rechten en tegemoetkomingen
Informatie

Rechten en tegemoetkomingen

Een speld in een hooiberg zoeken. Je kent die uitdrukking vast wel. “Een speld in een hooiberg zoeken” wordt in figuurlijke zin gebruikt voor “het is bijna onbegonnen werk om het (op) te zoeken”. Dat gevoel heb ik soms als ik wil opzoeken op welke rechten en tegemoetkomingen ik allemaal aanspraak kan maken in meerdere situaties.

rechten en tegemoetkomingen

Maar onlangs ontdekte ik een zeer nuttige website! De Rechtenverkenner is de portaalsite voor alle sociale rechten. De website geeft een overzicht van voordelen en tegemoetkomingen op het vlak van arbeid, leefmilieu, gezin, vervoer, telefonie, wonen, sport, energie, inkomen, belastingen, onderwijs, justitie en welzijn. Wow ! Wist jij dit? Ik niet.

rechten en tegemoetkomingen

Je vindt er op één plaats de federale, Vlaamse, provinciale en gemeentelijke maatregelen en bovendien word je via deze portaalsite ineens doorverwezen naar de organisaties en diensten waar je de tegemoetkomingen en sociale voordelen kunt aanvragen. Praktisch ! Daar hou ik van.

Bovenaan de website rechts, voer je je postcode in. Het systeem geeft dan de selectie weer die voor jou van toepassing is. Mijn postcode is 2322, dus ik krijg de selectie van Vlaanderen, provincie Antwerpen en gemeente Hoogstraten te zien.

Op de homepagina vind je een handleiding. Lees die even door. Zo begrijp je de betekenis van de icoontjes.

Rechtenverkenner is een initiatief van de Vlaamse Overheid. Het zorgt ervoor dat we die speld (je rechten en tegemoetkomingen) in een hooiberg (de overheidsdiensten) makkelijker vinden 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *