Besparen op gas? Thermisch ondergoed
De laatste maanden lees je overal onheilspellende berichten over stijgende energieprijzen. Nu de gasprijzen in de zomer al hoge toppen scheren, vragen we ons af wat dat komende winter gaat geven. Wil je de rekening betaalbaar houden, zal je moeten besparen op gas.
Tips om te besparen op gas en elektriciteit
We kennen de meeste tips ondertussen wel al. Nu nog deze toepassen 😉 Wekelijks verschijnt wel ergens een artikel over tips om energie te besparen. Ik som ze hieronder nog even op:
- de verwarming één graadje lager zetten levert al snel 7% besparing op je verwarmingskosten (gas)
- douchen i.p.v. een bad nemen
- minder lang en minder vaak douchen. Hierdoor bespaar je zowel gas als water (én tijd)
- koud(er) douchen – dan ga je er vanzelf minder lang onder staan
- spaardouchekop gebruiken i.p.v. regendouche
- enkel volle wasmachines en volle vaatwasser draaien
- gebruik droogkast vermijden : gebruik een wasrek
- je huis goed isoleren en spleten en kieren dichten
- energieleveranciers vergelijken en de voordeligste eruit kiezen
- diepgevroren producten laten ontdooien in de koelkast
- radiatorfolie plaatsen
- zonnepanelen of warmtepomp laten installeren (niet voor ieders budget helaas)
Kledij aanpassen om te besparen op gas
Ik vind het vreemd dat er in de media niet vaker op het belang van (thermische) kleding gewezen wordt. Meerdere dunne lagen kleding boven mekaar houden je in de winter warm, zonder dat de verwarming hoger moet.
Thermisch ondergoed associëren we allemaal met wintervakanties: dunne, aansluitende kleding die de luchtlaag tussen onze huid en de kleding opwarmt en vocht afvoert. Onze huid straalt nl. warmte uit dus daardoor krijg je het lekker warm als je aansluitende kleding draagt.
Wel, tegenwoordig bestaat er thermische onderkleding dat speciaal ontwikkeld is voor dagelijks gebruik. Fabrikanten van thermische kledij hebben verschillende categorieën ontwikkeld, afhankelijk van de aard van jouw activiteit. Onderkleding voor skiërs verschilt van de shirts die je dagelijks wil dragen. Je hebt die ‘high tech’ vochtafdrijvende functies niet echt nodig als je op de sofa of aan je computer zit.
Vaak is deze kleding gemaakt van merinowol, al dan niet in combinatie met andere materialen. Merinowol is zachte wol, het is snel drogend, geurresistent en staat erom gekend dat het je goed warm houdt.
Gelukkig vind je thermische (onder)kleding nu al bijna overal (ook bij vb. Decathlon) en moet je hiervoor niet meer diep in je geldbuidel tasten. Wil je wél investeren in hoge kwaliteit? Kijk dan eens bij Icebreaker.
Verder kan je ook thermisch ondergoed kopen bij Hema (vaak acties 2 kopen + 1 gratis), bij Uniqlo (zoek op “heattech” of “merino”), bij Dilling.nl of Damart. Al deze winkels bieden regelmatig acties aan, dus wacht op zo’n actie en sla je slag 😉
Komende winter kan jij dus op energie besparen door het dragen van thermische kleding. Voeg dat ook maar toe aan je lijstje met bespaartips voor energie.
(Photo by Tadeusz Lakota on Unsplash)
Eén reactie
Rudi
Sinds het gas zo duur is pas ik het gebruik van thermische onderkleding ook toe.
Kost niet veel in aanschaf (zelfs Action heeft het soms in assortiment), en je levert geen comfort in door de verwarming iets lager te zetten en / of iets vroeger op de avond op nachtstand te zetten.
Ken niemand in mijn kennissenkring die deze tip zelf ook gebruikt.
Daarnaast ben ik overgeschakeld naar een maandelijkse afrekening van gasverbruik. Dat helpt ook, want dan merk je sneller of je de goede of verkeerde kant op gaat. En dan kan je nog tijdig bijsturen.