten (melk, boter, kaas) bewaar je best in de koelkast onder 4°C. Dat is de meest optimale temperatuur voor een koelkast in de keuken.
Gevogelte, vlees en vis
Wist je dat jouw koelkast zones bevat met verschillende temperaturen? Bovenaan in jouw koelkast is het warmer dan onderaan. De koudste zone bevindt zich net boven de groenteladen. Dat is dan ook de beste plaats om verse vis, schaal- en schelpdieren, vlees en gevogelte te bewaren. Ideaal voor producten die snel bederven en bacteriegevoelig zijn.
Restjes bereide gerechten, patisserie, charcuterie
Heb je een restje avondeten over? Laat het dan eerst afkoelen (je mag geen warme dampen meer zien), dek het af en zet het in de koelkast. Ook verse patisserie met vb. (gele) room bewaar je in de koelkast. Uiteraard ook charcuterie, maar dat spreekt voor zich.
Fruitsoorten
Niet alle fruitsoorten houden van de koude. Welke mag je in de koelkast bewaren? Appels, aardbeien en ander zacht kleinfruit (zoals frambozen), peren. Weet dat je appels best niet in dezelfde lade legt met ander fruit. Waarom niet? Appels produceren ethyleen. Dat zorgt ervoor dat het rijpingsproces van andere groeten en fruit versnelt.
Groenten
Ook hier is niet elke groente geschikt om in de koelkast te bewaren. Welke wel? Andijvie, asperges (in een vochtige theedoek gewikkeld), selder, bloemkool, broccoli, champignons, prei, schorseneren, spruiten, vers gesneden tuinkruiden, sla, spinazie, witloof, wortelen. Wittekool, rode kool, groene kool mag in de koelkast, maar als ze teveel plaats innemen, mag je ze ook in een koele berging bewaren.
Ook voorgesneden groenten bewaar je in de koelkast.
NIET in de koelkast bewaren?
Tomaten
Echt niet! De ideale temperatuur om tomaten te bewaren ligt tussen 12-15°C. Na enkele uren in de koelkast verliest een lekkere tomaat haar smaak. Tomaten produceren, net zoals appels, ethyleen. Daarom bewaar ze je best niet in de buurt van andere groenten.
Andere vruchtgroenten, zoals paprika, aubergine, komkommer, courgette
Deze groenten bederven sneller door de koude. Bewaar ze ook best in de folie waarin je ze gekocht hebt. De plastiek rond vb komkommer heeft een functie: ze zorgt ervoor dat de vruchtgroente minder snel uitdroogt. De ideale plaats is een koele berging, maar niet in de buurt van tomaten. Komkommers zijn namelijk heel gevoelig voor bederf door ethyleen. Aubergine mag je gewoon op kamertemperatuur bewaren.
Kiwi’s en bananen
Ook kiwi’s en bananen geven relatief veel ethyleen af. Hier geldt dezelfde regel als bij appels en tomaten: leg ze niet bij ander fruit in de fruitschaal of de berging. Ze zorgen ervoor dat andere groenten/fruit sneller rijp wordt.
Aardappelen en uien
Aardappelen en uien bewaar je nooit in de koelkast. Maar ook hier is het opletten geblazen: bewaar ze op de juiste manier. Aardappelen bewaar je best in een open bak of in een papieren zak. Als je ze bewaart in een gesloten bak of in een plastiek zak (zoals je ze soms in de winkel koopt) dan kunnen ze niet “ademen” en zullen er sneller uitlopers ontstaan. Ook is het belangrijk om ze uit de buurt van uien te bewaren. Door het vocht in aardappelen zullen de uien sneller rotten. Bovendien produceren uien ook die beruchte ethyleen.
Typische wintergroeten
Pompoen, knolselder, bieten, pastinaak… mogen in een koele berging bewaard worden.
Chocolade
Het is een culinaire doodzonde om chocolade in de koelkast te bewaren! De beste bewaartemperatuur van chocolade ligt tussen de 15-18°C. Als je chocolade te koud bewaart, kan er condens optreden en dat zorgt ervoor dat chocolade wit uitslaat. Dat wit is trouwens geen schimmel, maar een kristallisatie, ook wel “bloom” genoemd. Maar je weet het nu: chocolade bewaar je best op een donkere plek buiten de koelkast en onder 18°C.
Witte wijn
Een koelkast van 4°C is ideaal voor zuivelproducten en bepaalde fruitsoorten en groenten, maar voor witte wijn is deze temperatuur te koud. Als je witte wijn gekoeld wil serveren, hou je er best rekening mee dat je hem ruim op voorhand uit de koelkast moet halen, zodat hij terug wat kan opwarmen. De ideale temperatuur voor witte wijn schommelt tussen de 8-11°C.
Voortaan bewaar jij je voeding op de optimale plaats, nu je weet wat er wel of niet in de koelkast kan bewaard worden.
Foto door Polina Tankilevitch via Pexels